Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Οκτ-2020 09:02

  Νέος κίνδυνος καταγγελίας των ομολόγων της MLS

  Νέος κίνδυνος καταγγελίας των ομολόγων της MLS
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζει ξανά η υπόθεση MLS του επιχειρηματία Γ. Καματάκη. Λίγα 24ωρα πριν την καταβολή του κουπονιού ενός από τα ομόλογα που έχει εκδώσει, η εταιρεία απέστειλε επιστολή στη ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή με την οποία ζήτησε όχι μόνο την τη μετάθεση κατά τρεις μήνες της αποπληρωμής των κουπονιών, αλλά και στη συνέχεια να πληρώνονται ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

  Στην επιστολή της η MLS ζητά "την μετάθεση πληρωμής του Κουπονιού ΜΛΣ01 στις 12.10.2020 και του Κουπονιού ΜΛΣ03 στις 26.10.2020 κατά τρείς μήνες και την εφεξής καταβολή και των δύο κουπονιών Ομολόγων ανά εξάμηνο", αιτιολογώντας το αίτημα αυτό "προκειμένου να μπορέσει η εταιρία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τον COVID-19 στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες έχουν επιδράσει στις ταμειακές της ροές ώστε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται κανονικά στους όρους του εν λόγω προγράμματος".

  Με βάση αυτούς τους όρους, οι κάτοχοι ομολογιών της ομολογιακής έκδοσης (με σύμβουλο τη ΒΕΤΑ) ύψους 4 εκατ. ευρώ θα λάμβαναν τοκομερίδιο στις 12 Οκτωβρίου και οι κάτοχοι ομολογιών του δεύτερου ομολόγου (και αυτό με σύμβουλο έκδοσης τη ΒΕΤΑ) ύψους 6,7 εκατ. ευρώ, στις 26 Οκτωβρίου.

  Δυσμενής μεταβολή

  Αργά χθες το βράδυ με ανακοίνωσή της η ΒΕΤΑ ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων (για τα ΜΛΣ01 και ΜΛΣ03) ανέφερε σε σχέση με το αίτημα της εισηγμένης εταιρείας πως "εκτιμώντας ότι τα ως άνω αιτήματα μεταβάλλουν δυσμενώς για τους Ομολογιούχους τους αρχικούς σχετικούς όρους των ως άνω Προγραμμάτων, ως Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων θα προβούμε σε πρόσκληση Συνελεύσεων τα θέματα και τις ημερομηνίες των οποίων θα σας γνωστοποιήσουμε άμεσα".

  Πρακτικά, το αίτημα της MLS συνηγορεί σε (μια ακόμη) αιτία καταγγελίας των ομολογιακών δανείων. Καθώς ανάλογο αίτημα αναμένεται να διατυπωθεί και για το τρίτο ομόλογο της εταιρείας, η Euroxx ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων του ΜΛΣ02 αναμένεται να κινηθεί ανάλογα. Μένει να φανεί εάν αυτή τη φορά οι συνελεύσεις των ομολογιούχων θα προκαλέσουν κάποια εξέλιξη, καθώς στις προηγούμενες  δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστούν τα ποσοστά εκείνα που θα ενεργοποιούσαν καταγγελίες των ομολόγων.

  Στεγνώνει από ρευστό

  Αυτό, όμως είναι η μια όψη των εξελίξεων που επαναφέρουν την υπόθεση στο προσκήνιο. Η εξίσου σημαντική, όπως προκύπτει από το αίτημα της εταιρείας, είναι πως η ρευστότητα της MLS δεν επαρκεί πλέον για την έως σήμερα προγραμματισμένη καταβολή των κουπονιών στους ομολογιούχους.

  Ουσιαστικά, η MLS ζητά από τους ομολογιούχους της να της παράσχουν ρευστό μέσω της καθυστέρησης της πληρωμής των τοκομεριδίων. Με δεδομένο ότι εάν καθυστερήσει η πληρωμή των κουπονιών από τα (τρία, εάν συμπεριληφθεί και το ΜΛΣ02 ύψους 6 εκατ. ευρώ) ομόλογα η εταιρεία εξασφαλίζει προσωρινά κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο.

  Κατά πληροφορίες, ένας από τους λόγους που ακόμη δεν έχει παραδοθεί το τελικό πόρισμα της Deloitte για την αναμόρφωση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας και το νέο business plan, οφείλεται ακριβώς στην έλλειψη ρευστότητας.

  Ως γνωστόν, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία του πορίσματος της Deloitte έπειτα από έπειτα από τα ευρήματα της ΕΛΤΕ για τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που προκάλεσε, μεταξύ άλλων, την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολογιών της εισηγμένης τον περασμένο Μάιο.

  Σημειώνεται ότι το πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας θα πρέπει να κατατεθεί επισήμως στην Επ. Κεφαλαιαφοράς, ενώ η εταιρεία με βάση την αποδοχή των παρατηρήσεων αυτών θα κληθεί να αναδιαμορφώσει τις λογιστικές της καταστάσεις, οι οποίες και θα ελεγχθούν εκ νέου από την PKF Ευρωελεγκτική, που έχει διοριστεί ως ελεγκτής της MLS.

  Επίσης, δεν υπάρχει εξέλιξη και με το νέο 5ετές business plan της MLS που έχει ως στόχο την αναδιάρθρωση της λειτουργίας της εταιρείας και την αντιμετώπιση του καίριου θέματος της ρευστότητας που πλέον απειλεί ευθέως τη λειτουργία της.

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  Παρουσίαση στην Επ. Κεφαλαιαγοράς για τα "άυλα" της MLS

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ