Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Σεπ-2020 14:46

  AKRITAS: Θετικά τα λειτουργικά αποτελέσματα το α΄ εξάμηνο του 2020

  AKRITAS: Θετικά τα λειτουργικά αποτελέσματα το α΄ εξάμηνο του 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το α΄ εξάμηνο του 2020 χαρακτηρίστηκε από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19) που σε παγκόσμιο επίπεδο επηρέασε, και ακόμη επηρεάζει, δραματικά τις οικονομίες των κρατών, με τις προβλέψεις για την πορεία των ΑΕΠ για το σύνολο του 2020 να είναι πρωτόγνωρα αρνητικές. 

  Μέσα στις συγκυρίες αυτές, η AKRITAS επέδειξε απόλυτη ετοιμότητα σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων που προέκυψαν. Παρ’ όλο που οι παραγωγικές διαδικασίες σταμάτησαν από τις αρχές Απριλίου μέχρι τα μέσα Μαΐου, η εταιρεία εφάρμοσε ένα σχέδιο απρόσκοπτης λειτουργίας των εμπορικών της δραστηριοτήτων ανταποκρινόμενη πλήρως στις ανάγκες της αγοράς, ενώ σεβόμενη τις υποδείξεις των ειδικών και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κατάφερε να επανεκκινήσει τη δραστηριότητά της πλήρως στις 18 Μαΐου.

  Παρά το δυναμικό ξεκίνημα της εταιρείας το α΄ τρίμηνο της νέας χρήσης, η πανδημία ανέτρεψε δραστικά την όποια αναπτυξιακή πορεία, και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 10,4 εκατ. ευρώ έναντι 14,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, κάμψη η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη μείωση των εξαγωγών, καθώς η έξαρση της πανδημίας δυσχέρανε κατά πολύ τις μεταφορές και το διεθνές εμπόριο. Αντίθετα, οι πωλήσεις των κύριων προϊόντων της (επενδεδυμένων με μελαμίνη) στην ελληνική αγορά παρουσίασαν μία αρκετά μικρότερη πτώση της τάξης του 14%.

  Ωστόσο, σε επίπεδο λειτουργική κερδοφορίας (EBITDA) η εταιρεία παρουσίασε σημαντική βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με κέρδη 270 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 592 χιλ. ευρώ πέρσι. Παρά τις αντιξοότητες που επέφερε η πανδημία, η συνεχής βελτίωση του μείγματος πωλήσεων με αυξανόμενο μερίδιο των υψηλής προστιθέμενες αξίας προϊόντων επενδεδυμένης μελαμίνης, σε συνδυασμό με τη βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής και την άρτια αξιοποίηση των μέτρων στήριξης της Ελληνικής κυβέρνησης, επέφεραν αξιοσημείωτη βελτίωση του μικτού περιθωρίου πωλήσεων, το οποίο διαμορφώθηκε σε 7,5% έναντι 1,1% κατά τη συγκρίσιμη περίοδο πέρσι.

  Η πανδημία και οι επιπτώσεις της είναι εμφανείς στην παγκόσμια και ελληνική οικονομία. Για όσο διάστημα διατηρείται αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας, οι όποιες προβλέψεις για το μέλλον τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα είναι επισφαλείς. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου έχοντας ως προτεραιότητα τη δυναμική επιστροφή της σε υψηλά περιθώρια κερδοφορίας. Στην ίδια κατεύθυνση, αξίζει να σημειωθεί η πρόσφατη έκδοση της ΚΥΑ 34341/5991, η οποία αναμένεται να επιλύσει ένα χρόνιο ζήτημα, αναφορικά με τις απαιτήσεις που είχε η AKRITAS από τον ΟΑΕΔ, βάσει των ενισχύσεων του Ν. 1767/88. Το γεγονός αυτό, το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί το δ΄τρίμηνο του 2020, εκτιμάται να επιδράσει σημαντικά στη ρευστότητα αλλά και τα αποτελέσματα της εταιρείας.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ