Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 10-Οκτ-2020 08:04

  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Πανδημία επενδύσεων από την πράσινη εισηγμένη

  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Πανδημία επενδύσεων από την πράσινη εισηγμένη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Κινήσεις σε δύο σημαντικά μέτωπα αναμένονται το επόμενο διάστημα από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία εντείνει το επενδυτικό της πρόγραμμα με στόχο μέσα στην προσεχή πενταετία να φτάσει τα 2800 MW εγκατεστημένης ισχύος έργων ΑΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία επιδιώκει να επισπεύσει την έναρξη κατασκευής του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της χώρας (σύμπλεγμα πάρκων) στην Εύβοια. Ταυτόχρονα υπάρχει έντονη κινητικότητα και αναζήτηση ευκαιριών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στην αγορά των ΗΠΑ όπου η ελληνική εταιρεία έχει εδραιωμένη παρουσία.

  Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου να ξεκινήσει ακόμη και εντός του 2020 η κατασκευή των μεγάλων projects της Εύβοιας. Σε πρώτη φάση αναμένεται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται πάρκα ισχύος 180 MW, από το cluster των πάρκων που εξαγοράστηκαν πρόσφατα από την RF Energy. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχωρά στην υλοποίηση στην ελληνική αγορά ΑΠΕ νέων επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 550 εκατ. ευρώ.

  Την ίδια στιγμή, η εταιρεία εντείνει τις διερευνητικές της ενέργειες για τον εντοπισμό νέων ευκαιριών στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Καθώς η εταιρεία έχει ήδη αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία, εξετάζεται μεταξύ άλλων η ανάπτυξη νέων έργων η αδειοδότηση των οποίων θα τρέξει από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και όχι η εξαγορά ήδη αδειοδοτημένων projects, όπως συνέβη με τα έργα που κατασκεύασε και λειτουργεί η εταιρεία στην αμερικανική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε πρόσφατα η πώληση του πάρκου 138 MW στο Αϊντάχο έναντι 215 εκατ. δολαρίων.  

  Ένα ακόμη μέτωπο από το οποίο αναμένονται σημαντικές εξελίξεις αφορά στα έργα αντλησιοταμίευσης, που αναπτύσσει η εταιρεία. Πρόκειται για δύο εμβληματικά έργα το πρώτο στο Αμάρι της Κρήτης που περιλαμβάνει ένα υδροηλεκτρικό ισχύος 93 MW και ένα αιολικό πάρκο 90 MW. Το δεύτερο το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. είναι στην Αμφιλοχία με συνολική ισχύ 680 MW. Εκτιμάται ότι το έργο της Αμφιλοχίας είναι πιο ώριμο και θα "τρέξει" πιο γρήγορα σε σχέση με το έργο του Αμαρίου.

  Μπαράζ αναβαθμίσεων

  Η έντονη κινητικότητα της εταιρείας δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την αγορά, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να έχουμε μπαράζ θετικών εκθέσεων και αναβαθμίσεων από τους αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 

  Πιο συγκεκριμένα, η Wood η οποία απηύθυνε σύσταση αγοράς για επενδυτές που αναζητούν έκθεση στην Ελλάδα με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα θέτοντας τιμή στόχο στα 14,8 ευρώ από 9,2 προηγουμένως. H έκθεση της Wood τονίζει ότι η μετοχή παραμένει ελκυστική λόγω της συνεχούς επέκτασης του χαρτοφυλακίου έργων, της δημιουργίας ισχυρών ταμειακών ροών και της σταθερής ιστορικής της πορείας.

  Η Eurobank Equities επίσης αναβάθμισε την τιμή-στόχο στα 13,7 ευρώ κατατάσσοντας τη μετοχή της εταιρείας στις κορυφαίες επιλογές. Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής θεωρούν ότι η εταιρεία θα βγει ωφελημένη από τις θετικές προοπτικές της αγοράς των ΑΠΕ λόγω της απολιγνιτοποίησης αλλά και της βελτίωσης του περιβάλλοντος των αδειοδοτήσεων. 

  Τέλος, η Euroxx Securities θέτει για την μετοχή τιμή-στόχο στα 15,8 ευρώ από 12 ευρώ προηγουμένως σημειώνοντας ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή παραμένει ανθεκτική στις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και αποτελεί τον καλύτερο εκπρόσωπο της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ. Η έκθεση σημειώνει ότι παρά το ράλι 47% της μετοχής, η ΤΕΝΕΡΓ συνεχίζει να διαπραγματεύεται με discount 13% σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της. Τέλος, οι αναλυτές της Euroxx προβλέπουν γενναία χρηματική διανομή προς τους μετόχους της τάξης του 3,4%-4,1% για την περίοδο 2020-2022. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ