Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Οκτ-2020 08:19

  Στο 33,19% το ποσοστό της BC Partners στη Forthnet

  Forthnet: Ανθεκτικό EBITDA στο 6μηνο παρά την πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Αποσαφηνίστηκε το ακριβές ποσοστό με το οποίο η BC Partners (United Group) θα εμφανίζονταν στο μετοχολόγιο της Forthnet, ύστερα από τη μετατροπή των (μετατρέψιμων) ομολογιών της Forthnet σε νέες μετοχές και την εισαγωγής τους προς  διαπραγμάτευση  στο Χρηματιστήριο  Αθηνών. Η BC Partners Holdings ενημέρωσε επισήμως τη Forthnet πως κατέχει, μέσω σειράς ελεγχόμενων από αυτή εταιρικών οντοτήτων, 85.766.667 δικαιώματα ψήφου, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό 33,1957% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

  Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η συνδεδεμένη Newco United Group Hellas διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης (call option), που σημειωτέον δύναται να ασκηθεί οποτεδήποτε εφεξής, για την απόκτηση συνολικά 58.473.079 της Forthnet. Τα δικαιώματα αυτά αντιστοιχούν σε ποσοστό 22,6318% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, που σήμερα κατέχουν οι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Τράπεζα Αττικής).

  Κατά συνέπεια, σε περίπτωση που ασκηθεί αυτό το δικαίωμα προαίρεσης η Newco United Group  Hellas θα κατέχει άμεσα 55,8275% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

  Οι μετοχικές ισορροπίες

  Ο χρόνος άσκησης του call option είναι επί του παρόντος άγνωστός και σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί όταν κριθεί πως εξυπηρετεί το στρατηγικό σχεδιασμό της BC Partners που, μέσω της United Group, απέκτησε την έκθεση των τραπεζών στη Forthnet.  

  Επί του παρόντος, το 33,19% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet που διατηρεί (σ.σ. διαμορφώθηκε κάτω του 33,3% όπως αναμενόταν για να αποφευχθεί υποχρεωτική δημόσια πρόταση), καθιστά τη BC Partners το μέτοχο με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις 6μήνου (δημοσιοποιήθηκαν στις 29/9/20), στο τέλος του περασμένου Ιούνιου η WIND κατείχε ποσοστό 21,05% και η GO (η κρατική Tunisia Telecom) και η (αραβικών συμφερόντων) Massar Investments από 14,42% έκαστη. Τα ποσοστά αυτά, βέβαια, μετά την ΑΜΚ κατά 25,3 εκατ.ευρώ από μετατροπή ομολογιών, την έκδοση και είσοδο των νέων μετοχών στο Χ.Α. έχουν διαφοροποιηθεί.

  Το ζητούμενο είναι πλέον τα επόμενα βήματα. Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr., ο νέος επενδυτής θα προχωρήσει σε εκτενή κεφαλαιοποίηση του χρέους της Forthnet και σε εισφορά νέων κεφαλαίων, κινήσεις που θα δρομολογηθούν μέσω σύγκλησης έκτακτης Γ.Σ. και αναμένεται να μεταβάλλουν εκ νέου τις ισορροπίες. Η BC Partners έχει δεσμευτεί να εκτιμήσει όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές για την ανακεφαλαιοποίηση και την ουσιαστική μείωση του χρέους της Forthnet, μέσω εκτενούς κεφαλαιοποίησης του χρέους και της εισφοράς νέων κεφαλαίων.

  Η United Group που αποτελεί έναν multi-play τηλεπικοινωνιακό και μιντιακό πάροχο σε έξι χώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ελέγχεται μετοχικά από την BC Partners, ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο των επενδύσεων που διαχειρίζεται παγκοσμίως επενδύσεις άνω των 23 δισ. ευρώ σε ιδιωτικά κεφάλαια.

  Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του περασμένου Μαΐου, όπως πρώτο έγραψε το Capital.gr, οι πιστώτριες τράπεζες αποδέχθηκαν την προσφορά της United Group (BC Partners), στο πλαίσιο της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας που είχε προηγηθεί. Ακολούθως, στις αρχές Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε και η ολοκλήρωση της συναλλαγής (Συναλλαγή Εξαγοράς Χρέους) για την απόκτηση από την United Group (BC Partners) της έκθεσης (δάνεια, μετατρέψιμες ομολογίες) που κατείχαν οι πιστώτριες τράπεζες στη Forthnet.

  Περαιτέρω, η Forthnet στις 8/9 ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των Τραπεζικών Δανείων και μέρους των μετατρέψιμων (σε μετοχές) ομολογιών από τις δανείστριες Τράπεζες στη United Group, όπως προβλεπόταν στην μεταξύ τους συμφωνία στις 29 Μαΐου 2020. Παράλληλα, στις 10/9 ανακοινώθηκε η αίτηση από την United Group για μετατροπή 85.766.667 Μετατρέψιμων Ομολογιών σε μετοχές της eταιρείας.

  Με την είσοδο του νέου επενδυτή πλέον έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες που επιτρέπουν στη Forthnet να ακολουθήσει μια ακόμα πιο δυναμική πορεία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Ήδη η Forthnet προχωρά στο σχεδιασμό για την είσοδό της στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος, ενώ υπάρχουν και άλλα σχέδια για την ενίσχυση των μεριδίων της στην αγορά και την περαιτέρω κερδοφόρα ανάπτυξη της.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ