Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Οκτ-2020 07:38

  Πράσινο φως από την Κομισιόν για την εξαγορά της Play

  Πάνος Γερμανός-Xavier Niel
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  To πράσινο φως άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν για την εξαγορά από την Iliad του 40% της πολωνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play που ελέγχουν ο όμιλος Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού και το ισλανδικό fund Novator. 

  Σημειώνεται πως Olympia και Novator έχουν κάνει ήδη αποδεκτή τη προσφορά της Iliad Group, του γάλλου δισεκατομμυριούχου Xavier Niel η οποία διαμορφώθηκε στα 39 ζλότι ανά μετοχή, με το συνολικό τίμημα για το σύνολο της εταιρείας να φτάνει τα 2,2 δισ. ευρώ.  Το τίμημα αυτό μεταφράζεται σε έσοδα της τάξης των 440 εκατ. ευρώ για την Olympia Group, η οποία συμμετέχει με ποσοστό 20,1% στην Play. 

  Αυτό σημαίνει πως ο όμιλος αποκτά σημαντική ρευστότητα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική οικονομική συγκυρία. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ανακοινωθούν σύντομα νέες επενδυτικές κινήσεις από τον όμιλο του Π. Γερμανού, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη projects όπως η ανάπτυξη της Sunlight, η ενίσχυση της Public-MediaMarkt, αλλά και της SoftOne. 

  Η έξοδος από την πολωνική Play 

  H Olympia Group απέκτησε για πρώτη φορά μερίδιο στην πολωνική εταιρεία το 2007, εισφέροντας την αλυσίδα Germanos Polska και το δίκτυο των 450 καταστημάτων της στη χώρα. Λίγους μήνες αργότερα απέκτησε τον έλεγχο της εταιρείας σε συνεργασία με την Novator Partners (γνωστή στη χώρα μας από τη συμμετοχή της στη Forthnet). 

  Από τότε μέχρι σήμερα η ανάπτυξη της Play υπήρξε αλματώδης. Σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα από τέταρτος σε μέγεθος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην αγορά της Πολωνίας, έχοντας ανταγωνιστές ομίλους όπως η ERA, η Plus και η Orange, έφθασε να αριθμεί περισσότερους από 1 εκατ. συνδρομητές.  Το 2012 έφθασε στα 9 εκατ. συνδρομητές, ελέγχοντας το 16% της αγοράς.

  Σταδιακά η Play εξελίχθηκε στη Νο1 εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία με μερίδιο 29% της αγοράς και με πάνω από 15 εκατ. συνδρομητές, ενώ το 2017 πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες Δημόσιες Εγγραφές του κλάδου ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ.

  Δεδομένης αυτής της πορείας, η Play είχε βρεθεί και στο παρελθόν στο στόχαστρο εξαγορών, ωστόσο ο Πάνος Γερμανός και ο Thor Bjorkolfsson της Novator δεν προχωρούσαν σε συμφωνία, μέχρι που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και οι δύο συνεργάτες πραγματοποιούν ένα από τα πιο επιτυχημένα "exit” τους. Με έσοδα 1,6 δισ. ευρώ το τελευταίο 12μηνο, προσαρμοσμένα EBITDAal 523 εκατ. ευρώ, δείκτη καθαρού δανεισμού/EBITDAal κάτω του 2,5, περιθώριο καθαρού κέρδους στο 32% και 269 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές προ της πληρωμής μερίσματος, το enterprise value (για το 100% με βάση το προσφερόμενο τίμημα) διαμορφώνεται στα 3,47 δισ.ευρώ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Iliad.

  Μετά από την συμφωνία με τους δύο μεγαλύτερους μετόχους η Illiad έχει προχωρήσει και σε δημόσια προσφορά για το ποσοστό που κατέχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου. Με την απόκτηση της Play η Iliad θα γίνει ο έκτος μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ευρώπη, έχοντας παρουσία στη Γαλλία, στην Ελβετία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, ενώ μέσω της Monaco Telecom δηλώνει παρών και στις αγορές της Κύπρου και της Μάλτας. Κατά καιρούς εκτιμήσεις και δημοσιεύματα θέλουν τον γαλλικό όμιλο να δείχνει ενδιαφέρον και για την ελληνική αγορά. 

  kostaskets@capital.gr

   

   

   

   


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ