Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Οκτ-2020 07:34

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το "χαρτί" της διαφοροποίησης και οι νέες επενδύσεις € 5 δισ.

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το "χαρτί" της διαφοροποίησης και οι νέες επενδύσεις € 5 δισ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Επενδύσεις της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 20 χιλ. θέσεις εργασίες, προγραμματίζει για το προσεχές διάστημα ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του οποίου το επενδυτικό πρόγραμμα ξεπερνάει τα 2,3 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, επενδύσεις ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνουν νέα  αιολικά  πάρκα  σε  διάφορες  περιοχές  της  Ελλάδας,  σε  έργα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και σε έργα αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, όπως  ο  υβριδικός  σταθμός  Αμαρίου  στην  Κρήτη  και  το  έργο  αντλησιοταμίευσης  στην  Αμφιλοχία.

  Χθες, ο εισηγμένος στο χρηματιστήριο όμιλος ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς βάσει των οποίων αύξησε, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, τα κέρδη προ τόκων, φόρων, απομείωσης και αποσβέσεων (Ebitda) κατά 5,5%, στα 155,5 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε περίπου 470 εκατ. ευρώ.

  Όπως αναφέρεται στην έκθεση του πρώτου εξαμήνου προς τους αναλυτές, η εισηγμένη διαφοροποίησε το χαρτοφυλάκιό της, ενσωματώνοντας αριθμό παραχωρήσεων αλλά και επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμες και σταθερές χρηματοροές. Η διαφοροποίηση προκύπτει από την ανάλυση του μίγματος των εσόδων ύψους 470 εκατ. ευρώ πρώτου εξαμήνου, από τα οποία αντιστοιχούν 238 εκατ. ευρώ στην κατασκευή, 142 εκατ. ευρώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), 67,3  εκατ. ευρώ στις παραχωρήσεις και 16 εκατ. ευρώ στη θερμική ενέργεια. Όπως και από την εξέταση του μίγματος λειτουργικής κερδοφορίας των 155,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία αντιστοιχούν 107 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ, 49,7 εκατ. ευρώ στις παραχωρήσεις και μόλις πέντε εκατ. ευρώ στον τομέα της κατασκευής.

  Το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ, με την εταιρεία να  έχει αναλάβει την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, ενώ κοινοπρακτικά με την Mohegan Gaming Advisors έχει καταθέσει προσφορά που έχει γίνει αποδεκτή για την κατασκευή του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο στο Ελληνικό, έργο προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

  Στις ΑΠΕ, ο όμιλος  διαθέτει  περισσότερα  από  1.800MW  σε  λειτουργία,  υπό  κατασκευή  ή  έτοιμα  προς  κατασκευή  σε  Ελλάδα, Η.Π.Α.  Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στόχος της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στην επόμενη πενταετία, με τον κύκλος εργασιών  από  την  παραγωγή  ενέργειας  από  ΑΠΕ να ανέρχεται  σε 142,1  εκατ. ευρώ, έναντι 111,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (+27%).

  Στον  τομέα παραγωγής  ηλεκτρισμού  από  θερμικές  πηγές  ενέργειας,  το  πρώτο  εξάμηνο  του  2020, συνεχίστηκε η λειτουργία της Θερμοηλεκτρικής Μονάδας ισχύος 435 MW, καθώς και της μικρότερης μονάδας ισχύος 147 MW στη Βοιωτία. Το σύνολο των κερδών μετά από φόρους του τομέα ανήλθαν σε 4,6 εκατ. ευρώ.

   Στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ,  η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει σε  λειτουργία 606MW  στην  Ελλάδα, 648,1MW  στις Η.Π.Α., 102MW  στην Πολωνία  και  30MW  στην  Βουλγαρία, υλοποιώντας  νέες  επενδύσεις  στην  παραγωγή  καθαρής ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 550 εκατ. ευρώ.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ