Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Νοε-2020 21:17

  Alpha Bank: Με το πιο "καθαρό" χαρτοφυλάκιο μετά τη συναλλαγή Galaxy

  Alpha Bank: Με το πιο "καθαρό" χαρτοφυλάκιο μετά τη συναλλαγή Galaxy
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Με το πιο καθαρό χαρτοφυλάκιο δανείων (χαμηλότερη αναλογία δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και σύνθεση 50% - 50% μη εξυπηρετούμενα και ρυθμισμένα δάνεια) που θα έχει επίσης την υψηλότερη κάλυψη από προβλέψεις, θα βρεθεί η Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy. 

  Η συναλλαγή Galaxy (υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες τον προτιμητέο επενδυτή, Davidson Kempner) θα υπογραφεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ στα τέλη Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί τα carve – out με τη μεταβίβαση των δραστηριοτήτων NPLs και του προσωπικού των Μονάδων Διαχείρισης NPLs στην Cepal. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy προσδιορίστηκε από τη διοίκηση στα τέλη του α΄ τριμήνου 2021, ενώ μέσα στο α΄ τρίμηνο 2021 θα ολοκληρωθεί και ο εταιρικός μετασχηματισμός (hive down) της Τράπεζας.

  Όπως ανέφερε η διοίκηση της Alpha Bank στους αναλυτές, κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου 2020, η συναλλαγή Galaxy (τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ονομαστικής αξίας 10,8 δις. ευρώ) που είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά, θα μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της Τράπεζας στο 24% από 43% και τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 90 ημερών στο 13% από 29%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας θα υποχωρήσουν στα 8,9 δις. ευρώ από 18,3 δισ.

  Μετά τη συναλλαγή Galaxy η Alpha Bank θα έχει επιτύχει να απομείνει με το χαμηλότερο ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στο χαρτοφυλάκιό της. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό θα υποχωρήσει στο 54% από 70% τον Σεπτέμβριο του 2020 και 74% έναντι του ανταγωνισμού. Τα εναπομείναντα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας θα έχουν δείκτη κάλυψης από προβλέψεις στο 60%.

  Η επίπτωση της συναλλαγής Galaxy στα κεφάλαια της Τράπεζας υπολογίζεται σε 280 μονάδες βάσης και μετά τη συναλλαγή ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 15,5%. 

  Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασ. Ψάλτης,  η Τράπεζα έχει θέσει σε moratoria πληρωμών δάνεια 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια, 1,6 δισ. δάνεια επιχειρήσεων, 600 εκατ. ευρώ δάνεια μικρών επιχειρήσεων και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά. Από τα αρχικά moratoria, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, της Τράπεζας, ποσό 1,2 δισ. ευρώ έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου και από αυτά, όπως αναφέρθηκε, ποσοστό 87% εξυπηρετείται κανονικά.

  Όπως εκτίμησε η διοίκηση της Τράπεζας, 15% - 20% των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών θα "κοκκινίσουν" και αναμένονται το 2021 νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ.  

  Οι αιτήσεις δανειοληπτών της Alpha Bank στο πρόγραμμα "Γέφυρα" ανέρχονται σε 44.000 και αφορούν δάνεια 2,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων ποσό 1,1 δισ. ευρώ βρίσκεται τώρα σε μορατόριουμ πληρωμών.

  Όσα από τα δάνεια σε αναστολή πληρωμών που θα λήξει στο τέλος του 2020 δεν πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στο "Γέφυρα", η Τράπεζα θα τα αντιμετωπίσει ανά περίπτωση και με παροχή μειωμένης δόσης για ένα διάστημα μέχρι να επανέλθουν σε ομαλή αποπληρωμή.  

  Η Τράπεζα έχει σε αναστολή πληρωμών δάνεια 400 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της Κύπρου και 300 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της Ρουμανίας.

  Η Τράπεζα είχε το τελευταίο 12μηνο αρνητικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1 δις. ευρώ. Ο ρυθμός σχηματισμού νέων NPE παρέμεινε αρνητικός και στο γ΄ τρίμηνο , με εξαίρεση θετικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων 50 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο που οφείλεται σε 2 -3 μεγάλες εταιρείες.

  Το κόστος πιστωτικού κινδύνου (κόστος προβλέψεων) της Τράπεζας ανέρχεται σε 2,5% στο 9μηνο, ενώ αν εξαιρεθούν οι προβλέψεις λόγω Covid, το κόστος διαμορφώνεται στο 1,5%. Όπως εκτιμήθηκε, από το 2022 θα ομαλοποιηθεί στην περιοχή του 1%.

  Μέχρι τον Οκτώβριο, οι νέες εκταμιεύσεις από την Τράπεζα είχαν ανέλθει σε 4,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης. Ειδικότερα, στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ η Τράπεζα έχει εκταμιεύσει για επιχειρήσεις δάνεια 400 εκατ. ευρώ, ενώ με τα δάνεια με το Εγγυοδοτικό πρόγραμμα της ΕΑΤ ανέρχονται σε 700 εκατ. ευρώ. Στόχος της Alpha Bank είναι οι νέες εκταμιεύσεις δανείων να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ φέτος (αύξηση άνω του 50% σε σχέση με τα 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου), με μεγάλη συμμετοχή των δανείων που θα δοθούν με το πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ