Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Οκτ-2020 07:56

  Κοντά στην ολοκλήρωση ο μετασχηματισμός της Alpha Bank

  Κοντά στην ολοκλήρωση ο μετασχηματισμός της Alpha Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Στην τελική φάση του μετασχηματισμού της, με επίκεντρο την τιτλοποίηση Galaxy για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, εισέρχεται η Alpha Bank. 

  Οι δεσμευτικές προσφορές των τριών επενδυτών που ενδιαφέρονται για την απόκτηση της τιτλοποίησης και της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal αναμένεται να υποβληθούν αύριο στην διοίκηση της Τράπεζας. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, στην τελική ευθεία έχουν φτάσει οι PIMCO, Davidson Kempner και Cerved. Η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών που τελικά θα κατατεθούν και η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο, παράλληλα με την ολοκλήρωση του carve – out(μεταφορά των εργαζομένων των Διευθύνσεων Καθυστερήσεων της Τράπεζας στην Cepal).

  Η τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank θα ενταχθεί στο ελληνικό Asset Protection Scheme "Ηρακλής". Στις 22 Οκτωβρίου, η Τράπεζα υπέβαλε στο Υπουργείο Οικονομικών την αίτηση για την ένταξη της τρίτης τιτλοποίησηςGalaxy στον "Ηρακλή". Πρόκειται για την τιτλοποίηση με την κωδική ονομασία Galaxy IV, συνολικού ύψους 3,2 δις. ευρώ, η οποία θα λάβει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον νόμο 4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας έως 650 εκατ. ευρώ.

  Με την τρίτη αυτή αίτηση, η Alpha Bank θα συμμετέχει στο πρόγραμμα "Ηρακλής" με τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 10,8 δις. ευρώ για παροχή κρατικής εγγύησης στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας έως 3,7 δισ. ευρώ.

  Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου, η Τράπεζα είχε υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών την αίτηση ένταξης στον "Ηρακλή" για την πρώτη και δεύτερη "φέτα" της τιτλοποίησηςGalaxy, τα χαρτοφυλάκια Orion και Galaxy II. Οι δύο αυτές τιτλοποιήσεις είναι λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ και 5,7 δισ. ευρώ αντιστοίχως και η παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας έως 3,04 δισ. ευρώ. 

  Η ολοκλήρωση του προγράμματος τιτλοποίησηςGalaxyθα οδηγήσει σε σημαντική εξυγίανση του ισολογισμού της Alpha Bank και συγκεκριμένα σε μείωση κατά 62% στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, κατά 65% στα καταγγελμένα δάνεια και κατά 75% στα ανοίγματα λιανικής τραπεζικής του νόμου 3869 (ν. Κατσέλη).

  Μετά την ολοκλήρωση του Galaxy, ο δείκτης καθυστερήσεων της Alpha Bank στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί στο 13%, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα μειωθεί στο 24%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ