Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Νοε-2020 10:45

  Κρίσιμες αποφάσεις του SSM για τα CoCos της Τρ. Πειραιώς

  Τρ. Πειραιώς: Η αλήθεια για την πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την απόρριψη από το ΤΧΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα
   
  Ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης σε συνεργασία κυβέρνησης, ΤΧΣ και διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο εξελίσσεται παράλληλα με τη μελέτη του σχεδίου της ΤτΕ για τη δημιουργία Asset Management Company, θα δρομολογήσουν οι αποφάσεις του SSM μέχρι τα τέλη του μήνα για την πληρωμή των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς.

  Το σχέδιο δράσης που, με αφορμή τα CoCos, αποσκοπεί στην πλήρη εξυγίανση της Τράπεζας Πειραιώς, θα υλοποιηθεί μέσα στο 2021, χρονιά που προσδοκάται να είναι η πρώτη στην οποία οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να πουν πως έχουν ξεμπερδέψει με το βαρίδι των NPLs και θα είναι σε full capacity να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της Οικονομίας. 

  Με ανακοίνωσή της προ ολίγου, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι βρίσκεται επί του παρόντος σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) στο πλαίσιο της εξέτασης του υποβληθέντος αιτήματός της για πληρωμή του ετήσιου τόκου των CoCos σε μετρητά, παρέχοντας τα εκάστοτε αιτούμενα από τον επόπτη στοιχεία, σχόλια και διευκρινίσεις. Με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η σχετική απόφαση του επόπτη αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Τράπεζα περί τα τέλη Νοεμβρίου.

  Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, αμέσως μόλις παραλάβει την απόφαση του αρμόδιου εποπτικού οργάνου.

  Τα CoCos και το ΤΧΣ

  Το σχέδιο εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς θα λάβει πρακτική κατεύθυνση μετά τις αποφάσεις του SSM για την πληρωμή των CoCos. Το εποπτικό συμβούλιο του SSΜ συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να απαντήσει στο αίτημα που έχει υποβάλει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την πληρωμή με μετρητά του κουπονιού (165 εκατ. ευρώ) των CoCos που έχει ημερομηνία καταβολής στις 2 Δεκεμβρίου. Η απόφαση του supervisory board του SSM θα πρέπει να επικυρωθεί, μέσα στον Νοέμβριο, από το διοικητικό συμβούλιο του SSM, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο των επιλογών για την Τράπεζα Πειραιώς.

  Καθώς το πιθανότερο είναι ο SSM να αρνηθεί την καταβολή του κουπονιού σε μετρητά, ακολουθώντας το "απαγορευτικό" που έχει δώσει η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες για καταβολές μερισμάτων και επαναγορές μετοχών εν μέσω της πανδημικής κρίσης, η Πειραιώς θα έχει δύο επιλογές: ή να πληρώσει το κουπόνι σε μετοχές ή να παραλείψει εντελώς την πληρωμή του. Το δεύτερο σενάριο φαίνεται το πιο πιθανό και θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα από 26,4% σε 61,3%.

  Με ορατό το φάσμα της κρατικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, η κυβέρνηση, το ΤΧΣ και η διοίκηση της Τράπεζας εκπονούν ένα σχέδιο "μεταβατικής κρατικοποίησης". Στην περίοδο αυτής θα εξυγιανθεί πλήρως ο ισολογισμός, ώστε περί τα μέσα του 2021, η Τράπεζα Πειραιώς να είναι σε θέση να προσελκύσει ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και να ιδιωτικοποιηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

  Κρίσιμος στον σχεδιασμό αυτό θα είναι ο ρόλος του ΤΧΣ, όπως και οι εξελίξεις για τα πρόσθετα εργαλεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή για τη σύσταση της AMC που έχει προτείνει η ΤτΕ και για την παράταση του "Ηρακλή", ο οποίος μέχρι την άνοιξη του 2021 θα έχει ολοκληρώσει την αποστολή μείωσης των NPLs κατά 35 δις. ευρώ.

  Το ΤΧΣ, όπως αναδείχθηκε από το παρασκήνιο της απόρριψης της πρότασης για ΑΜΚ στην Τράπεζα Πειραιώς που υπέβαλε ο μεγαλομέτοχος J. Paulson, βρίσκεται σε αδυναμία να προασπίσει την αξία της συμμετοχής του και τα συμφέροντα του Δημοσίου, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ο νόμος για τη σύσταση του Ταμείου δεν προβλέπει ενεργό ρόλο μετόχου, ο οποίος θα μπορεί να συμμετέχει και σε προτεινόμενες από άλλους μετόχους ΑΜΚ. Περιορίζει τον λόγο σύστασης του ΤΧΣ στην αναγκαία κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που παρουσίασαν οι τράπεζες το 2015 και δεν μπόρεσαν να καλυφθούν από ιδιώτες επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τροποποίηση του νόμου του ΤΧΣ, ώστε να δοθεί στο Ταμείο μεγαλύτερη ευελιξία και να μπορέσει να καλύψει μία μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς σε ορισμένο ύψος που θα οριστεί κατόπιν διαπραγμάτευσης με την DGComp.

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος αυτό θα μπορούσε να οριστεί στο 30% - 50%, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές αν η συμμετοχή του ΤΧΣ σε μελλοντική αύξηση θα συνδέεται και με τα δικαιώματα που απορρέουν από το ποσοστό συμμετοχής του (26,4%) στην Τράπεζα Πειραιώς. Έτσι π.χ., σε μία μελλοντική ΑΜΚ της Τράπεζας, ύψους 1 δις. ευρώ, το ΤΧΣ θα μπορούσε να καλύψει έως 500 εκατ. ευρώ (50%), αν και το ιδανικό σενάριο θα είναι ολόκληρο το ποσό των νέων κεφαλαίων να προέλθει από ιδιώτες επενδυτές.

  Επιθετική μείωση των NPLs

  Ο σχεδιασμός για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς συνδέεται με τη μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση του ισολογισμού της και όχι με ανεπάρκεια κεφαλαιακών δεικτών.

  Το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχεται σε 23,3 δις. ευρώ (δείκτης NPE 45%) και το σχέδιο που εκπονείται σε συνεργασία με την κυβέρνηση προβλέπει επιθετική μείωση των NPLs κατά 20 δις. ευρώ μέσα στο 2021: τα 7 δις. ευρώ από τις δρομολογημένες τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega και τα υπόλοιπα 13 δις. από μία νέα ενιαία ή "σπαστή" τιτλοποίηση, σε "Ηρακλή 2" και την AMC που προτείνει η ΤτΕ, εφόσον η σύστασή της εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, σε κάθε περίπτωση, η τιτλοποίηση των 13 δις. ευρώ θα λάβει rating από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, προκειμένου αφενός να οριστεί επακριβώς η κεφαλαιακή επίπτωση που θα υπάρξει για την Τράπεζα – κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιώτες επενδυτές για να τοποθετηθούν σε μία αύξηση κεφαλαίου -, αφετέρου να προσδιοριστεί το μέγεθος της ΑΜΚ.

  Με την τιτλοποίηση των 13 δις. ευρώ ο δείκτης ΝPE της Τρ. Πειραιώς, από 45% που θα διαμορφωθεί μετά την τιτλοποίηση Phoenix και 30% στο τέλος του 2021 με βάση το πρόγραμμα οργανικής μείωσης των NPEs που υλοποιεί η Τράπεζα, θα βρεθεί σε μονοψήφιο ποσοστό το 2021. Η Πειραιώς θα ιδιωτικοποιηθεί, έτσι, ως μία καθαρή Τράπεζα, με δυναμική οργανικής κερδοφορίας και με προοπτική δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) άνω του 10%.

  Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του σχεδίου που εκπονούν κυβέρνηση και διοίκηση της Τρ. Πειραιώς, η Τράπεζα έχει δεσμευτεί να επικαιροποιήσει το business plan της, με ανάληψη εμπροσθοβαρών ενεργειών (πρόσθετες προβλέψεις και κινήσεις για περαιτέρω μείωση του κόστους).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ