Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 08:09

  Τι ζητεί η βιομηχανία στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ

  Τι ζητεί η βιομηχανία στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Οι συνθήκες της αγοράς ηλεκτρισμού έχουν διαφοροποιηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να δικαιολογείται πιθανή μείωση του κόστους που πληρώνουν σήμερα οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στη ΔΕΗ.

  Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα με το οποίο προσέρχεται η βαριά βιομηχανία στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το υψηλό ενεργειακό κόστος που βαρύνει την εγχώρια μεταποίηση βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

  Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στις συζητήσεις με τη ΔΕΗ, η βιομηχανία προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέτοντας δύο βασικά αιτήματα. Το πρώτο αφορά στην κατάργηση της αύξησης του 10% που επεβλήθη τον Μάρτιο του 2019 και μάλιστα αναδρομικά από τις αρχές του 2020.

  Το δεύτερο αίτημα αφορά στη διατήρηση των εκπτώσεων όγκου και προφίλ καθώς και της έκπτωσης εμπρόθεσμης εξόφλησης και προκαταβολής, στα επίπεδα που έχουν καθοριστεί από τις Γενικές Συνελεύσεις της ΔΕΗ.

  Ποιες όμως είναι οι συνθήκες της αγοράς που έχουν διαφοροποιηθεί και σύμφωνα με τη βιομηχανία δικαιολογούν τα αιτήματα της βιομηχανίας;

  Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έχει καταγράψει σημαντική μείωση στο οκτάμηνο του 2020. Από τα 61,71 ευρώ η μεγαβατώρα το 2018 και τα 64,37 ευρώ η μεγαβατώρα το 2019, φέτος μέχρι τον Αύγουστο η Οριακή Τιμή του Συστήματος είχε υποχωρήσει στα 42,88 ευρώ η μεγαβατώρα.

  Αντίστοιχα η μεσοσταθμική τιμή της αγοράς, η οποία περιλαμβάνει και τις πρόσθετες χρεώσεις από τα 68,44 ευρώ η μεγαβατώρα το 2018 και τα 71,89 ευρώ η μεγαβατώρα το 2019 έχει υποχωρήσει στα 51,13 ευρώ η μεγαβατώρα φέτος.

  Σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα εκπομπής CO2 αυτά από τα 24,87 ευρώ ο τόνος πέρυσι, ουσιαστικά έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα στα 23,83 ευρώ ο τόνος. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει σημαντική μείωση στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ η οποία από τις 10,418GWh έχει υποχωρήσει στις 3,625 GWh.

  Σημειώνεται ότι όπως έχει τεκμηριωθεί από τις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αλλά και από τις διαιτητικές αποφάσεις, το βιομηχανικό φορτίο είναι φορτίο τάσης και όχι οριακό.

  Αυτό σημαίνει ότι δεν αφορά στο μεταβλητό κόστος της οριακής μονάδας που καλείται να εξυπηρετήσει τα φορτία της χαμηλής βάσης που είναι κατά βάση αιχμιακά.

  Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της αγοράς, τα στοιχεία δείχνουν τη μεταβολή στις τιμές που αγοράζει η ΔΕΗ και αντανακλούν το οριακό κόστος της ΔΕΗ.

  Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι από την πλευρά της η ΔΕΗ εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει τη βιομηχανία ελαχιστοποιώντας τα περιθώρια κέρδους της, ωστόσο θέτει ως κόκκινη γραμμή για τις νέες συμβάσεις που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2021 και μετά να μην πουλά κάτω του κόστους σε κανένα πελάτη της.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ