Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Νοε-2020 08:15

  ΜΟΗ: Στο 15-20% θα περιοριστεί η συμμετοχή στην Optima Bank

  ΜΟΗ: Στο 15-20% θα περιοριστεί η συμμετοχή στην Optima Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την πρόθεση της Motor Oil Hellas να μη διανείμει προμέρισμα για τη χρήση του 2020, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του γ´ τριμήνου του ομίλου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Π. Τζαννετάκης. Ο ίδιος άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το σύνολο του έτους, λέγοντας ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί μέχρι το Μάρτιο και θα εξαρτηθεί από το πως θα κλείσει η φετινή χρήση αλλά και από το εάν θα έχει βελτιωθεί το περιβάλλον της αγοράς και οι επιδόσεις του ομίλου το 2021. 

  Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ομίλου στην Optima Bank η διοίκηση ανακοίνωσε ότι γίνονται συνεχώς συναλλαγές για τη μείωση του ποσοστού της ΜΟΗ. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος κατέχει το 42% της Optima ωστόσο σύντομα θα πέσει κάτω από 30% καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση ποσοστού έως 7% στην οικογένεια Βαρδινογιάννη ενώ θα ακολουθήσει μια ακόμη πώληση ποσοστού 6% που θα φέρει το μερίδιο της ΜΟΗ κάτω από το 30%. Επιπλέον χθες αποφασίστηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ύψους 80 εκατ. ευρώ η οποία θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή της ΜΟΗ, η οποία αναμένεται να πέσει στα επίπεδα του 15-20%.  Όλες οι συναλλαγές σύμφωνα με τη διοίκηση γίνονται στην αξία κτήσης των μετοχών της Optima από τη ΜΟΗ. 

  Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του ομίλου, η διοίκηση τόνισε ότι συνεχίστηκε το ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον και τα αρνητικά περιθώρια στην αγορά, ωστόσο είναι θετικό το γεγονός ότι η λειτουργική κερδοφορία EBITDA γύρισε σε θετικό πρόσημο ενώ τα μεγέθη συνεχίζουν να βελτιώνονται, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον. 

  Για την αγορά των ΑΠΕ, η διοίκηση τόνισε ότι στόχος είναι ο όμιλος να φτάσει τα 300MW έργων σε λειτουργία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση και χρονοδιάγραμμα, κάτι που πιθανόν να γίνει στο άμεσο μέλλον. 

  Παράλληλα, η  διοίκηση της ΜΟΗ επανέλαβε το ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο.

  Συνολικά η στρατηγική ανάπτυξης της ΜΟΗ, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαννετάκης στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: ο πρώτος αφορά το διυλιστήριο και την διαρκή βελτίωση και προσθήκη επιπλέον δραστηριοτήτων με επενδύσεις για την παραγωγή καλύτερων και πιο κερδοφόρων προϊόντων. 

  Ο δεύτερος αφορά στην επέκταση του αποτυπώματος στη λιανική, μια στρατηγική επιλογή που δικαιώνεται από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του κλάδου.

  Τέλος ο τρίτος πυλώνας αφορά στις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ενέργεια και περιλαμβάνουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ