Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Νοε-2020 08:02

  Τσαμάζ: Προχωράμε το 2021 στον μετασχηματισμό του ΟΤΕ

  Τσαμάζ: Προχωράμε το 2021 στον μετασχηματισμό του ΟΤΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Κανονικά προχωρά το πρόγραμμα μετασχηματισμού το ομίλου ΟΤΕ με τη δημιουργία τριών ξεχωριστών θυγατρικών, μετά από τη συμφωνία για την πώληση της Telekom Romania και ενώ τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν πως οι αντιστάσεις απέναντι στην κρίση του κορονοϊού παραμένουν ισχυρές.  

  "Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα οι Αρχές ανακοίνωσαν νέα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών. Αν και είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις των μέτρων παραμένουμε σε επιφυλακή για ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία που θα επηρεάσει τους πελάτες μας και εμάς τους ίδιους”, εκτίμησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου 2020. 

  Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις και ειδικότερα στην ανακοίνωση της συμφωνίας για την πώληση του ποσοστού του ΟΤΕ στην Telekom Romania o κ. Τσαμάζ σημείωσε πως η κίνηση αυτή αντανακλά την στρατηγική επιλογή του ομίλου να επικεντρωθεί στους τομείς που παρουσιάζουν ταχύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη κερδοφορία. "Παραμένουμε στη Ρουμανία μέσω της Telekom Romania Mobile. Αναμένουμε πως η συναλλαγή με την Orange θα κλείσει στο δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς και στη συνέχεια θα διανείμουμε τα έσοδα στους μετόχους μας”, σημείωσε. 

  Ο επικεφαλής του ΟΤΕ σημείωσε ακόμη πως πλέον ο όμιλος βρίσκεται πιο κοντά στην εφαρμογή του σχεδίου μετασχηματισμού του ομίλου με τη δημιουργία των τριών ξεχωριστών οντοτήτων στους τομείς εξυπηρέτησης πελατών (Cosmote e-Value Contact Center), καταστημάτων λιανικής (Germanos Industrial & Commercial) και τεχνικών πεδίου (Cosmote Technical Solutions). Η λειτουργία των νέων εταιρειών θα ξεκινήσει στις αρχές του 2021 και σε αυτές αναμένεται να μεταφερθούν 5.000 υπάλληλοι του ομίλου. "Αυτή η κίνηση θα εξορθολογίσει τις λειτουργίες του ομίλου μας και θα ενισχύσει την αποδοτικότητα και την ευελιξία αυτών των τριών τομέων”, δήλωσε ο κ. Τσαμάζ προσθέτοντας πως οι νέες εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και σε τρίτα μέρη εκτός του ομίλου του ΟΤΕ σε τομείς όπως η εξυπηρέτηση πελατών μέσω τηλεφωνικού κέντρου και η τεχνική υποστήριξη σε ζητήματα τηλεπικοινωνιών και IT. 

  Σε συνδυασμό με αυτή την κίνηση ο όμιλος ΟΤΕ ξεκινά άλλο ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για έως 600 εργαζόμενους. Μαζί με τις αποχωρήσεις που έγιναν νωρίτερα φέτος ο αριθμός των εργαζομένων που θα έχει αποχωρήσει εντός του 2020 θα φτάσει του περίπου 1.100, γεγονός το οποίο αναμένεται να μειώσει τη ετήσιο κόστος μισθοδοσίας κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ.

  Συνεχίζονται οι επενδύσεις 

  Η διοίκηση του ομίλου δήλωσε προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρω το 2020. Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής επί των χρηματοοικονομικών του ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη του δικτύου οπτική ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home -FTTH) το οποίο στα τέλη Σεπτεμβριου κάλυπτε πάνω από 250.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις με στόχο ο νούμερο αυτό να φτάσει τις 300.000. 

  Η δημοπρασία για τη χορήγηση φάσματος στην Ελλάδα για το 5G, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, σε συνδυασμό με τον μετασχηματισμό των λειτουργιών του ομίλου, θα έχουν ως αποτέλεσμα εκροές περίπου 260 εκατ. ευρώ εντός του 2020.

  Όπως ανακοινώθηκε χθες τα έσοδα του ομίλου για το γ΄ τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν στα 1,004 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή πτώση 0,8%. Στην Ελλάδα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,1%, στα 763,0 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του αντικτύπου του κορονοϊού στον τουρισμό στις υπηρεσίες roaming. Η απώλεια των εσόδων από την κινητή αντισταθμιστηκαν από τις ευρυζωνικές συνδέσεις και τα έργα ICT. Τα στελέχη του ομίλου εκτίμησαν ότι η εικόνα του 4ου τριμήνου θα είναι καλύτερη, καθώς τα έσοδα roaming δεν είναι τόσο πολλά κατά τους χειμερινούς μήνες, ακολουθώντας την πορεία του τουρισμού. 

  Απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ επιβεβαίωσε πως τα έσοδα από την πώληση της Telekom Romania θα διανεμηθούν στους μετόχους όπως έγινε και στην πώληση των δραστηριοτήτων στην Αλβανία. Όπως είπε ο κ. Μαζαράκης το ακριβές έσοδο δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια αυτή τη στιγμή καθώς το ποσό που αναλογεί στον ΟΤΕ (286 εκατ. ευρώ) θα μειωθεί από τα κόστη της συναλλαγής, καθώς και από τις επενδύσεις για τον διαχωρισμό σταθερής και κινητής.

  Σχετικά με τον επερχόμενο διαγωνισμό για τα δικαιώματα του ευρωπαϊκού Champions League που σήμερα το μεταδίδει η Cosmote TV, επισημάνθηκε ότι η εταιρεία θα επιδιώξει και πάλι να είναι ανταγωνιστική. 

  kostaskets@capital.gr 


  Διαβάστε ακόμη: 

  * ΟΤΕ: Αύξηση της προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA το γ' τρίμηνο

  * ΟΤΕ: Εκτακτο μέρισμα για τους μετόχους φέρνει η πώληση της Telekom Romania

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ