Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Οκτ-2020 07:44

  Ώρα αποφάσεων για την Εθνική Ασφαλιστική

  Ώρα αποφάσεων για την Εθνική Ασφαλιστική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα
   
  Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα η υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς το θέμα τίθεται, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

  Στο διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να γίνει εκτενής παρουσίαση των δεδομένων και της πρότασης που έχει κατατεθεί για την θυγατρική ασφαλιστική, σηματοδοτώντας ουσιαστικά, την έναρξη της τελικής ευθείας για τη διαπραγμάτευση με την CVC Capital. Στο πλαίσιο αυτό, οι τελικές αποφάσεις από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν αναμένονται στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο, αλλά μετά από κάποιο διάστημα και σίγουρα μέσα στον Νοέμβριο.

  Η έκβαση της υπόθεσης πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα κριθεί είτε από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την CVC Capital είτε, σε περίπτωση αποτυχίας, με το άνοιγμα της διαδικασίας αρχικής δημόσιας προσφοράς για τη διάθεση του ποσοστού της εταιρείας μέσω χρηματιστηρίου. Η δεύτερη εναλλακτική αποτελεί το plan B της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και βάσει αυτής, από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί ενδεχόμενο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με το CVC Capital, η ΕΤΕ θα ξεκινήσει μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου την προετοιμασία του ενημερωτικού δελτίου για το IPΟ, ώστε η δημόσια προσφορά να πραγματοποιηθεί Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2021.

  Δεδομένων των συνθηκών "Covid" στις αγορές, πάντως, το plan B για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μόνο θεωρητικά συζητείται, αφού οι συνθήκες στο χρηματιστήριο δεν ευνοούν για να προσελκύσουν επενδυτές σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα οφείλει να πουλήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής και καταληκτικό σημείο για να έχει οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της είναι η 31/12/2020.

  Το  CVC Capital ήταν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά στις 5 Μαρτίου για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η προσφορά αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ επισήμως από την Εθνική Τράπεζα, ανερχόταν σε 480 εκατ. ευρώ. Το ποσό προκύπτει με βάση την εύλογη αξία με την οποία είναι εγγεγραμμένη η Εθνική Ασφαλιστική στα βιβλία της ΕΤΕ μείον το impairment που έλαβε η Τράπεζα. 

  Η εύλογη αξία, ειδικότερα, ανέρχεται σε 831 εκατ. ευρώ για το 100% της ασφαλιστικής και μετά την απομείωση που έλαβε η Τράπεζα διαμορφώνεται σε 600 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ σχημάτισε  πρόβλεψη (impairment) 500 εκατ. ευρώ για την περίπτωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής κάτω από τη λογιστική αξία. Η λογιστική αξία της εταιρείας κινείται σε λίγο πάνω από 1 δις. ευρώ και με το impairment διαμορφώνεται στα 500 εκατ. ευρώ. 

  Σημειώνεται ότι η εύλογη αξία, και όχι η λογιστική, είναι αυτή που θα καθορίσει το τίμημα της πώλησης. Το τίμημα που προσέφερε η CVC Capital στις 5 Μαρτίου φημολογείται ότι κινείται ακόμη χαμηλότερα από αυτό που είχε υποβάλει αρχικά στη διοίκηση της ΕΤΕ, καθώς αναπροσαρμόστηκε σε δεδομένα κρίσης Covid-19.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ