Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Νοε-2020 08:38

  Όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς αερίου θα εισάγουν LNG το 2021

  Όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς αερίου θα εισάγουν LNG το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ισχυρό ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους παίκτες της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου καταγράφηκε στη διάρκεια της ετήσιας δημοπρασίας που διενεργήθηκε από το ΔΕΣΦΑ για την κράτηση time slots για την εισαγωγή φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας το 2021.

  Όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το διαχειριστή παραχωρήθηκαν στο LNG Terminal 35 χρονοθυρίδες από τις συνολικά 46 που διατέθηκαν κατά την πρώτη φάση της δημοπρασίας. Η συνολική ποσότητα των φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που προβλέπεται να εισαχθεί είναι 4.357.445 κυβικά μέτρα. Η κατανομή σύμφωνα με το ΔΕΣΦΑ έγινε σε επτά εταιρείες.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr οι επτά εταιρείες που εξασφάλισαν χρονοθυρίδες για το 2021 είναι: ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Elpedison, ΗΡΩΝ, Motor Oil, Mytilineos, και Προμηθέας.

  Το ισχυρό ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους παίκτες της ελληνικής αγοράς εξηγείται από την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο αλλά και από τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα του LNG.

  Υπενθυμίζεται ότι φέτος στη διάρκεια της χρονιάς, η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά, με αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντική ζήτηση για το καύσιμο κυρίως από τους ηλεκτροπαραγωγούς.

  Πλέον στην αγορά έχει επέλθει ισορροπία και εν πολλοίς οι τιμές του LNG βρίσκονται κοντά στα επίπεδα που διαμορφώνονται οι τιμές του αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών. Σε αυτό βοηθά και η ανάκαμψη των τιμών του brent που επηρεάζει τις φόρμουλες τιμολόγησης του αερίου των αγωγών.

  Ενδεικτικά χθες η άνοδος του brent πάνω από τα 47 δολάρια το βαρέλι, σε συνδυασμό με τις τιμές του φυσικού αερίου στη spot αγορά (TTF) έφερε πολύ κοντά τις τιμές του αερίου των αγωγών με το LNG.

  Ένας επιπλέον λόγος για τη σημαντική ζήτηση που καταγράφεται για εισαγωγές φορτίων LNG είναι οι νέες συνθήκες στην αγορά του ηλεκτρισμού και η ανάγκη των ηλεκτροπαραγωγών να έχουν διαθέσιμο φυσικό αέριο προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες στην αγορά εξισορρόπησης του target model.

  Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι στη φετινή δημοπρασία ικανοποιήθηκε όλη η ζήτηση και δεν καταγράφηκαν τα φαινόμενα της περασμένης χρονιάς όταν κάποιοι παίκτες έμειναν εκτός κατανομής, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων