Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2020 07:49

  Πρώτο βήμα για τον "νέο" ΟΤΕ

  Πρώτο βήμα για τον "νέο" ΟΤΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:48

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε εφαρμογή τίθεται σταδιακά το σχέδιο μετασχηματισμού των βασικών λειτουργιών και "κλάδων" της εταιρείας και του Ομίλου ΟΤΕ, ήτοι οι τεχνικοί πεδίου, η εξυπηρέτηση πελατών και τα καταστήματα λιανικής, που εφεξής θα αποτελούν ξεχωριστές θυγατρικές εταιρείες εντός του Ομίλου ΟΤΕ.

  Το σχέδιο για το μετασχηματισμό των λειτουργιών του Ομίλου είχε γνωστοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό από τη διοίκηση του ΟΤΕ, με στόχο την απόκτηση ορθολογικότερης λειτουργικής δομής, ευελιξίας και εξειδίκευσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

  Ακολούθως, τον περασμένο Ιούνιο το ΔΣ της εταιρείας είχε εγκρίνει την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης των τριών κλάδων, Εξυπηρέτησης Πελατών (Customer Service), Καταστημάτων (Shops) και Τεχνικών Υπηρεσιών Πεδίου (Technical Field Operations), με απορρόφηση από εταιρείες που ανήκουν κατά 100% στον Όμιλο ΟΤΕ.

  Χθες, σε συνεδρίαση του το ΔΣ του Ομίλου ΟΤΕ ενέκρινε, κατά πληροφορίες, το τελικό πλάνο που όπως αναφέρθηκε αφορά στην απόσχιση και "αυτονόμηση" των τριών λειτουργιών και μέσα στην ημέρα αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση σε ευρεία κλίμακα για την νέα δομή και τους στόχους που έχουν τεθεί σε στελέχη της εταιρείας.

  Υπάρχουν ωστόσο και άλλες ενέργειες που απαιτούνται, μεταξύ των οποίων η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων όταν θα υποβληθούν για έγκριση οι συμβάσεις απόσχισης, η ενημέρωση και διαβούλευση με την ΟΜΕ-ΟΤΕ και η ολοκλήρωση και λήψη των αναγκαίων εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές. Παράλληλα, το πλάνο προβλέπει και παροχή κινήτρων για αποχώρηση εργαζομένων, εξέλιξη που βρίσκεται σε διαδικασία  

  Στελέχη του Οργανισμού υπενθύμιζαν πως με βάση το σχεδιασμό η υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού θα εισέρχονταν σε φάση υλοποίησης στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, ωστόσο, θα απαιτήσει χρονικό διάστημα διετίας έως ότου το εγχείρημα εξελιχθεί και αποκτήσει υπόσταση.

  Ο "νέος" ΟΤΕ

  Γεγονός, πάντως, αποτελεί πως ο Όμιλος ΟΤΕ εισέρχεται σε μια νέα εποχή, με στόχο να εξελιχθεί σε έναν ευέλικτο τεχνολογικό πάροχο, πιο λιτό στο διοικητικό του κομμάτι και πολύ πιο ισχυρό και ευέλικτο στην πρώτη γραμμή, που ουσιαστικά διαμορφώνει την εμπειρία του πελάτη. Στην πρόσφατη τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ομίλου ΟΤΕ, ο επικεφαλής του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, είχε αναφερθεί σε αυτή τη στρατηγική , κάνοντας λόγο για τρεις πυλώνες που θα υποστηρίξουν το πλάνο του Ομίλου για την ερχόμενη 10ετία.

  Όπως είχε τότε σημειώσει, οι πελάτες είναι ο πρώτος πυλώνας της στρατηγικής του ΟΤΕ, με τις υποδομές είναι ο δεύτερος πυλώνας όπου τα δίκτυα Fiber to the Home και 5G θεωρούνται ζωτικής σημασίας και πρώτης προτεραιότητας σε αυτή την κατεύθυνση. Ωε τρίτο πυλώνα ανέφερε τις λειτουργίες. "Ερευνούμε σχολαστικά κάθε πτυχή του οργανισμού, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να λειτουργούμε καλύτερα, γρηγορότερα και αποδοτικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, μετασχηματίζονται οι βασικές λειτουργίες που έρχονται σε επαφή με τον πελάτη σε ξεχωριστές, ιδιόκτητες εταιρείες, εντός της οικογένειας του Ομίλου ΟΤΕ. Θα έχουν την αυτονομία και την ευελιξία που χρειάζονται για να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά τους, αλλά και για να αναζητήσουν νέες πηγές εσόδων", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

  Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά:

  *Οι τεχνικοί πεδίου θα λειτουργήσουν σε 100% αυτόνομη θυγατρική με στόχο να δημιουργηθούν νέες προοπτικές ανάπτυξης μέσα από την προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τον πελάτη και να διεκδικηθεί μερίδιο από τις ανάγκες της ευρύτερης αγοράς, πχ για υπηρεσίες smarthome.

  *Όλες οι ομάδες που παρέχουν υπηρεσίες call centers, που αυτή τη στιγμή είναι μοιρασμένες σε διαφορετικές εταιρείες του Ομίλου, θα συγκεντρωθούν στην 100% θυγατρική, COSMOTE e-value που αποτελεί μεγαλύτερη εταιρεία contact center στη χώρα. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, η αναβάθμιση των υπηρεσιών και η αύξηση των πελατών στους οποίους παρέχουμε υπηρεσίες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης.

  *Τα καταστήματα του Ομίλου ΟΤΕ θα λειτουργήσουν ως ξεχωριστή 100% θυγατρική, υπό τη Γερμανός, κάτι που θα προσδώσει στις δύο αλυσίδες ακόμη περισσότερη ευελιξία και ταχύτητα στα πρότυπα του μετασχηματισμού που γίνεται διεθνώς στις αγορές λιανικής.

  Σημειώνεται πως η αυτονόμηση δραστηριοτήτων του Ομίλου μέσω της δημιουργίας νέων θυγατρικών αποτελεί γνώριμη πρακτική για τον ΟΤΕ τις τελευταίες δεκαετίες, με τα παραδείγματα των COSMOTE και OTE Globe να είναι τα χαρακτηριστικότερα.

  Εγκρίθηκε το Σχέδιο Σύμβασης Διασπάσεων των κλάδων

  Επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του Capital.gr, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι το δ.σ. ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης διασπάσεων των κλάδων Εξυπηρέτησης Πελατών, Καταστημάτων και Τεχνικών Υπηρεσιών Πεδίου και απορρόφηση τους από θυγατρικές του Ομίλου.

   Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

  "Η ανώνυμη εταιρεία "Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε." ("ΟΤΕ Α.Ε." ή "Εταιρεία"), σε συνέχεια της από 18-06-2020 ανακοίνωσης για την έγκριση έναρξης διαδικασίας απόσχισης συγκεκριμένων κλάδων δραστηριότητάς της, ανακοινώνει ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 08-10-2020 εγκρίθηκε το Σχέδιο Σύμβασης Διασπάσεων με απόσχιση των κλάδων Εξυπηρέτησης Πελατών (Customer Service), Καταστημάτων (Shops) και Τεχνικών Υπηρεσιών Πεδίου (Technical Field Operations) της Εταιρείας και απορρόφησή τους από τις υφιστάμενες ανώνυμες εταιρείες του Ομίλου ΟΤΕ "COSMOTE E-VALUE ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ CONTACT CENTER ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ",  "ΓΕΡΜΑΝΟΣΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ" και "COSMOTE ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" (πρώην "OTEplus ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ") ("Επωφελούμενες Εταιρείες") αντίστοιχα, με ημερομηνία λογιστικών καταστάσεων την 30ή Ιουνίου 2020 και σύμφωνα με τα άρθρα 54 παρ.3, 57 παρ.2, 58-73 και 83-87 του Ν.4601/2019, το Ν.4548/2018, το άρθρο 52του Ν.4172/2013  και το Ν.Δ.1297/1972, όπως ισχύουν.

  Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της COSMOTE – ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. ("COSMOTE"), θυγατρικής της Εταιρείας κατά 100%, αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή του στις 08-10-2020 την έγκριση του Σχεδίου Σύμβασης Διασπάσεων με απόσχιση των αντίστοιχων κλάδων της COSMOTE και απορρόφησή τους από τις ίδιες Επωφελούμενες Εταιρείες, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

  Η ολοκλήρωση της απόσχισης των κλάδων της ΟΤΕ Α.Ε. και της COSMOTE τελεί υπό την αίρεση των απαιτούμενων, σύμφωνα με το Νόμο, εγκρίσεων από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας, της COSMOTE και καθεμιάς των Επωφελούμενων Εταιρειών καθώς και της λήψης των αναγκαίων εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές. Συγκεκριμένα, η διαδικασία των αποσχίσεων ολοκληρώνεται και επέρχονται τα εκ του Νόμου αποτελέσματα κατά το χρόνο καταχώρησης της συμβολαιογραφικής πράξης για τη Σύμβαση Διάσπασης στο Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 68, 69 παρ. 2 και 70 του ν. 4601/2019, όπως ισχύουν.

  Τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού κάθε αποσχιζόμενου κλάδου της OTE A.E. και της COSMOTE, όπως εμφανίζονται στις σχετικές Λογιστικές Καταστάσεις της 30.06.2020 και όπως αυτά θα διαμορφωθούν κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης των αποσχίσεων, θα μεταβιβαστούν στην αντίστοιχη Επωφελούμενη Εταιρεία η οποία θα εκδώσει νέες μετοχές για κάθε κλάδο που θα απορροφήσει. Σαν αποτέλεσμα, οι διασπώμενες εταιρείες ΟΤΕ Α.Ε. και COSMOTE θα αποκτήσουν νέες μετοχές στις Επωφελούμενες Εταιρείες έναντι των κλάδων που εισφέρουν.

  Με τις εν λόγω αποσχίσεις κλάδων επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, η αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη διοικητική λειτουργία των κλάδων, η πιο σαφής χάραξη της εμπορικής πολιτικής, η πληρέστερη αξιοποίηση των κλάδων και η ενίσχυση της ευελιξίας και της εν γένει αποδοτικότητάς τους, η καλύτερη διαχείριση των πόρων, η ευελιξία σε μεταβαλλόμενη ζήτηση και η δυνατότητα επίτευξης επιχειρηματικών συμφωνιών σε συναφείς τομείς. 

  Το Σχέδιο Σύμβασης Διασπάσεων καθώς και τα υπόλοιπα έγγραφα που ορίζονται στο άρθρο 63 του ν. 4601/2019 θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας ώστε να τεθούν υπόψη των μετόχων ένα (1) τουλάχιστον μήνα πριν τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που θα εγκρίνει την απόσχιση.

  Η Εταιρεία θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την εξέλιξη της διαδικασίας διάσπασης".

  Διαβάστε ακόμη:

  Ο οδικός χάρτης για τον μετασχηματισμό του Ομίλου ΟΤΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ