Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Νοε-2020 08:19

  Invent ICT: "Παντρεύοντας" την καινοτομία με την αγορά

  Invent ICT: "Παντρεύοντας" την καινοτομία με την αγορά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Σημαντικές ευκαιρίες αλλά και μεγάλες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που δημιουργούνται από φοιτητές και ερευνητές πανεπιστημίων με στόχο την επιχειρηματική αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών στη χώρα μας.

  Η διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την αγορά αποτελεί έναν από τους διαχρονικούς στόχους για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, τον οποίο ανέδειξε για άλλη μια φορά η "Έκθεση Πισσαρίδη”. Κάνοντας μια σύγκριση με το εξωτερικό φαίνεται απευθείας ότι αυτό είναι ένα ακόμη πεδίο στο οποίο η χώρα μας υστερεί.

  Στελέχη της αγοράς αποδίδουν αυτό κενό που παρατηρείται ακόμη και με τους ευρωπαίους εταίρους μας, κυρίως στην έλλειψη επιχειρηματική εκπαίδευσης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, η οποία βεβαίως αποδίδεται και σε μια διαφορετική κουλτούρα.

  Ευκαιρίες στην καινοτομία

  Το δεδομένο είναι πως η παραγωγή τεχνολογιών αιχμής στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν λείπει.

  Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα αποτελέσματα από τους δύο πρώτους κύκλους της θερμοκοιτίδας καινοτόμων τεχνολογικών επιχειρήσεων Invent ICT, η οποία δημιουργήθηκε από τον κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ και τους Industry Disruptors Game Changers (IDGC) με τη στήριξη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας με στόχο να καθοδηγήσει ερευνητικές ομάδες από τα ελληνικά πανεπιστήμια καθώς μεταμορφώνουν το έργο τους σε επιχείρηση.

  Από τις 23 ομάδες που συμμετείχαν στους δύο πρώτους κύκλους (σ.σ. ο τρίτος κύκλος βρίσκεται σε εξέλιξη) , οι έξι έχουν καταφέρει να λάβουν χρηματοδότηση από διάφορες πηγές, με το συνολικό τους ύψος να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εννέα επιχειρήσεις διακρίθηκαν σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

  Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της InAccel, που σχεδιάζει και διαθέτει επιταχυντές υψηλής απόδοσης για ευρέως χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες cloud για την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων και για συστήματα μηχανικής μάθησης. Η εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από το Marathon VC.

  Παράλληλα, χρηματοδότηση 200.000 ευρώ από το Metavallon VC έχει λάβει και η Purposeful η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη αλγορίθμων για την επαναστόχευση φαρμάκων, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών, ελαχιστοποιώντας τον αριθμό των πειραμάτων που απαιτούνται.

  Οι δυσκολίες και τα προβλήματα

  Από την άλλη αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο δρόμος προς την επιχειρηματικότητα για τους νέους ερευνητές δεν είναι χωρίς σημαντικές δυσκολίες και προβλήματα. Από τις 19 ομάδες που συμμετείχαν σε έρευνα του Invent ICT για την εξέλιξή τους μετά από την αποφοίτησή τους από το πρόγραμμα, οι πέντε έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, ενώ από τις ενεργές η 1 στις 5 δεν έχει ακόμη ΑΦΜ.

  Το σημαντικότερο πρόβλημα με διαφορά για τις ομάδες είναι η εύρεση χρηματοδότησης και ακολουθούν η εύρεση πελατών και τέλος η αυξημένη γραφειοκρατία., ειδικά σε θέματα προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

  Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πιο σημαντικές δυσκολίες που οδήγησαν στη διάλυση ομάδων ήταν επαγγελματικές, καθώς αρκετοί βρήκαν ανταγωνιστικές εναλλακτικές επιλογές στην αγορά εργασίας και σε άλλες επιχειρήσεις.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ