Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Σεπ-2020 08:17

  Τρ. Πειραιώς: Δάνεια σε 5.500 επιχειρήσεις μέσω ΤΕΠΙΧ και Ταμείου Εγγυοδοσίας

  Τρ. Πειραιώς: Δάνεια σε 5.500 επιχειρήσεις μέσω ΤΕΠΙΧ και Ταμείου Εγγυοδοσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Ευρεία διασπορά των δανείων που παρέχονται μέσω των προγραμμάτων στήριξης (ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας) ώστε να στηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, επιδιώκει η Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα κινείται ήδη στη λογική της μεγαλύτερης διασποράς των χρηματοδοτήσεων που ζήτησε η κυβέρνηση από τις τράπεζες για τις εφεξής χρηματοδοτήσεις, θέτοντάς τους για τον σκοπό αυτό και "απαγορευτικό" στη διπλή συμμετοχή επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά προγράμματα με εγγύηση του Δημοσίου. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Τράπεζα Πειραιώς έχει χορηγήσει το 40% του συνολικού αριθμού δανείων των δύο προγραμμάτων, χρηματοδοτώντας περίπου 5.500 επιχειρήσεις, έχοντας πολύ μικρό αριθμό επικαλύψεων, σε ποσοστό μικρότερο του 3%. Πρόκειται για μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες δανειοδοτήθηκαν για κεφάλαιο κίνησης αρχικά από το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, λαμβάνοντας 100% επιδότηση (από την ΕΑΤ) των τόκων του δανείου για τα 2 πρώτα χρόνια και 40% επιδότηση των τόκων του δανείου για την υπόλοιπη διάρκειά του (προβλέπεται διάρκεια του δανείου μέχρι την 5ετία), και στη συνέχεια δανειοδοτήθηκαν και από το Ταμείο Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ (η χορηγούμενη εγγύηση ανέρχεται σε 80% και αφορά νέα δάνεια και όχι αναχρηματοδότηση υφιστάμενων, τα οποία θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, με διάρκεια έως 5 έτη). 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί από την Τράπεζα Πειραιώς για τα δύο χρηματοδοτικά προγράμματα της κυβέρνησης είναι μέχρι στιγμής της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ, με τις εκταμιεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ για τα εγκεκριμένα δάνεια και να αναμένεται εντός των ημερών η επέκτασή του από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση που καταγράφηκε. 

  Όσον αφορά το Ταμείο Εγγυοδοσίας που ακολούθησε χρονικά, η Τράπεζα Πειραιώς έχει εγκρίνει ποσό μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ και προχωρά γοργά για την κάλυψη του συνόλου των 1,04 δισ. ευρώ που της αναλογούν.

  Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας την προηγούμενη Τρίτη, αναφέρθηκε στις τράπεζες ότι η έναρξη της επέκτασης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, αλλά και η πρόσκληση προς τις τράπεζες, μαζί με τον καταμερισμό, για τη συμμετοχή τους στη δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού προγράμματος θα γινόταν στις 18 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις βρίσκονται ακόμη στην αναμονή και ενδέχεται να υπάρξουν νεότερα από τη σημερινή συνάντηση των τραπεζών με τους αρμόδιους υπουργούς και την πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. 

  Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Capital.gr, στις αρχές Σεπτεμβρίου τα συνολικά δάνεια που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις μέσω των δύο χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης ανέρχονταν σε 3,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,150 δισ. ευρώ μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ και 1,950 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας.  

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ