Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Νοε-2020 08:28

  Τα ΕΛΠΕ επιβίωσαν στο χειρότερο περιβάλλον στην ιστορία της διύλισης

  Τα ΕΛΠΕ επιβίωσαν στο χειρότερο περιβάλλον στην ιστορία της διύλισης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Το δυσκολότερο τρίμηνο που έχει ποτέ κληθεί να διαχειριστεί η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, ήταν το γ´ τρίμηνο του έτους, όπως επισημάνθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ανδρέα Σιάμισιη κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του ομίλου.

  Συγκεκριμένα στα αρνητικά περιθώρια διύλισης και το εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον της αγοράς διύλισης ήρθε να προστεθεί η σημαντική υποχώρηση της ζήτησης σε όλους τους κλάδους.

  Παρά το πρωτοφανές περιβάλλον ωστόσο, η ισχυρή λειτουργική επίδοση αντιστάθμισε τις αρνητικές επιπτώσεις με αποτέλεσμα η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου να παραμείνει με θετικό πρόσημο στα 66 εκατ. ευρώ.  Για το επόμενο διάστημα η διοίκηση εκτίμησε ότι υπάρχει ακτίνα ελπίδας για βελτίωση των περιθωρίων.

  Πάντως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το επόμενο διάστημα αφορά στο lockdown, που όπως τόνισε η διοίκηση αναμένεται να μεταφραστεί σε μείωση της ζήτησης καυσίμων. Η μείωση εκτιμάται ότι θα είναι διαφορετική σε σχέση με το πρώτο lockdown και σε κάθε περίπτωση η διοίκηση παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τη διακύμανση προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική διάσταση της αρνητικής επίπτωσης.

  Ως προς τους επιμέρους κλάδους ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές που έγιναν για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και των ΑΠΕ. Συγκεκριμένα η διοίκηση ανακοίνωσε ότι το pipeline των έργων ΑΠΕ έχει υπερδιπλασιαστεί από πέρυσι.

  Για το πρότζεκτ της Κοζάνης, τονίστηκε ότι ο εξοπλισμός έχει παραληφθεί και ξεκινά η κατασκευή με στόχο την ολοκλήρωση και θέση σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2022. Επιπλέον 50 MW βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ενώ  ακόμη 450MW τελούν υπό αδειοδότηση και αναμένεται να ωριμάσουν τους επόμενους μήνες.

  Στην ηλεκτροπαραγωγή η Elpedison είχε ένα ισχυρό τρίμηνο, καθώς βοήθησε η προμήθεια ανταγωνιστικού LNG για τις μονάδες της εταιρείας ενώ και η εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς (target model) φαίνεται να αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα και στρεβλώσεις.

  Στην αγορά του φυσικού αερίου, η συνεισφορά της ΔΕΠΑ ήταν μεγαλύτερη με υψηλότερους όγκους στο τρίμηνο την ίδια στιγμή που προχωρά η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης που αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο και για τις δύο εταιρείες των υποδομών και της εμπορίας.

  Ως προς τους στόχους της διοίκησης το επόμενο διάστημα καταρχάς έμφαση δίνεται στην μεγιστοποίηση των ωφελειών από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την ευελιξία του συστήματος των διυλιστηρίων, την εκτεταμένη γεωγραφική κάλυψη και το διαφοροποιημένο portfolio δραστηριοτήτων.

  Επίσης η διοίκηση εστιάζει στην βελτίωση του ισολογισμού και στην μεγιστοποίηση των ωφελειών από τα asset του ομίλου. Παράλληλα προτεραιότητα αποτελεί ο μετασχηματισμός του ομίλου και η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων ακόμη και εκτός του παραδοσιακού χαρτοφυλακίου.

  "Το 2020 θα είναι δύσκολη χρονιά ελπίζουμε ότι έχουμε δει τα χειρότερα, δεν ξεχνάμε τα θέματα υγείας που παραμένουν προτεραιότητα και την ανάγκη να είμαστε κοντά στην κοινωνία που δοκιμάζεται από την πανδημία και στο πλαίσιο αυτό τα προγράμματα CSR ενισχύονται για να προσφέρουμε περισσότερο" ανέφερε καταλήγοντας ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ