Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Οκτ-2020 08:11

  Γ. Καματάκης: Τυπικό το θέμα με την Deloitte, είμαστε σε επαφές με επενδυτές

  Γ. Καματάκης: Τυπικό το θέμα με την Deloitte, είμαστε σε επαφές με επενδυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Ως τυπικότητα χαρακτηρίζει ο Γ. Καματάκης, Πρόεδρος και βασικός μέτοχος της MLS, το ζήτημα της εξόφλησης της Deloitte, όπως αυτό αναδείχθηκε στη χθεσινή συνέλευση των ομολογιούχων, προκειμένου η ελεγκτική εταιρεία να παραδώσει το τελικό πόρισμα του ελέγχου που πραγματοποίησε και να εκκινήσει η διαδικασία για τη δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της χρήσης που έληξε την 31.12.2019.

  Σχολιάζοντας στο Capital.gr. όσα συνέβησαν στη χθεσινή συνέλευση των ομολογιούχων (ΜΛΣ01) της εισηγμένης, ο Γιάννης Καματάκης αναφέρει πως η Deloitte έχει ήδη λάβει ένα ποσό από το συνολικό προς εξόφληση και αναμένεται ενημέρωση για το υπόλοιπο προκειμένου και αυτό να διευθετηθεί. Αποτελεί, αναφέρει, τυπική διαδικασία να παραδοθεί το υπογεγραμμένο πόρισμα, ώστε να κατατεθεί επισήμως στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να προχωρήσει ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων του 2019.

  Προσθέτει παράλληλα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με στρατηγικούς επενδυτές, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Κατά τον ίδιο, η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια κρίνεται πως μπορεί να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Επιπλέον, δηλώνει ανοικτός σε επενδυτικές προτάσεις που τυχόν κατατεθούν και πως με τη στάση του να διευκολύνει το όποιο ενδιαφέρον προκειμένου να σωθεί η εταιρεία. Τέλος, επισημαίνει πως έχει αναλάβει ξανά μεγάλο μέρος της προσπάθειας για τη διάσωση της MLS και υπενθυμίζει ότι μεγάλο μέρος του τελευταίου ομολόγου που εξέδωσε η εταιρεία, καλύφθηκε με δικά του κεφάλαια.

  Σκόπελοι

  Επί του παρόντος και μέχρι να διαπιστωθεί η τυπικότητα του θέματος με τη Deloitte, οι δυσκολίες παραμένουν μεγάλες και το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο καθώς η MLS καλείται να ξεπεράσει σοβαρά εμπόδια, με τις πωλήσεις της να βρίσκονται στο ναδίρ και τη ρευστότητα ισχνή. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νάρκισσος Γεωργιάδης, ανέφερε χαρακτηριστικά στη χθεσινή συνέλευση των ομολογιούχων πως αυτή τη στιγμή η MLS χρειάζεται ένα "αφήγημα" για να πειστεί η αγορά πως η εταιρεία μπορεί να επιστέψει. Για να συμβεί αυτό, όμως χρειάζεται ένα business plan και ένας επενδυτής, τόνισε, επισημαίνοντας πάντως πως η MLS είναι βιώσιμη και διαθέτει αξία.

  Προτεραιότητα για τη διοίκηση, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, παρά τη σοβαρή κρίση ρευστότητας που υφίσταται η εταιρεία είναι η δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων του 2019, σε χρόνο περίπου τεσσάρων εβδομάδων από σήμερα. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, πως ο ελεγκτής της MLS, η PKF Ευρωελεγκτική θα πρέπει να αποδεχθεί τα ευρήματα της Deloitte, τα οποία δεν είναι δεσμευτικά για τον ορκωτό ελεγκτή σε σχέση με την αναμόρφωση του ισολογισμού και το εύρος των απομειώσεων που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και άρα για την τελική εικόνα του ισολογισμού. Σημειώνεται πως η MLS από τη χρήση 2019 ελέγχεται από την εταιρεία PKF Ευρωελεγκτική – Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές, η οποία αντικατέστησε τη ΣΟΛ Α.Ε. που επί σειρά ετών πραγματοποιούσε τον έλεγχο της εταιρείας. Επιπρόσθετα, το πόρισμα της Deloitte αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τη συγγενή εταιρεία Laserlock, τα οποία αναμένεται να φανεί εάν και πως θα απασχολήσουν την εποπτική Αρχή.

  Εν αναμονή ακόμη του business plan

  Σε ό,τι αφορά στο νέο business plan της εταιρείας, η διοίκηση εκτιμά πως εντός των ημερών θα υπάρχει ένα προσχέδιο του business plan ώστε να αποκτηθεί μια εικόνα για τα κεφάλαια που απαιτήσει η εταιρεία.

  Ήδη πάντως για λόγους μείωσης των δαπανών, η εταιρεία έχει κλείσει ορισμένα σημεία λιανικής και εξετάζεται εάν θα κλείσει ακόμη ένα, στη Θεσσαλονίκη, κάτι που επιδιώκεται να μη συμβεί. Επί του παρόντος οι πωλήσεις της εταιρείας έχουν υποχωρήσει κάθετα και υπάρχουν οφειλές προς μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, ενώ η διοίκηση ανέφερε πως οφειλές δεδουλευμένων σε εργαζόμενους θα καταβληθούν σύντομα. Η MLs πρακτικά πουλάει μόνο στο εξωτερικό την περίοδο αυτή, όμως η διοίκηση εκτίμησε πως στο επόμενο διάστημα αναμένεται μια σημαντική εισροή κεφαλαίων, για την οποία ο κ. Γεωργιάδης δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως η εταιρεία διεκδικεί το διαγωνισμό του Υπ. Παιδείας για την προμήθεια φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (tablet) που αφορά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

  Τέλος, σε ότι αφορά στους ομολογιούχους, όπως ανέφερε το Capital.gr την ερχόμενη Παρασκευή σε επαναληπτική συνέλευση θα διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία για τη λήψη αποφάσεων. Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή της η MLS έχει ζητήσει  "τη μετάθεση πληρωμής του Κουπονιού ΜΛΣ01 στις 12.10.2020 και του Κουπονιού ΜΛΣ03 στις 26.10.2020 κατά τρείς μήνες και την εφεξής καταβολή και των δύο κουπονιών Ομολόγων ανά εξάμηνο", αιτιολογώντας το αίτημα αυτό "προκειμένου να μπορέσει η εταιρία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τον COVID-19 στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες έχουν επιδράσει στις ταμειακές της ροές ώστε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται κανονικά στους όρους του εν λόγω προγράμματος". Κατά συνέπεια αναμένεται να μην καταβληθούν και τα τοκομερίδια συνολικού ύψους 72.800 ευρώ του ΜΛΣ03 στις 26 Οκτωβρίου, οπότε θα υπάρξουν ανάλογες διαδικασίες για τη σύγκληση συνέλευσης των ομολογιούχων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ