Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Σεπ-2020 08:08

  Στα 1,4 εκατ. η ημερήσια παραγωγή μασκών της Πλ. Θράκης

  Στα 1,4 εκατ. η ημερήσια παραγωγή μασκών της Πλ. Θράκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Άνοδο 11,88% σημείωσε χθες Δευτέρα η μετοχή της Πλαστικά Θράκης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης του οποίου έγραψε απώλειες 4,29%. Σωρευτικά, κατά το τελευταίο εξάμηνο, δηλαδή από τότε που η αγορά μπήκε σε lockdown μέχρι και χθες, η μετοχή της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας έχει καταγράψει άνοδο 67,41%, "πιάνοντας” χθες 2,26 ευρώ ανά μετοχή. 

  Η εξέλιξη συνδέεται πρωτίστως με την απόφαση της βιομηχανίας να επενδύσει στις χειρουργικές μάσκες, απόφαση η οποία είχε θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στη μετοχή της αλλά και στα οικονομικά της μεγέθη, αφού κατάφερε να τα διατηρήσει στα ίδια με τα περσινά επίπεδα παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Ο κύκλος εργασιών της από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε στα 155,376 εκατ. ευρώ (+0,1%). To περιθώριο κερδών προ φόρων διαμορφώθηκε σε 10,8% σε σχέση με 4,8% στο α’ εξάμηνο του 2019, υπερδιπλάσιο συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους ενώ το περιθώριο κερδών μετά από φόρους και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκε σε 8,1% σε σχέση με 3,3% στο αντίστοιχο διάστημα στη χρήση 2019.

  Ο όμιλος Πλαστικά Θράκης δραστηριοποιείται, μεταξύ των άλλων στην παραγωγή μη υφαντών υφασμάτων από πολυπροπυλένιο, τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη από τους παραγωγούς χειρουργικών μασκών και ιατρικών ειδών προστασίας. Η παραγωγή πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις των θυγατρικών του στην Ξάνθη και στο Forfar της Σκωτίας. 

  Λόγω της πανδημίας τα εν λόγω προϊόντα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση και γι' αυτό ο όμιλος προέβη σε έκτακτη επένδυση ύψους άνω των 400.000 ευρώ προκειμένου να προσθέσει τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή χειρουργικών μασκών Τύπου Ι, Tύπου ΙΙ και Τύπου ΙΙR. Οι νέες γραμμές παραγωγής έχουν ήδη εγκατασταθεί στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του στην Ξάνθη και η παραγωγική τους δυναμικότητα ξεπερνάει τις 400.000 μάσκες ανά ημέρα. Παράλληλα, υλοποιεί επενδύσεις αγοράς και εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή χειρουργικών μασκών από τις θυγατρικές του στη Σκωτία και την Ιρλανδία. Η ημερήσια δυναμικότητα των συγκεκριμένων γραμμών παραγωγής είναι της τάξεως των 800.000 και 200.000 μασκών ανά ημέρα αντίστοιχα. Συνολικά η παραγωγή του ομίλου σε χειρουργικές μάσκες ξεπερνά τα 1,4 εκατομμύρια τεμάχια ημερησίως.

  Όσον αφορά στο επίπεδο ρευστότητας, η Πλαστικά Θράκης έχει επιτύχει την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση του καθαρού δανεισμού, στόχος ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί βασική προτεραιότητα και για το τρέχον δεύτερο εξάμηνο. Σε ό,τι αφορά τον καθαρό δανεισμό αυτός μειώθηκε σημαντικά στα 46,972 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 83,528 εκατ. ευρώ στις 31.12.2019 και ο δείκτης καθαρός δανεισμός / Ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκε σε 0,31 την 30.06.2020 έναντι 0,57 την 31.12.2019. Ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 40,660 εκατ. ευρώ από 16,090 εκατ. ευρώ.

  Αναφορικά με το γ’ τρίμηνο του έτους, η διοίκηση της Πλαστικά Θράκης προβλέπει πως θα παραμείνει ανεπηρέαστη η ζήτηση για τα περισσότερα προϊόντα του χαρτοφυλακίου, ενώ αυξημένη παραμένει η ζήτηση σε υφιστάμενα και νέα προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία. Τα γεγονότα αυτά αντισταθμίζουν την πτώση της ζήτησης σε προϊόντα που σχετίζονται με την εστίαση και τον τουρισμό. Οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται, από τη διοίκηση της, ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα το γ’ τρίμηνο της χρήσης να παρουσιάσει σημαντικά βελτιωμένη κερδοφορία, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

  Αναφορικά με τις προοπτικές για το σύνολο του β’ εξαμήνου, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι τα οικονομικά μεγέθη του θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας, όσο και σε επίπεδο ρευστότητας. Ωστόσο, με δεδομένες τις έντονες συνθήκες αβεβαιότητας που διαμορφώνονται λόγω της δεύτερης φάσης της πανδημίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το β’ εξάμηνο του έτους να επηρεαστεί κατά περίπτωση αρνητικά από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ