Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Σεπ-2020 08:27

  Πώς η Cenergy αύξησε τα κέρδη της εν μέσω πανδημίας

  Πώς η Cenergy αύξησε τα κέρδη της εν μέσω πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της εστίασης σε έργα με υψηλό περιθώριο κέρδους, ανθεκτικότητα στις συνθήκες κρίσης στην αγορά αλλά και υψηλό ανεκτέλεστο έργων που διασφαλίζει την λειτουργία σε full capacity των εργοστασίων μέχρι και το 2021 είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες η Cenergy

  Πιο συγκεκριμένα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη όχι μόνο με τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και με την αβεβαιότητα στην αγορά του πετρελαίου, που κλόνισε σημαντικά τη ζήτηση για σωλήνες. Μάλιστα οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου είχαν ως αποτέλεσμα να αναβληθούν ή ακόμη και να ακυρωθούν πολλά έργα μεταφοράς ορυκτών καυσίμων. 

  Παρά τις δυσκολίες που οδήγησαν στην υποχώρηση του κύκλου εργασιών από τα 496,696 εκατ. στα 417,365 εκατ. ευρώ, η Cenergy κατάφερε να διατηρήσει και να αυξήσει την λειτουργική της κερδοφορία EBITDA στα 42,418 εκατ. ευρώ από 41,471 εκατ. ευρώ το 2019. Σημειώνεται ότι η περασμένη χρήση ήταν μια εξαιρετική χρονιά με υψηλές θετικές επιδόσεις για τη Cenergy.

  Όπως σημειώνουν πηγές της διοίκησης της εταιρείας, πίσω από τις θετικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου του 2020 βρίσκεται το γεγονός ότι η Cenergy επικεντρώνει την προσοχή της σε έργα με υψηλό ποσοστό κερδοφορίας επιδεικνύοντας μέσα στο αντίξοο διεθνές περιβάλλον της αγοράς μεγάλη ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες της αγοράς.

  Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν τη σημασία του υψηλού ανεκτέλεστου που εμφανίζει η εταιρεία και το οποίο διασφαλίζει τη λειτουργία των εργοστασίων της εταιρείας σε full capacity μέχρι το πρώτο μισό του 2021 για τα καλώδια και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021 για τους σωλήνες. Σημειώνεται ότι το συνολικό ανεκτέλεστο παραγγελιών της εταιρείας φτάνει στα 640 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 440 εκατ. ευρώ αφορούν στον κλάδο των καλωδίων και τα 200 εκατ. ευρώ τον κλάδο των σωλήνων. 

  Προτεραιότητα για την εταιρεία είναι να εκτελεστούν με επιτυχία τα έργα που η Cenergy έχει κλείσει και ταυτόχρονα να είναι παρούσα στις διεθνείς αγορές και στα νέα έργα μεταφοράς υδρογονανθράκων και ηλεκτρισμού ανά τον κόσμο. Ενδεικτικές της εστίασης της εταιρείας είναι οι πρόσφατες ανακοινώσεις που έγιναν για την ανάληψη νέων έργων στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο (σωλήνες) αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο (υποθαλάσσια καλώδια). 

  Και βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της εταιρείας συνεχίζει να αφορά σε εξαγωγές, καθώς με εξαίρεση την υποθαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, τα υπόλοιπα project που εκτελεί η εταιρεία είναι διεθνή έργα. 

  Σύμφωνα με την εκτίμηση της εταιρείας, η κρίση της πανδημίας αναμένεται να έχει περιορισμένη επίπτωση στη δραστηριότητα των καλωδίων λόγω του υφιστάμενου όγκου ανεκτέλεστων παραγγελιών αλλά και της φύσης των έργων που έχουν ανατεθεί. Παράλληλα λαμβάνοντας υπόψη τις ισχυρές προβλέψεις για νέα έργα, την εκτιμώμενη επέκταση σε νέες αγορές, τις διασφαλισμένες παραγγελίες και τη γενικότερη δυναμική των υποβρύχιων καλωδίων οι προοπτικές παραμένουν θετικές. Για τους σωλήνες το διεθνές περιβάλλον παραμένει ασταθές, με την εταιρεία να εστιάζει στην επιτυχή εκτέλεση των υφιστάμενων παραγγελιών αλλά και στην ανάθεση νέων χερσαίων και υπεράκτιων έργων σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός ότι υφίστανται ήδη αξιόλογες παραγγελίες από την Ευρώπη, την Αμερική, τη Β. Αφρική και την Ασία εξασφαλίζει την υψηλή παραγωγική δυναμικότητα για το εργοστάσιο της Θίσβης. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ