Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 27-Σεπ-2020 08:31

  Καλπάζει η αγορά αερίου λόγω απολιγνιτοποίησης

  Καλπάζει η αγορά αερίου λόγω απολιγνιτοποίησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η ενεργειακή μετάβαση του ηλεκτρικού συστήματος και η επιλογή της ταχείας απολιγνιτοποίησης έχει ευνοήσει σημαντικά την αγορά αερίου, η οποία καταγράφει με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι ρυθμοί αύξησης της κατανάλωσης αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια, είναι σαφές ότι το momentum της αγοράς ευνοεί την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

  Πού βρίσκεται όμως αυτή τη στιγμή η αγορά και ποιες είναι οι τάσεις για το επόμενο διάστημα; Σύμφωνα με πηγές της αγοράς αερίου, για φέτος η αγορά αναμένεται να κινηθεί με ισχυρό θετικό πρόσημο και να φτάσει τα επίπεδα των 6 δισ. κυβικών μέτρων. Μοχλός για την αύξηση της κατανάλωσης είναι τόσο η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, η οποία κερδίζει διαρκώς έδαφος και καλύπτει τις απώλειες του λιγνίτη, όσο και οι εξαγωγές αλλά και η ζήτηση από το δίκτυο.

  Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι οποίες αναμένεται να αποτυπωθούν και στα στοιχεία που θα παρουσιάσει η ΔΕΠΑ στο VDR του διαγωνισμού, που θα αποκτήσουν πρόσβαση οι εταιρείες που συμμετέχουν στη διαδικασία, στα ίδια επίπεδα των 6 δισ. κυβικών μέτρων αναμένεται να κινηθεί η αγορά και το 2021.

  Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα πάντως η αγορά θεωρείται εφικτό ότι μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, κατά 2,5 έως 3 δισ. κυβικά μέτρα, κυρίως εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης και της περαιτέρω αύξησης του μεριδίου του φυσικού αερίου στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε φάση κατασκευής η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos ισχύος 826MW, ενώ αντίστοιχα σχέδια για κατασκευή νέων μεγάλων μονάδων φυσικού αερίου της τάξης των 800MW έχουν τόσο η Elpedison όσο και ο Ήρωνας. Ανάλογα με το πόσες μονάδες τελικώς θα κατασκευαστούν η ζήτηση του φυσικού αερίου μπορεί να αυξηθεί κατά 1 έως 1,5 δισ.

  Εκτός από την ηλεκτροπαραγωγή, σημαντική ώθηση στην ελληνική αγορά αναμένεται να δώσουν και οι εξαγωγές προς γειτονικές αγορές, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να προσθέσουν όγκο της τάξης του 1 δισ. κυβικού μέτρου. Τέλος η ανάπτυξη άλλων εφαρμογών όπως το small scale LNG και το LNG Bunkering υπολογίζεται ότι μπορούν να προσθέσουν ζήτηση της τάξης των 500 εκατ. κυβικών μέτρων στην ελληνική αγορά.

  Δηλαδή σε έναν χρονικό ορίζοντα της τάξης των 3 έως 5 ετών, η ελληνική αγορά εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει εύκολα τον πήχη των 8 δισ. κυβικών μέτρων.

  Οι εξαιρετικά ενθαρρυντικοί ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς αερίου αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για τον εν εξελίξει διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας ο οποίος βρίσκεται στη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει το Virtual Data Room του διαγωνισμού, μέσω του οποίου οι επενδυτές θα έχουν στη διάθεσή τους τα βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, το business plan ανάπτυξης αλλά και τα σχέδια για ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων. Ως γνωστόν στο διαγωνισμό για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας μετέχουν οι κοινοπραξίες των Ελληνικών Πετρελαίων με την Edison, της ΔΕΗ με την Motor Oil Hellas και οι εταιρείες Mytilineos, ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου, η Shell και η MET Group με έδρα την Ελβετία. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο ADP του ΤΑΙΠΕΔ η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών προσδιορίζεται χρονικά για τα τέλη του 2020, με το διαγωνισμό να αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ