Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2020 16:19

  Καραβίας: "Κρίσιμη η διαφύλαξη της κουλτούρας πληρωμών"

  Καραβίας: "Κρίσιμη η διαφύλαξη της κουλτούρας πληρωμών"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Στόχο τα νέα κόκκινα δάνεια από την πανδημική κρίση να μην ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ, έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων  Καραβίας, στη σημερινή συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Αthens Ιnvestment Forum με τους CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Ο κ. Καραβίας τόνισε ότι είναι κρίσιμη η διαφύλαξη της κουλτούρας πληρωμών, ενώ οι τράπεζες αναμένουν να λάβουν και να εξετάσουν πολύ σοβαρά το σχέδιο της ΤτΕ για την περαιτέρω  μείωση των κόκκινων δανείων.

  Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι ήταν ένα τεράστιο βήμα μπροστά για τον ευρωπαϊκό χώρο. Και μεγάλη επιτυχία της χώρας μας, καθώς κατάφερε να δεχτεί ένα από τα μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Η δυσκολία, όπως είπε ο κ. Καραβίας, είναι να βρούμε τα έργα που θα έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστή για την οικονομία της χώρας και ναα δούμε πώς θα παρακάμψουμε τα γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια.

  Ειδικότερα, ο κ. Καραβίας είπε:

  Για τα κόκκινα δάνεια  

  Όσον αφορά στα παλαιά κόκκινα δάνεια, τα οποία ήταν αποτέλεσμα της 10ετούς κρίσης έχει σημειωθεί έως τώρα σημαντική πρόοδος. Το υψηλό των 110 δισ. ευρώ το 2016 σήμερα έχει μειωθεί στα 61 δισ. 

  Η Eurobank υλοποίησε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μείωσης κόκκινων δανείων, χάρη στο οποίο καταφέραμε να μειώσουμε τον δείκτη στο 15% περίπου και είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι όλες οι τράπεζες ακολουθούν αντίστοιχα προγράμματα. Η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημαντική τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την οικονομία. Προς αυτή τη θετική κατεύθυνση κινείται και το σχέδιο που εκπόνησε η ΤτΕ για την bad bank, το οποίο αναμένουμε να λάβουμε για να το εξετάσουμε πολύ σοβαρά. 

  Όσον αφορά  τη νέα γενιά κόκκινων δανείων. Θα θέσω έναν στόχο αντί να κάνω κάποια εκτίμηση. Ο στόχος αυτός αν και φιλόδοξος θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικός. Και ο στόχος είναι να μην ξεπεράσουμε τα 5 δισ. νέα κόκκινα δάνεια λόγω πανδημίας. Και είναι ρεαλιστικός για τρεις λόγους. Καταρχάς η συμπεριφορά των δανειοληπτών είναι ενθαρρυντική. Έχουμε πολλούς δανειολήπτες οι οποίοι παρότι μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναστολής δόσεων, με συνειδητή τους επιλογή συνέχισαν να πληρώνουν κανονικά. Δεύτερον, το πρόγραμμα Γέφυρα του υπουργείου Οικονομικών εξασφάλισε μια ομαλή μετάβαση από το καθεστώς moratorium στην κανονικότητα. Ήδη στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί περίπου 150.000 δανειολήπτες κι οι τράπεζες ενθαρρύνουν την ένταξη των πελατών τους στο πρόγραμμα. 

  Για την κουλτούρα πληρωμών

  Το 2021, που αναμένεται να είναι χρονιά ανάπτυξης, περιμένουμε σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία, που θα φέρουν ανάπτυξη και πάντα η ανάπτυξη αμβλύνει τα προβλήματα. Πρέπει ωστόσο, να διαφυλάξουμε το θέμα της κουλτούρας πληρωμών. Δεν πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω. Και αυτό αποτελεί ευθύνη τόσο των πολιτών όσο και της κυβέρνησης, των φορέων. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τα νομοθετήματα που περνάμε στη Βουλή.

  Ο νέος πτωχευτικός νόμος

  Το νέο πλαίσιο καλύπτει τρεις κατηγορίες: επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και απλά φυσικά πρόσωπα. Είχαμε αρκετά καλές συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών στη διάρκεια προετοιμασίας του νόμου. Έχουμε διατυπώσει κάποιες ανησυχίες όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα και για το κατά πόσο προάγει την κουλτούρα των πληρωμών και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά.

  Το Ταμείο Ανάκαμψης

  Το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν για τον ευρωπαϊκό χώρο ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Και μεγάλη επιτυχία της χώρας μας, καθώς κατάφερε να δεχτεί ένα από τα μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Η δυσκολία δεν είναι στην εξεύρεση κεφαλαίων. Η δυσκολία έγκειται στο να βρούμε τα έργα που θα έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστή για την οικονομία της χώρας. Να δούμε πώς θα παρακάμψουμε τα γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια. Να βρούμε κάποια σχήματα όπως διαδικασίες έγκρισης που είχαμε στα ολυμπιακά έργα. Πραγματικά στη διαχείριση πόρων η ελληνική οικονομία έχει προχωρήσει σε άλλο επίπεδο. Ήδη έχουμε θετικές ειδήσεις στο πεδίο αυτό. Πολύ σημαντική είναι η κίνηση της πολιτείας να διαθέσει σημαντικό ποσοστό των 32 δισ. στην ψηφιοποίηση. Και θα πρέπει να διοχετευθούν και στην ψηφιοποίηση του συστήματος δικαιοσύνης, για να μειωθεί ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης. Και να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

  Επίσης θετικό είναι ότι έχουμε και μία στροφή της φορολογικής πολιτικής από την ενίσχυση της κατανάλωσης στην ενίσχυση επενδύσεων είτε μέσω υπεραποσβέσεων ή με τη μορφή της μείωσης εργατικού κόστους. Μια μεγάλη επένδυση είναι αυτή που ετοιμάζει η Microsoft στην Αττική, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ή της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Το Ελληνικό προχωρά με γοργά βήματα πλέον, υπάρχει κινητικότητα από ξένα funds για ιδιωτικοποιήσεις, στα ναυπηγεία και στην αμυντική βιομηχανία. Οι τράπεζες μπορούν να μοχλεύσουν τα κεφάλαια που θα έρθουν, στα οποία έρχεται να προστεθεί και το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, και για την απολιγνιτοποίηση της χώρας. Τα κονδύλια του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης είναι σαν ένα δεύτερο Ελληνικό. Αν τα εκμεταλλευτούμε σωστά η χώρα μπορεί να αλλάξει μία κατηγορία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ