Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Νοε-2020 07:48

  ΟΤΕ: Εκτακτο μέρισμα για τους μετόχους φέρνει η πώληση της Telekom Romania

  ΟΤΕ: Εκτακτο μέρισμα για τους μετόχους φέρνει η πώληση της Telekom Romania
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Θετική ήταν η υποδοχή των αναλυτών και των επενδυτών της είδησης για τη συμφωνία πώλησης του 54% της Telekom Romania Communications, από τον όμιλο ΟΤΕ στην Orange Ρουμανίας, που ανακοινώθηκε χθες. Γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε στις εκθέσεις αναλυτών αλλά και στην πορεία της μετοχής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

  Έκθεση της JP Morgan εκτιμά ότι η πώληση της Telekom Romania ενισχύει τον όμιλο του ΟΤΕ στην κατεύθυνση της απλοποίησης των δραστηριοτήτων του. Χαρακτηρίζει ελκυστική την αποτίμηση των 497 εκατ. ευρώ, βάσει της οποίας έκλεισε η συμφωνία και σημειώνει πως μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Telekom Romania, που αναμένεται μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2021, θα διανεμηθεί στους μετόχους έκτακτο μέρισμα της τάξης του 3-4% του μετοχικού κεφαλαίου.

  Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ΟΤΕ κατέχει το 54% της Telekom Romania Communications, ενώ το υπόλοιπο 46% ανήκει στο ρουμανικό Δημόσιο. Το ποσό που αναλογεί στον όμιλο ΟΤΕ ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ, αλλά το προς διάθεση στους μετόχους ποσό αναμένεται να μειωθεί από τα κόστη της συναλλαγής, τις εγγυήσεις καθώς και από τις επενδύσεις που θα απαιτηθούν για τη λειτουργία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Telekom Romania Mobile, ως τελείως ξεχωριστής οντότητας.

  Το μέλλον της Telekom Romania Mobile

  Μετά από τον οριστικό διαχωρισμό κινητής και σταθερής στην Ρουμανία και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Orange, οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι ο όμιλος ΟΤΕ θα εξετάσει την πώληση και του βραχίονα κινητής τηλεφωνίας, Τelekom Romania Mobile (TRM), τον οποίο αποτιμούν στα 100 με 150 εκατ. ευρώ.

  Για την TRM ως βασικός ενδιαφερόμενος είχε εμφανιστεί στο παρελθόν η Digi Communications (RCS&RDS), τηλεπικοινωνιακός όμιλος με παρουσία σε Ρουμανία, Ουγγαρία, Ιταλία και Ισπανία.

  Ως θετική εξέλιξη για τον ΟΤΕ χαρακτηρίζει την πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία και η Optima Bank. Έκθεση της τράπεζας χαρακτηρίζει επίσης πολύ ικανοποιητική για τον ΟΤΕ την αποτίμηση της Telecom Romania, δεδομένου μάλιστα του έντονου ανταγωνισμού που παρατηρείται στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ρουμανίας.

  Σημειώνεται πως η Telekom Romania Communications (TKR) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας της Ρουμανίας. Η εταιρεία μέσα από το δίκτυο της παρέχει υπηρεσίες τηλεφωνίας, ίντερνετ και συνδρομητικής τηλεόρασης σε 5 εκατομμύρια συνδρομητές, διαθέτοντας ένα δίκτυο οπτικών ινών μήκους 90.000 χιλιομέτρων που συνδέει 3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

  Στην έκθεση της Optima αναφέρεται ότι το 2019 η TKR συνεισέφερε το 15% των συνολικών εσόδων του ομίλου ΟΤΕ (595 εκατ. ευρώ) και το 6% των προσαρμοσμένων κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων – EBITDA (περίπου 92 εκατ. ευρώ). Το πρώτο εξάμηνο του 2020 η ρουμανική θυγατρική συνεισέφερε το 16% των συνολικών εσόδων και το 5% των EBITDA.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ