Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2020 09:50

  Ετοιμάζονται οι "μνηστήρες" για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

  Ετοιμάζονται οι "μνηστήρες" για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Έντονο είναι το ενδιαφέρον ξένων και ελληνικών συμφερόντων για τον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), ενώ σε δεύτερο χρόνο αναμένεται και ο διαγωνισμός για το κομμάτι που έχει περάσει στην ΕΤΑΔ (δεξαμενή Νο 5).

  Πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδιαφέρον είναι έντονο από ομίλους ολλανδικών, γαλλικών αλλά και γερμανικών συμφερόντων. Το ενδιαφέρον της έχει εκδηλώσει επισήμως και ο όμιλος North Star, συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόδωρου Πριόβολου. Χθες έγινε γνωστό ότι στους ενδιαφερόμενους προστίθεται και η Onex μαζί με τον αμερικανικό αναπτυξιακό οργανισμό Development Finance Corporation (DFC), που βρίσκονται στην διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών αναμένεται να οριστεί για τις 27 Νοεμβρίου. 

  Το νέο σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στο 3rd InvestGR Forum 2020. "Είδαμε την εξαιρετικά επιτυχή για εμάς ανακοίνωση χθες το πρωί από την Ουάσιγκτον της συναντήσεως της ομάδας της DFC με την Onex του κυρίου Ξενοκώστα, για την οριστικοποίηση της προτάσεώς τους έως τέλος του μήνα για την εξαγορά μέσω της Onex των ναυπηγείων της Ελευσίνος και εκεί ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά” σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί ένα "φανταστικά καλό νέο για εμάς, γιατί αν καταφέρουμε μαζί με τα ναυπηγεία Σύρου που έχουμε βάλει ήδη μπρος και τα δουλεύουμε πολύ καλά, να βάλουμε μπρος και την Ελευσίνα και τον Σκαραμαγκά, θα έχει αυτή η κυβέρνηση επιτύχει σε λιγότερο από 1,5 χρόνο να βάλει μπρος ξανά τη ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα”.

  Όπως φαίνεται η Onex επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ναυπηγικό hub συνδυάζοντας τις δραστηριότητες των τριών ναυπηγείων Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Από την άλλη ο όμιλος Πριόβολου έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράψει αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στο Σκαραμαγκά και έχει εκπονήσει ένα ειδικό σχέδιο που έχει ως στόχο την δημιουργία ενός ναυπηγικού κέντρου υψηλής τεχνολογίας, καθώς τα "παραδοσιακά” ναυπηγεία στην Ευρώπη, είναι ζημιογόνα.

  Ένα ερώτημα είναι το τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους. Το σωματείο έχει ζητήσει να υπάρχει όρος στον διαγωνισμό για την συνέχιση των συμβάσεων εργασίας από την ΕΝΑΕ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι δυνατό λόγω ειδικού όρου που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην υπάρχει καμία συνέχεια μεταξύ της παλιάς εταιρείας και του νέου φορέα που θα αναλάβει την λειτουργία του Ναυπηγείου. Αυτό σημαίνει πως αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή όλοι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν και θα αποζημιωθούν από το τίμημα της πώλησης. Ακόμη θα πληρωθούν τα χρήματα που τους οφείλονται ανάλογα με το ύψος του τιμήματος.

  Η πέμπτη δεξαμενή

  Ο διαγωνισμός αφορά το λεγόμενο "στρατιωτικό κομμάτι” των Ναυπηγείων. Ωστόσο, το νέο ναυπηγείο θα έχει άδεια για τις ναυπηγικές εργασίες κάθε είδους, χωρίς περιορισμούς μόνο σε στρατιωτικό υλικό. Ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, όμως, βρίσκεται στην ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ.

  Ο λόγος για την μόνιμη πέμπτη δεξαμενή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες της Ανατολικής Μεσογείου που μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμη και μεγάλα δεξαμενόπλοια. Για το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο αναμένεται ξεχωριστός διαγωνισμός το επόμενο διάστημα, με αυτόν που θα έχει αποκτήσει το ενεργητικό της ΕΝΑΕ να έχει σαφέστατο πλεονέκτημα, καθώς δύσκολα θα διεκδικήσει τη δεξαμενή κάποια εταιρεία που δεν διαθέτει άλλες ναυπηγικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Ανοίγει ο διαγωνισμός για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ