Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Σεπ-2020 08:38

  Viohalco: Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έφερε ισχυρές αντοχές στην κρίση

  Viohalco: Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έφερε ισχυρές αντοχές στην κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αποτελεί ισχυρό όπλο άμυνας ακόμη και σε δύσκολες περιόδους όπως η τρέχουσα συγκυρία, αναφέρουν κύκλοι της διοίκησης της Viohalco σχολιάζοντας τις επιδόσεις της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αξίζει να αναφερθεί ότι χωρίς την επίπτωση των τιμών του μετάλλου, που επιβάρυνε την κερδοφορία προ φόρων με περίπου 20 εκατ. ευρώ, τα αποτελέσματα εξαμήνου διατηρούνται σε θετικό έδαφος (13 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 7,474 εκατ. ευρώ).

  Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις ο κύκλος εργασιών της Viohalco έφτασε το 1,875 δισ. ευρώ (από 2,216 δισ. το 2019) και η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία EBITDA  διαμορφώθηκε στα 126,306 εκατ. ευρώ (από 155,99 εκατ. ευρώ).

  Ως προς τις επιμέρους δραστηριότητες, αξιοσημείωτες είναι οι επιδόσεις του κλάδου του χαλκού, ο οποίος παρέμεινε ανέγγιχτος από την κρίση, παρά το γεγονός ότι οι ανταγωνιστές στην υπόλοιπη Ευρώπη αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα. Αντίστοιχα τα καλώδια είχαν μια πολύ δυνατή χρονιά, το αλουμίνιο παρά την υποχώρηση διατηρήθηκε σε καλά νούμερα ενώ ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από την κρίση διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα ήταν ο χάλυβας.

  Ειδικότερα, ο κλάδος του χάλυβα, όπως και το αλουμίνιο,  επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι η κρίση χτύπησε με ιδιαίτερη ένταση την αυτοκινητοβιομηχανία. Επιπρόσθετα, για το αλουμίνιο αλλά και τον κλάδο των σωλήνων, αρνητικά επέδρασε το γεγονός ότι  η αμερικανική αγορά ουσιαστικά παραμένει κλειστή εξαιτίας των μέτρων antidumping που έχουν τεθεί σε ισχύ. 

  Ωστόσο για τον κλάδο του χάλυβα, η διοίκηση της Viohalco εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για το επόμενο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, μετά τις δυσκολίες που πέρασε ο κλάδος, αρχίζει να διαφαίνεται μια τάση διόρθωσης της αγοράς τόσο στη ζήτηση όσο και στις τιμές. Η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι μετά τη βαθμιαία ανάκαμψη της αυτοκινητοβιομηχανίας και του κλάδου παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ευρώπη αναμένεται να ανακάμψουν σταδιακά από τα χαμηλά του πρώτου εξαμήνου οι τιμές πώλησης για τους ειδικούς χάλυβες και τα πλατέα προϊόντα. Επιπλέον παρατηρείται μικρή ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, που σε συνδυασμό με τα νέα μεγάλα έργα που έχουν αναγγελθεί, αναμένεται να βελτιώσουν τους όγκους πωλήσεων για χάλυβα οπλισμού και πλέγματα.

  Για τα καλώδια οι προοπτικές παραμένουν θετικές, με δεδομένο το υψηλό ανεκτέλεστο του τομέα αλλά και τις προβλέψεις για νέα έργα, τις ευκαιρίες επέκτασης σε νέες αγορές και τις θετικές προοπτικές για τον κλάδο των υποβρύχιων καλωδίων. 

  Τέλος στον κλάδο των ακινήτων, τα προβλήματα εντοπίζονται στο 15% του χαρτοφυλακίου του κλάδου των ακινήτων, που αφορά στα ξενοδοχεία τα οποία λόγω της πανδημίας και του lockdown παρέμειναν κλειστά. Αντίθετα τα γραφεία παρέμειναν ανέπαφα ενώ στο 100% παρέμεινε η πληρότητα στo εμπορικό κέντρο River West και το εμπορικό πάρκο Mare West.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ