Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Νοε-2020 08:51

  Τρ. Πειραιώς: Ξεκινά το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση το 2021

  Τρ. Πειραιώς: Η αλήθεια για την πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την απόρριψη από το ΤΧΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Σε νέα πορεία με στόχο την πλήρη εξυγίανσή της και την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, εισέρχεται η Τράπεζα Πειραιώς.

  Μέχρι το τέλος του έτους θα μετατραπούν σε μετοχές τα CoCos, συνολικού ύψους 2,04 δισ. ευρώ, επί τη βάσει της τιμής εγγραφής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015 (σήμερα στα 6 ευρώ ανά μετοχή), σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος του CoCo, με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας στο 61,34% από 26,4% σήμερα.

  Με τη μετατροπή των μετοχών, στα 437 εκατ. μετοχές της Τράπεζας θα προστεθούν άλλα 394,4 εκατ. μετοχές. Η μη πληρωμή του κουπονιού των CoCos θα προσθέσει 40 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς (υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 16%), θα αυξήσει τα ενσώματα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας από τα 5 στα 7 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο "μαξιλάρι" για την απορρόφηση τυχόν ζημιών.

  Όπως εκτίμησε χθες, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, το 2021 θα είναι μία εξαιρετική χρονιά για τις τράπεζες και την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία "αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του τραπεζικού συστήματος". Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο για τους καταθέτες της Τράπεζας.

  Στηρίζει τη διοίκηση της Τρ. Πειραιώς το ΤΧΣ

  Μετά τη χθεσινή επίσημη ενημέρωση για την απόφαση της ΕΚΤ το CoCo να μην πληρωθεί σε μετρητά και να προχωρήσει η μετατροπή του σε μετοχές, το ΤΧΣ ανακοίνωσε ότι στηρίζει την Τράπεζα Πειραιώς και την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων με σκοπό την περαιτέρω κεφαλαιακή της ενίσχυση.

  Ειδικότερα, στο πλαίσιο της  προσπάθειας της Τράπεζας για την ενίσχυση του ισολογισμού της, τη σημαντική απομείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, την αποτελεσματική ενίσχυση των λειτουργιών της, καθώς και τη θεμελίωση μιας βιώσιμης και επαναλαμβανόμενης οργανικής κερδοφορίας, το ΤΧΣ δηλώνει ότι συνεχίζει να στηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και την Eκτελεστική Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για να υλοποιήσει τη στρατηγική της, με έμφαση στον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου της Τράπεζας και την ελαχιστοποίηση των αναλαμβανόμενων κινδύνων.

  Το ΤΧΣ αναγνωρίζει επίσης την μακροχρόνια συνεισφορά των ιδιωτών μετόχων στην θετική πορεία της Τράπεζας και στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια του 2021 και υπό τον όρο της ύπαρξης ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά, να διευκολύνει την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας με μείωση του δικού του ποσοστού.

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του νόμου του ΤΧΣ, ώστε να καταστήσει δυνατή και επωφελή για το Ελληνικό Δημόσιο τη συμμετοχή του ΤΧΣ με δικαιώματα πλήρους μετόχου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός του 2021 για την επαν – ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας. Στο Υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς προς την κατεύθυνση αναθεώρησης του νόμου του ΤΧΣ και δεν αποκλείονται εξελίξεις ακόμη και μέχρι τα τέλη του έτους.

  Εταιρικός μετασχηματισμός και νέο business plan

  Παρά τις αντίξοες συνθήκες από την πανδημική κρίση, η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε θετικά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα και το γ΄ τρίμηνο του 2020. Τα καθαρά έσοδα από τόκους το γ΄  τρίμηνο έφτασαν τα 380 εκατ. ευρώ, +8% σε ετήσια βάση και +3% σε τριμηνιαία.

  Τα νέα δάνεια ύψους, 2 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν το γ΄ τρίμηνο 2020, καθώς και τα 2,5 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο και η αύξηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων συνέβαλαν στην ενίσχυση των καθαρών εσόδων τόκων. Το βελτιωμένο κόστος χρηματοδότησης συνέβαλε σημαντικά, καθώς υποχώρησε -24% ετησίως και -2% τριμηνιαίως, παρά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους Tier2.

  Προχωρώντας και τον εταιρικό της μετασχηματισμό με ημερομηνία απόσχισης την 30ή Δεκεμβρίου, η Τράπεζα Πειραιώς θα ξεκινήσει από το 2021 την υλοποίηση του νέου business plan που θα την οδηγήσει στην πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της. Το αναλυτικό νέο επιχειρησιακό σχέδιο θα παρουσιαστεί από τη διοίκηση της Τρ. Πειραιώς τον Μάρτιο του 2021, όταν θα γίνουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου 2020.

  Το σχέδιο θα περιλαμβάνει πρόσθετες δράσεις που θα ενισχύσουν κατά 1 δισ. ευρώ το buffer κεφαλαίων της Τράπεζας και θα μπορούσαν να επιτρέψουν την απο- αναγνώριση επιπλέον 5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ισολογισμό της μέχρι το τέλος του 2021.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ