Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Οκτ-2020 08:12

  Ισχυρό ενδιαφέρον προσελκύει το ΣΔΙΤ €130 εκατ. της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας

  σδιτ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Υψηλό ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα προσελκύσει το έργο της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που αφορά την κατασκευή των 13-σε κάθε περιφέρεια της χώρας- κέντρων της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

  Το έργο, που έχει προϋπολογισμό 131,5 εκατ. ευρώ και κόστος κατασκευής της τάξεως των 110 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε, πρόσφατα, από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και ανήκει στη "νέα γενιά" των κτηριακών ΣΔΙΤ που προσελκύει, συνήθως, ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

  Για το έργο, που καλύπτει περίοδο έως 27 ετών, εκ των οποίων 2 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 25 την περίοδο λειτουργίας, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται μέσα στο προσεχές διάστημα. Στο στάδιο αυτό εκτιμάται ότι θα δώσουν το "παρών" οι περισσότεροι κατασκευαστικοί όμιλοι, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ελλάκτωρ, η Άβαξ, η Μυτιληναίος, η Intrakat και η Archirodon group.

  Tα κέντρα επιχειρήσεων θα διαθέτουν υπόγειο και ισόγειο επιφάνειας 1.500 τ.μ. το καθένα, ενώ η επιλογή του αναδόχου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2021. Η σύσταση περιφερειακών κέντρων στις 13 περιφέρειες της χώρας προβλέπεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ψήφισε η Βουλή στις 4 Φεβρουαρίου, για τον εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων.

  Έντονο ενδιαφέρον

  Τα κτηριακά ΣΔΙΤ προσελκύουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως προκύπτει κατά τη διαδικασία δημοπράτησής τους. Έτσι, το έργο, ύψους 255 εκατ. ευρώ, της κατασκευής 2.000 φοιτητικών κατοικιών του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και 1.000 ακόμα στο Ηράκλειο στις αντίστοιχες πανεπιστημιουπόλεις έχει προσελκύσει τους ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ, Intrakat, Archirodon Group, "Θέμελη" και το σχήμα όμιλος Μυτιληναίος - ΑΤΕΣΕ.

  Οι ίδιες εταιρείες διεκδικούν και την υλοποίηση  της ΣΔΙΤ, ύψους 105,5 εκατ. ευρώ,  με αντικείμενο την κατασκευή φοιτητικών εστιών για λογαριασμό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.  Περιλαμβάνει την κατασκευή και τη διαχείριση για τα επόμενα 30 χρόνια φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών, χώρων σίτισης, κεντρικής βιβλιοθήκης και ερευνητικού κέντρου Αριστείας σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη, έχει 

  Ειρήσθω εν παρόδω ότι εκτός από τα κτηριακά ΣΔΙΤ σε εξέλιξη βρίσκεται η δημοπράτηση αντίστοιχων έργων στις υποδομές. Σε αυτά ανήκει το Φράγμα Χαβρία που έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 106 εκατ. ευρώ, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει οριστεί η 30η Οκτωβρίου. Εκτός από τις τεχνικές εταιρείες, ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα εκδηλώσουν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ