Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Οκτ-2020 07:49

  Σούπερ Μάρκετ: Σε θετικό έδαφος η Κρήτη μετά από πέντε μήνες

  Τι δείχνει το βαρόμετρο της κατανάλωσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Μετά από πέντε και πλέον μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ στην Κρήτη κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση, η οργανωμένη λιανική στη Μεγαλόνησο εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μέτρησης της κατανάλωσης IRI, οι πωλήσεις στην Κρήτη, την εβδομάδα που έληξε στις 18 Οκτωβρίου ενισχύθηκαν κατά 2,6% με το μέσο καλάθι στο σύνολο της οργανωμένης λιανικής να καταγράφει ποσοστιαία αύξηση +7,2% και συνολικό τζίρο 117,12 εκατ. ευρώ από 109,24 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη εβδομάδα έναν χρόνο πριν. 

  Την ίδια εβδομάδα οι πωλήσεις στην Αττική αυξήθηκαν 7%, στη Θεσσαλονίκη 6,1%, στην Κεντρική Ελλάδα 8,6%, 6,6% στη Βόρειο Ελλάδα και 13,3% στην Πελοπόννησο. Ανάπτυξη η οποία προήλθε απ’ όλες τις κατηγορίες προϊόντων που πωλούν τα σούπερ μάρκετ. Οι πωλήσεις τροφίμων αυξήθηκαν 6%, των προϊόντων προσωπικής φροντίδας κατά 5,7%, των προϊόντων σπιτιού κατά 8,5% και όλων των άλλων προϊόντων 16,7%.  

  Από τις αρχές του έτους, ο τζίρος στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων έχει αυξηθεί κατά 9,1%, ανάπτυξη η οποία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), "ροκανίζεται” από το κόστος διαχείρισης της πανδημίας. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου το κόστος από τη διαχείριση της πανδημίας (έκτακτες προσλήψεις, υλικά για την αντιμετώπιση της διάδοσης και παραδόσεις κατ’ οίκον) άγγιξε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ για όλο το 2020. 

  Το συγκεκριμένο κόστος εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 1,55% του κύκλου εργασιών, όταν το καθαρό περιθώριο εκμετάλλευσης του κλάδου για την τελευταία διετία είναι, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, 0,89%. Σύμφωνα πάντα με το Ινστιτούτο το λειτουργικό κόστος της τελευταίας διετίας για τον κλάδο αντιστοιχεί στο 23,99% του κύκλου εργασιών, και το νέο κόστος αυξήσει τις δαπάνες των επιχειρήσεων κατά 6,49%. Αύξηση που, όπως υποστηρίζει το ΙΕΛΚΑ, είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ