Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Νοε-2020 08:42

  Τον Δεκέμβριο οι προσφορές για το mega-ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband

  Τον Δεκέμβριο οι προσφορές για το mega-ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο ανταγωνιστικός διάλογος για το έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ύψους 870 εκατ. ευρώ, Ultra Fast Broadband (UFBB), το οποίο αφορά στην κατασκευή δικτύων οπτικών ινών στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

  Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία αναφέρουν ότι μένουν να κλείσουν ορισμένες εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν κυρίως με τη διάρκεια της εκμετάλλευσης των δικτύων που θα κατασκευαστούν. Και αυτό διότι οι υποψήφιοι ζητούν την παράταση της περιόδου εκμετάλλευσης των δικτύων, προκειμένου -όπως λένε- να βγαίνουν οι αποδόσεις.

  Σκοπός του έργου, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ, είναι να καλυφθούν με δίκτυα οπτικών ινών οι περιοχές που έχουν μείνει εκτός του σχεδιασμού των παρόχων, λόγω περιορισμένου εμπορικού ενδιαφέροντος. Το έργο έχει εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία άνω των 810.000 συνδέσεων με ταχύτητα τουλάχιστον 100 Μbps.

  Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται να υποβληθούν εντός του Δεκεμβρίου, με στόχο οι συμβάσεις να έχουν υπογραφεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Σημειώνεται ότι στον ανταγωνιστικό διάλογο συμμετέχουν εννέα όμιλοι και συγκεκριμένα οι: ΟΤΕ, Vodafone, Wind, ΔΕΗ, GridTelecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ), ΑΒΑΞ, κ/ξ Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ EGNLTD, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Intrakat.

  Οι παραπάνω εταιρείες θα κληθούν να διεκδικήσουν κάποια από τις επτά γεωγραφικές περιοχές (lots) που έχουν καθοριστεί στο σύνολο της χώρας. Κάθε lot έχει παρόμοιο προϋπολογισμό (περίπου 100 εκατ. ευρώ ή καθεμία) και περίπου τον ίδιο αριθμό εκτιμώμενων συνδέσεων (περίπου 110-120 χιλιάδες συνδέσεις η καθεμία).

  Μάλιστα,με δεδομένο πως κάθε ανάδοχος μπορεί να αναλάβει το μέγιστο τρεις περιοχές, ο διαγωνισμός μπορεί να έχει από τρεις έως και επτά διαφορετικούς αναδόχους. Έτσι, δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ των ενδιαφερομένων με σκοπό να υποβληθούν κοινές προσφορές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υπάρξει διερευνητικές επαφές με funds του εξωτερικού για την κάλυψη της χρηματοδότησης της ιδιωτικής συμμετοχής (περίπου 400 εκατ. ευρώ).

  Αυξάνονται τα δίκτυα νέας γενιάς

  Το UFBB αναμένεται να φέρει περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps. Οι νέες συνδέσεις θα προστεθούν σε ένα δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων που μήνα με τον μήνα αυξάνεται συνεχώς. Αυτο τουλάχιστον φαίνεται από τα στοιχεία του προγράμματος Super Fast Broadband (SFBB) το οποίο επιδοτεί την λειτουργία γραμμών οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι. Μέχρι στιγμής έχουν επιδοτηθεί περίπου 17.000 γραμμές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εγκαταστάθηκε τους τελευταίους μήνες.

  Ο συνολικός αριθμός των σταθερών συνδέσεων ταχύτητας 100 Mpbs και άνω έχει πενταπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, φτάνοντας τις 220.000 γραμμές.

  Οι διαθέσιμες γραμμές, ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, ξεπερνούν τις 3,1 εκατ. στο σύνολο της χώρας, παρουσιάζοντας αύξηση 23% τον τελευταίο χρόνο, ενώ η διαθεσιμότητα γραμμών ταχύτητας τουλάχιστον 30 Mbps ξεπερνά τα 4,2 εκατ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων