Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Οκτ-2020 08:32

  Έρχονται πέντε νέα funds για startup επιχειρήσεις

  Έρχονται πέντε νέα funds για startup επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Τη δημιουργία νέων funds για επενδύσεις σε startup επιχειρήσεις εξετάζουν οι ομάδες που "τρέχουν" τα επενδυτικά ταμεία του Equifund, ενώ με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας του φάσματος συχνοτήτων για το 5G προωθείται η δημιουργία του fund Φαιστός, το οποίο θα επενδύει αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τεχνολογίες πάνω στα δίκτυα κινητής πέμπτης γενιάς.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ήδη τρεις διαχειριστικές ομάδες του Equifund (Uni.Fund, Μetavallon και Marathon) βρίσκονται πολύ κοντά ή έχουν ήδη κλείσει την άντληση κεφαλαίων για τα νέα τους επενδυτικά ταμεία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα κεφάλαια προέρχονται από ιδιώτες επενδυτές αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF).

  Ακόμη, διαχειριστικές ομάδες που βρίσκονται πίσω fund του Equifund εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και στα προγράμματα Greek Green Funds και Co-investment Fund, συνολικούς ύψους 500 εκατ. ευρώ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

  Επενδύσεις 112 εκατ. ευρώ από το Equifund

  Τα νέα επενδυτικά σχήματα θα αποτελέσουν συνέχεια της επενδυτικής πλατφόρμας Εquifund που ήδη τρέχει εδώ και δύο χρόνια στη χώρα μας. Τα εννέα funds που συμμετέχουν σε αυτό έχουν επενδύσει μέχρι στιγμής 112 εκατ. ευρώ σε συνολικά 98 επιχειρήσεις.

  Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται με  με 200 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ, με 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και με 40 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ποσό που με τη μόχλευση επιπρόσθετων κεφαλαίων από περισσότερους από 150 ιδιώτες επενδυτές, έχει αγγίξει τα 448 εκατ. ευρώ διαθέσιμων πόρων.

  Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό επιπλέον κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω του EquiFund στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται στο Παράθυρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (Growth window). Πρόκειται για το τμήμα που δραστηριοποιούνται τρία funds (Elikonos 2, EOS και Synergia), τα οποία χρηματοδοτούν, κατά κανόνα, εταιρείες που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης με ποσά που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 5 εκατ. ευρώ.

  Σημειώνεται ότι οι επενδυτικές εταιρείες venture capital που συμμετέχουν στο Equifund, μπορούν να επενδύουν σε νέες εταιρείες μέχρι το 2023, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν απλά να συνεχίζουν σε εταιρείες που ήδη βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο τους, συμμετέχοντας σε τυχόν νέους γύρους χρηματοδότησης.

  Το fund Φαιστός  

  Παράλληλα με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προωθείται και η δημιουργία του fund Φαιστός, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ένα τμήμα των εσόδων της δημοπρασίας για τις συχνότητες του 5G που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.

  Το "Φαιστός” θα λειτουργία υπό την εποπτεία της ΕΕΣΥΠ με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τεχνολογιών 5G και τις καινοτόμες εταιρείες με σχετικές ιδέες. Πέρα από χρηματοδότηση το fund θα προσφέρει και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τις καινοτόμες επιχειρήσεις του 5G, μεταξύ των οποίων και η παροχή όλης της απαραίτητης υποστήριξης για την δοκιμή των σχεδιαζόμενων εφαρμογών σε πραγματικές συνθήκες.

  Συνεπένδυση με "Επενδυτικούς Αγγέλους”

  Για τις startup επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πολύ αρχικά στάδια προετοιμάζεται και το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους, που θα δημιουργηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

  H λειτουργία του νέου fund αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς με σκοπό να διατεθούν κεφάλαια τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη εταιρειών, προκειμένου αυτές να ωριμάσουν και να μπορούν να αναζητήσουν επιπλέον κεφάλαια από Venture Capital funds και άλλους θεσμικούς επενδυτές.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ