Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Σεπ-2020 08:10

  Η πανδημία έφερε πιο κοντά στην τεχνολογία τις επιχειρήσεις

  Η πανδημία έφερε πιο κοντά στην τεχνολογία τις επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Τον απότομο ψηφιακό μετασχηματισμό που αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν οι περισσότερες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτυπώνει έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της Cosmote.

  Η υγειονομική κρίση επηρέασε σημαντικά τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς οκτώ στις 10 χρειάστηκε να κάνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους, ενώ 1 στις 3 ανέστειλε πλήρως τη λειτουργία της.

  Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε διαδικτυακά σε εκπροσώπους του Τύπου, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις, αφορούν σε εμπορικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα, καθώς και στα logistics. Για παράδειγμα, η μείωση πωλήσεων (για το 79% των ΜμΕ), η αδυναμία είσπραξης οφειλών (67%), η προμήθεια πρώτων υλών (52%), η παράδοση υπηρεσιών/προϊόντων (48%), κ.ά.

  Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (7 στις 10) αξιοποίησαν περισσότερο τις ψηφιακές τεχνολογίες για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε ο COVID-19 και να επιστρέψουν στην ομαλότητα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε αύξηση στις τηλεφωνικές παραγγελίες (48%), στις διαδικτυακές πωλήσεις (47%) και την τηλεργασία (50%).

  Σήμερα, έξι στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν επανέλθει πλήρως σε προ-COVID κατάσταση. Σύμφωνα με την έρευνα του ELTRUN, οι ψηφιακά πιο ώριμες εταιρείες αξιοποίησαν περισσότερο -και συνδυαστικά- τις διαθέσιμες τεχνολογίες προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα της πανδημίας. Έτσι, επανήλθαν πιο εύκολα στην κανονικότητα και επηρεάστηκαν λιγότερο αρνητικά.

  Ψηφιακή ετοιμότητα

  Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ψηφιακής ετοιμότητας είναι ελάχιστες. Μόλις μια στις δύο μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρώτα στάδια του Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας όπως καταρτίστηκε από το ELTRUN και αποτυπώνει τον βαθμό ψηφιακής ωριμότητας των ΜμΕ, με βάση την υιοθέτηση και χρήση 10 σημαντικών ψηφιακών εφαρμογών & υποδομών, όσον αφορά στην ψηφιακή παρουσία και επικοινωνία, τις ψηφιακές συναλλαγές και προωθήσεις, τα διοικητικά συστήματα διαχείρισης πόρων και τις ψηφιακές υποδομές. Μόλις μια στις οχτώ επιχειρήσεις κατατάσσεται στο λεγόμενο προχωρημένο στάδιο και καμία στο ιδεατό.

  Φαίνεται ότι η ψηφιακή ετοιμότητα επηρεάζεται από το μέγεθος αλλά και τον κλάδο των επιχειρήσεων. Οι μεγαλύτερες εταιρείες (με 6-10 αλλά και πάνω από 10 εργαζόμενους) καθώς και οι κλάδοι των επαγγελματιών-επιστημόνων, της μεταποίησης, καθώς και οι τεχνικές εταιρείες "σκοράρουν" υψηλότερα  στον δείκτη.

  Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οι ψηφιακά πιο ώριμες εταιρείες αξιοποίησαν περισσότερο -και συνδυαστικά- τις διαθέσιμες τεχνολογίες προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα λόγω COVID-19. Έτσι, επανήλθαν πιο εύκολα στην κανονικότητα και επηρεάστηκαν λιγότερο αρνητικά.

  Αποσπασματική η αξιοποίηση

  Η έρευνα διεξήχθη με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων, τον Ιούλιο του 2019 (σε δείγμα 1000 επιχειρήσεων) και τον Ιούλιο του 2020 (σε δείγμα 500 επιχειρήσεων).

  Από την έρευνα φαίνεται ότι αν και οι περισσότερες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα των ψηφιακών εφαρμογών, η αξιοποίησή τους γίνεται αποσπασματικά και χωρίς σχέδιο. Έτσι, ενω το 70% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαθέτει ιστοσελίδα, ένας στους τρεις επιχειρηματίες δηλώνει πως αυτή είτε την έστησε ο ίδιος ή κάποιος γνωστός του και όχι επαγγελματίες. Αντίστοιχα, ένας στους δύο που οργάνωσαν ψηφιακή καμπάνια το έκανε ο ίδιος ή κάποιος γνωστός του, ενώ ένας στους τρεις χρήστες CRM χρησιμοποιεί ερασιτεχνικές λύσεις.

  "Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων. Η μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή και η υιοθέτηση των κατάλληλων "έξυπνων" εργαλείων, είναι για τις επιχειρήσεις αυτές ζήτημα επιβίωσης, κάτι που φάνηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Στην COSMOTE θέλουμε να είμαστε δίπλα τους, στηρίζοντας την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την ψηφιακή πρόοδο της χώρας. Έτσι προέκυψε η ανάγκη για αυτή την έρευνα, που παρουσιάζει σημαντικά ποσοτικά στοιχεία και αναδεικνύει την ανάγκη των ΜμΕ -που πλέον αναγνωρίζουν τη σημασία των ψηφιακών εργαλείων- για υποστήριξη. Μαζί με το ELTRUN, φιλοδοξούμε να επαναλαμβάνουμε την έρευνα κάθε 2 χρόνια, καταγράφοντας την πρόοδο των ελληνικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά στο ψηφιακό τους ταξίδι", ανέφερε ο Θάνος Φαλάγγας, Διευθυντής Εnterprise & Business Marketing & CRM του Ομίλου ΟΤΕ.

  Από την πλευρά του ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και Διευθυντής ELTRUN, Γιώργος Δουκίδης ανέφερε πως "είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που, με πρωτοβουλία της COSMOTE, προχωρήσαμε σε αυτή την έρευνα, καταγράφοντας το ψηφιακό προφίλ των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Έχοντας ως ορόσημο την πανδημική κρίση και τον νέο δείκτη που προτείνουμε για την ψηφιακή ετοιμότητα των ΜμΕ, θεωρούμε ότι τα συγκριτικά αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα, για όλους τους παράγοντες της αγοράς",

  Σχολιάζοντας δε τα αποτελέσματα, ο κ. Δουκίδης προσέθεσε: "Είναι σαφές από τα ευρήματα της έρευνας, ότι η ψηφιακή ωριμότητα κάποιων ΜμΕ λειτούργησε ως ανάχωμα στις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης. Οι επιχειρήσεις που είχαν ήδη υιοθετήσει ψηφιακά εργαλεία πριν την επέλαση του COVID-19, κατάφεραν να ανακάμψουν πιο εύκολα και σε μεγαλύτερο βαθμό".

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:30 27/10

  Από το Xbox στα Xbox Series X/S: 19 χρόνια Xbox

  Με τα Xbox Series X και Series S να ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη Microsoft.

  17:06 26/10

  Αναβαθμισμένη εμπειρία ψηφιακών πληρωμών από το νέο myAlpha Wallet της Alpha Bank

  Στον πλήρη ανασχεδιασμό του myAlpha Wallet, του καινοτόμου ψηφιακού πορτοφολιού για συσκευές Android προχώρησε η Alpha Bank.

  10:00 23/10

  PS5 – Xbox Series X/S: Το gaming αλλάζει, δες πώς!

  Η νέα γενιά κονσολών είναι εδώ. Sony και Microsoft ετοιμάζονται για μία ακόμα "μάχη", καθώς τα PS5 και Xbox Series X/S είναι πανέτοιμα να κατακλύσουν την αγορά.

  10:38 20/10

  Το πρώτο Future Ready κατάστημα της Vodafone στην Ευρώπη άνοιξε στο The Mall Athens

  Ανοίγει την πόρτα στο μέλλον κάνοντας την τεχνολογία, μια συναρπαστική εμπειρία για όλους.

  11:25 16/10

  NASA: Χρηματοδοτεί τη Nokia για να στήσει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη

  Το ύψος της χρηματοδότησης αγγίζει τα $14,1 εκατ..

  17:20 15/10

  Huawei Watch GT 2 Pro: Κορυφαίες τεχνολογίες με premium design που ξεχωρίζει

  Με εντυπωσιακό σχεδιασμό, μοναδική αυτονομία και ξεχωριστές λειτουργίες το νέο Huawei Watch GT 2 Pro, έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτυχία της Huawei στα αξεσουάρ και στα wearables.

  09:18 15/10

  Νέα πλατφόρμα από το Zoom για τη μαζική online παρακολούθηση εκδηλώσεων

  Εισιτήρια θα μπορούν να διατίθενται για έως 1.000 άτομα.

  18:53 14/10

  Αν το επιχειρήσετε… online, κάντε το σωστά!

  Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στην πρωτοποριακή μέθοδο Wizard’s ScaleUp!

  08:57 08/10

  Σε τροχιά μπαίνει το G-Cloud δεύτερης γενιάς

  Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που έχουν πολλαπλασιαστεί.

  19:48 01/10

  COSMOTE TV: Μειωμένοι από σήμερα οι λογαριασμοί των συνδρομητών

  Σε συνέχεια του πρόσφατου νόμου 4728/2020, για την αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021.

  07:50 30/09

  Πώς αξιοποιούν οι ελληνικές επιχειρήσεις την Τεχνητή Νοημοσύνη

  H Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, αναφέρει νέα έρευνα της Boston Consulting Group και της Microsoft αναλύοντας 35 περιπτώσεις ελληνικών επιχειρήσεων.