Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Σεπ-2020 07:50

  Αίτημα συμμετοχής στον "Ηρακλή" θα υποβάλει τον Οκτώβριο η Εθνική Τράπεζα

  Αίτημα συμμετοχής στον "Ηρακλή" θα υποβάλει τον Οκτώβριο η Εθνική Τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα 

  Αίτημα συμμετοχής στον "Ηρακλή" μέσα στον Οκτώβριο στοχεύει να υποβάλει η Εθνική Τράπεζα, ολοκληρώνοντας τη συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο ελληνικό Asset Protection Scheme.

  Η Τράπεζα έχει ολοκληρώσει τα βασικά προπαρασκευαστικά βήματα για τη μεγάλη τιτλοποίηση Frontier, μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ. H τελική περίμετρος του χαρτοφυλακίου μπορεί να φτάσει και τα 6,5 δις. ευρώ και βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει περίπου 200.000 δάνεια με πάνω από το 75% αυτών να είναι στεγαστικά. 

  Καθώς η Εθνική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε carve – out (λειτουργική απόσχιση δραστηριοτήτων μη εξυπηρετούμενων δανείων) όπως οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες και δεν διαθέτει επίσης δική της εταιρεία διαχείρισης, η προετοιμασία για την τιτλοποίηση Frontier είναι διαφορετική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τράπεζα σε συνεργασία με την Cerved έχει ετοιμάσει ήδη ένα αρχικό business plan για την τιτλοποίηση και με αυτό βρίσκεται στην παρούσα φάση σε επικοινωνία με τέσσερις οίκους αξιολόγησης, προκειμένου να λάβει το απαιτούμενο rating για τον "Ηρακλή" από δύο από αυτούς. Το rating θα καθορίσει και πόσο περίπου θα είναι το ύψος των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior) της τιτλοποίησης και ακολούθως η Τράπεζα θα επιλέξει τον προτιμητέο επενδυτή που θα αγοράσει την τιτλοποίηση. Ο επενδυτής θα επιλέξει και τον servicer που θα κάνει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου.

  Η συναλλαγή Frontier εκτιμάται ότι θα έχει επίπτωση στο καθαρό επιτοκιακό έσοδο της Τράπεζας από 10% έως 20%. Σημειώνεται ότι μέχρι να λάβει το rating για την τιτλοποίηση, η Εθνική έχει την ευχέρεια, χάρη στα κέρδη που έχει καταγράψει από τα ομόλογα, να ενισχύσει με προβλέψεις το δανειακό της χαρτοφυλάκιο. 

  Η συναλλαγή Frontier αναμένεται να ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο 2021 και με αυτήν το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της ΕΤΕ θα μειωθεί κατά τα 2/3 και ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει στην περιοχή του 15%. Στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2020 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΕΤΕ ανερχόταν σε 10,3 δις. ευρώ και ο δείκτης NPE στο 30,9% από 36,5% ένα χρόνο πριν (με ύψος NPEs 13,1 δις. ευρώ). Σημειώνεται ότι από το τρέχον απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων των 10,3 δις. ευρώ, σε καθεστώς ρύθμισης βρίσκονται δάνεια 7,1 δις. ευρώ. 

  Ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της ΕΤΕ από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω του 57%.

  Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε μεμονωμένες πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικού ύψους 5,7 δις. ευρώ. Η εκκίνηση των πωλήσεων έγινε τον Ιούνιο του 2018 με το χαρτοφυλάκιο Earth, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες και μικρά επαγγελματικά, ύψους 2 δις. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο εξαγοράστηκε από τις CarVal και Intrum και βρίσκεται υπό τη διαχείριση της QQuant.

  Τον Ιούλιο του 2019 ακολούθησε το χαρτοφυλάκιο Symbol, με εξασφαλισμένα  δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μικρά επαγγελματικά, ύψους 900 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο αγοράστηκε από τις Centerbridge και Elliott και το διαχειρίζεται η Cepal. 

  Τον Ιούλιο του 2019 έγινε επίσης η πώληση του χαρτοφυλακίου Mirror, 1,2 δις. ευρώ, με ανεξασφάλιστα δάνεια καταναλωτικά, πιστωτικών καρτών και μικρά επαγγελματικά. Και αυτό το χαρτοφυλάκιο αγοράστηκε από την CarVal και βρίσκεται υπό τη διαχείριση της QQuant.

  Τον Ιούνιο του 2020 σειρά έλαβε το χαρτοφυλάκιο Icon, ύψους 1,6 δις. ευρώ, αμιγώς μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων (μεγάλες επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μικρές ατομικές) με εξασφαλίσεις. Το χαρτοφυλάκιο εξαγοράστηκε από την BainCapital και τη διαχείριση ανέλαβε η doValue.

  Μέχρι το τέλος του έτους, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ολοκληρώσει δύο ακόμη μεμονωμένες πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPLs, θυγατρικών της στο εξωτερικό. Πρόκειται για το κυπριακό χαρτοφυλάκιο Marina 300 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει δάνεια με και χωρίς εξασφαλίσεις (λιανικής, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγαλύτερα επιχειρηματικά) και το χαρτοφυλάκιο Danube στη Ρουμανία με δάνεια 200 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερων επιχειρήσεων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με και χωρίς εξασφαλίσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ