Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Σεπ-2020 18:27

  "Λευκή πετσέτα" της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο

  "Λευκή πετσέτα" της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  "Λευκή πετσέτα” στη "στοιχειωμένη” επένδυση της στο Λουξεμβούργο πέταξε η ΦΑΓΕ. Με σημερινή ανακοίνωση του, το υπουργείο Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου, κάνει γνωστό πως στις 17 Σεπτεμβρίου ενημερώθηκε για την απόφαση της ΦΑΓΕ να εγκαταλείψει το σχέδιο για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας στο Λουξεμβούργο, μια επένδυση 277 εκατ. ευρώ. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στο υπουργείο, οι εκπρόσωποι της εταιρείας επανέλαβαν την απόφασή τους αυτή. Τα 15 εκτάρια που αποκτήθηκαν θα επιστραφούν στο κράτος στην τιμή αγοράς, αναφέρουν τοπικά δημοσιεύματα. 

  Το capital.gr επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, με τα γραφεία της στην Ελλάδα και με τον επικεφαλής της κ. Κύρο Φιλίππου, αλλά μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από την εταιρεία. 

  Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες που θέλουν το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα του Λουξεμβούργου να έχει υποβάλει καταγγελία στη Γενική Εισαγγελία του Λουξεμβούργου με αφορμή δημοσιεύματα της ιστοσελίδας Paperjam. Το δημοσίευμα εκείνο υποστήριζε ότι η ΦΑΓΕ πληρώνει 600.000 ευρώ σε μηναία βάση από το 2012 για οικονομικές υπηρεσίες σε δύο συμβουλευτικές εταιρείες οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό.  

  Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο, όπου μετέφερε την έδρα της το 2012. Όπως είχε γράψει κατ’ επανάληψη το capital.gr η συγκεκριμένη επένδυση καθυστερούσε λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές άδειες από τις αρχές του Λουξεμβούργου και της κόντρας μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή.

  Προτελευταίο επεισόδιο, -δηλαδή πριν την καταγγελία που φέρεται να έγινε στη Γενική Εισαγγελία του Λουξεμβούργου-, ήταν η διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης -ολοκληρώθηκε στις 12 Αυγούστου- που πραγματοποιήθηκε για την τύχη της συγκεκριμένης επένδυσης. 

  Η εταιρεία, σύμφωνα με τη διαδικασία, θα έπρεπε να απαντήσει στα σχόλια των πολιτών, τα δημοτικά συμβούλια των Bettembourg και Dudelange να λάβουν απόφαση αν συμφωνούν ή όχι με την επένδυση και τα συναρμόδια υπουργεία να ανάψουν ή όχι το "πράσινο φως”. Ακόμη όμως και αν η απόφαση ήταν θετική, για το μέλλον της συγκεκριμένης επένδυσης, η λειτουργία του εργοστασίου τοποθετούνταν για το 2022, δηλαδή στην επέτειο των 10 ετών από την ημέρα που η ΦΑΓΕ μετέφερε την έδρα της, από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο. 

  Τελικά η εταιρεία δεν θα χρειαστεί να απαντήσει στους κατοίκους του Μεγάλου Δουκάτου για τη συγκεκριμένη επένδυση, αλλά μάλλον θα χρειαστεί να απαντήσει στους ομολογιούχους και στους οίκους αξιολόγησης για τα κεφάλαια που επένδυσε από το 2016 έως και σήμερα για μια επένδυση η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αναφέρουν στο capital.gr στελέχη της αγοράς. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ