Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Σεπ-2020 08:16

  Πού οδηγείται ο διαγωνισμός για τη γραμμή 4 του Μετρό

  Πού οδηγείται ο διαγωνισμός για τη γραμμή 4 του Μετρό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Το προσεχές διάστημα θα φανεί εάν ο διαγωνισμός για την πρώτη φάση της γραμμής 4 του μετρό θα τιναχθεί στον αέρα ή θα συνεχίσει με την ανάδειξη, καταρχάς, ως προσωρινού αναδόχου μίας εκ των δύο κοινοπραξιών που έχουν υποβάλει προσφορά, δηλαδή των Άκτωρ–Ansaldo–Hitachi και Άβαξ–Ghella–Alstom Transport.

  Το μόνο βέβαιο, για την ώρα, είναι πως, χθες, οπότε έληξε η σχετική δεκαήμερη προθεσμία, κανένα εκ των δύο σχημάτων δεν υπέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή κατά του νέου πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της Αττικό Μετρό για την τεχνική αξιολόγηση των δύο προσφορών.

  Η Αττικό Μετρό αναπροσάρμοσε, βάσει των υποδείξεων του διατακτικού του ΣτΕ, το πρακτικό της για τις τεχνικές προσφορές, έχοντας ανακαλέσει προγενέστερη απόφασή της (για το πρακτικό των τεχνικών προσφορών) επί της οποίας στηρίχθηκαν, στο παρελθόν, οι προσφυγές στο ΣτΕ των δύο υποψηφίων. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ήταν αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί η ματαίωση του διαγωνισμού.

  Το έτερο σημαντικό κομμάτι του παζλ περιλαμβάνει την αναβολή, αυτεπαγγέλτως από το ΣτΕ, μέχρι τέλη Ιανουαρίου της εκδίκασης των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι δύο διεκδικητές του έργου.

  Έτσι, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εάν θα καταστεί εφικτή η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών που αποτελεί το τελευταίο βήμα για να προχωρήσει η διαδικασία της ανάδειξης προσωρινού κι εν συνεχεία οριστικού αναδόχου. Σε αυτή τη φάση, δύο είναι τα σενάρια-εκτός βέβαια του απευκταίου, της ματαίωσης του διαγωνισμού.

  Είτε οι δύο κοινοπραξίες να αποσύρουν τις προσφυγές κατά του πρακτικού της Αττικό Μετρό που πλέον δεν υφίσταται. Είτε να τις διατηρήσουν-με κίνδυνο να οδηγηθούν και τα δύο σχήματα εκτός διαγωνισμού- με την εκδίκαση των προσφυγών να αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

  Βέβαια, οι δύο υποψήφιοι διαθέτουν περίπου 60 μέρες για να καταθέσουν αίτηση ακύρωσης κατά της (νέας) απόφασης της Επιτροπής της Αττικό Μετρό. Σε αυτή την περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα θα ήταν ανοιχτά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ