Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Νοε-2020 10:06

  Ψήφος εμπιστοσύνης στην Alpha Bank το deal με DK για το Galaxy

  Ψήφος εμπιστοσύνης στην Alpha Bank το deal με DK για το Galaxy
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10.35

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Ψήφο εμπιστοσύνης στο στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank, και μάλιστα εν μέσω της πανδημικής κρίσης, αποτελεί η συμφωνία με την Davidson Kempner για την τιτλοποίηση Galaxy.

  Με ανακοίνωσή της, η Alpha Bank ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο, κατά την συνεδρίασή του στις 20.11.2020, αξιολόγησε τις δεσμευτικές προσφορές, που υπεβλήθησαν στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη Συναλλαγή Τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Galaxy και την πώληση έως 100% των μετοχών της CEPAL Hellas FInancial Services ΜΑΕ Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ("Συναλλαγή Galaxy"), και ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή την Davidson Kempner European Partners LLP. 

  Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Τράπεζα, με τους χρηματοοικονομικούς και νομικούς της συμβούλους, εισέρχεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Davidson Kempner με στόχο την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη Συναλλαγή Galaxy έως το τέλος του έτους και, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις πολιτικές της, θα ενημερώσει εγκαίρως το επενδυτικό κοινό για τις αποφάσεις της επί της συγκεκριμένης συναλλαγής.

  Πηγές από την Alpha Bank εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, παρά τις αυξημένες δυσκολίες λόγω της πανδημίας, κάτι που δικαιώνει την επιλογή της Alpha Bank να επανεκκινήσει το Project Galaxy - την πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή συναλλαγή που πραγματοποιείται στην εποχή του Covid.
  Με το Project Galaxy, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, η Alpha Bank επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στους φιλόδοξους και απαιτητικούς στόχους του business plan που παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2019.

  Μετά το Galaxy, η Alpha Bank θα έχει περιορίσει του Δείκτη NPL στην Ελλάδα στο 13% από 29% σήμερα. Τα δάνεια σε καθυστέρηση (NPLs) στη Ελλάδα από 12 δισ. θα μειωθούν στα 4,7 δισ.  ευρώ, ενώ τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα – αν προστεθούν στα NPLs τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και είναι υπό επιτήρηση (under watchlist), από 18,3 δισ. ευρώ  θα περιοριστούν σε περίπου 8 δις ευρώ.

  Παράλληλα με την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εξεύρεση επενδυτή, η Alpha Bank έχει ήδη υποβάλει τρεις αιτήσεις υπαγωγής στο HAPS (Πρόγραμμα εγγυήσεων "Ηρακλής"), του οποίου και θα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης με την παροχή κρατικής εγγύησης να αφορά ομολογίες αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

  Η Cepal

  Το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συναλλαγή Galaxy αφορά και την προοπτική της Cepal, ως Servicer πρωταγωνιστή στην Ελλάδα, συνιστώντας επιβεβαίωση της σοβαρής διαχείρισης που έκανε η διοικητική ομάδα της Alpha Bank μέχρι σήμερα.

  Η υπογραφή της συμφωνίας με την Davidson Kempner αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου, οπότε και θα γίνουν γνωστοποιήσεις αναφορικά με τους όρους, όπως γίνεται κατά πάγια τακτική σε τέτοιου είδους συναλλαγές.
  Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης των Διευθύνσεων Καθυστερήσεων και του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές (carve out) προς την Cepal.

  Κατά πληροφορίες, το ποσοστό όσων έχουν ήδη αποδεχτεί την εθελοντική τους μετακίνηση στον Servicer υπερβαίνει το 90%.

  Στη Cepal μεταφέρονται οι Διευθύνσεις Καθυστερήσεων Retail και Wholesale, καθώς επίσης και των Περιφερειακών Κέντρων ανά την Ελλάδα. Από την 1η Δεκεμβρίου 2020, το σύνολο της διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων της Τράπεζας περνάει στην Cepal, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την εταιρεία ώστε να αναδειχθεί στον ισχυρότερο, με όρους χαρτοφυλακίων υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητο Servicer μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά.

  Το σύνολο των δανείων υπό διαχείριση  θα ανέλθει μετά την ολοκλήρωση του Galaxy, σε 33 δισ. ευρώ, τοποθετώντας την Cepal στον ευρωπαϊκό χάρτη ως μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ