Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Νοε-2020 09:04

  Vivartia: Τα 75 εκατ. ευρώ που έφεραν κοντά CVC-Τράπεζες

  Vivartia: Τα 75 εκατ. ευρώ που έφεραν κοντά CVC-Τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στην τελική ευθεία βρίσκεται το deal του CVC με τις Τράπεζες για τη Vivartia, αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις ακόμη και εντός της εβδομάδας. Η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων της MIG με το CVC για τη Vivartia λήγει την 30η Νοεμβρίου. 

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το fund και οι πιστώτριες τράπεζες φαίνεται ότι τα βρήκαν για το πως θα καλυφθεί το άνοιγμα των 423,2 εκατ. ευρώ που έχει αυτή τη στιγμή η Vivartia.

  Σημείο "κλειδί” στη σύγκλιση που επετεύχθη τις προηγούμενες ημέρες ήταν αφ ενός ότι το CVC φέρεται να δέχθηκε να εξοφλήσει το 50% των δανείων που έχει ο κλάδος της εστίασης (Goody’s - Everest) προς τις τρείς πιστώτριες τράπεζες και αφ ετέρου οι τελευταίες δέχθηκαν να "σπάσουν” τα cross collateral. 

  Με απλά λόγια, στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, το CVC προσέφερε 175 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Vivartia, και 25-30 εκατ. ευρώ για την κάλυψη μέρους των δανείων του κλάδου της εστίασης.

  Ο κλάδος της εστίασης έχει άνοιγμα 170 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς και τα υπόλοιπα προς τις άλλες τρεις Τράπεζες.

  Στην πορεία των διαπραγματεύσεων το CVC φέρεται να δέχθηκε να καταβάλει άμεσα προς τις τρεις πιστώτριες Τράπεζες τα 75 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 150 εκατ. ευρώ που οφείλει ο κλάδος της εστίασης, που αυτή τη στιγμή δέχεται και τις μεγαλύτερες πιέσεις από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία. 

  Σε ό,τι αφορά στο τίμημα των 175 εκατ. ευρώ για το σύνολο των μετοχών της Vivartia παραμένει ακόμη άγνωστο αν θα παραμείνει το ίδιο, ή αν το CVC θα επιδιώξει να το μειώσει.

  Σχετικές αποφάσεις επί του θέματος, όχι μόνο για το τίμημα αλλά για το συνολικό deal με τις Τράπεζες για τη Vivartia, θα λάβει πιθανότητα και εντός της ημέρας η επενδυτική επιτροπή του fund στο Λονδίνο. 

  Εκτός από τα χρήματα που θα δώσει το fund για την απόκτηση της Vivartia προτίθεται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να αναλάβει στο ακέραιο το σύνολο των δανείων του ομίλου τροφίμων.

  Ακόμη πάντως δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των 350 εκατ. ευρώ που θα απομείνουν ως υποχρεώσεις της Vivartia προς τις Τράπεζες μετά την αφαίρεση των 75 εκατ. ευρώ που θα πληρωθούν άμεσα.

  Αν και κάποιες πηγές υποστηρίζουν πως πρέπει να θεωρείται βέβαιη η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η διετής περίοδος χάριτος. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ