Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Σεπ-2020 07:58

  Το "χρυσό" deal για την πώληση της Play που φέρνει 440 εκατ. στο ταμείο της Olympia

  Το 'χρυσό' deal για την πώληση της Play που φέρνει 440 εκατ. στο ταμείο της Olympia
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Όταν το 2007 η Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, αποκτούσε μερίδιο στην πολωνική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Play, εισφέροντας την αλυσίδα Germanos Polska και το δίκτυο των 450 καταστημάτων της στη χώρα, το πιθανότερο είναι πως ελάχιστοι – πλην του διορατικού επιχειρηματία – ήταν σε θέση να διαβλέπουν τη συνέχεια.

  Σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα η Play από τέταρτος σε μέγεθος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην αγορά της Πολωνίας, έχοντας ανταγωνιστές ομίλους όπως η ERA, η Plus και η Orange, έφθασε να αριθμεί περισσότερους από 1 εκατ. συνδρομητές. Η ανάπτυξη της Play στα επόμενα χρόνια ήταν αλματώδης και ο Π. Γερμανός, μαζί με τον συνεταίρό του στην πολωνική εταιρεία Thor Bjorkolfsson, ιδιοκτήτη του private equity fund Novator Partners (γνωστό στη χώρα μας από τη συμμετοχή στη Forthnet), έβλεπαν την επένδυσή τους να αποδίδει γοργά.

  Σταδιακά η Play εξελίχθηκε στον πλέον επιτυχημένο τηλεπικοινωνιακό distruptor στην Ευρώπη, αποτελώντας τη Νο1 εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία με μερίδιο 29% της αγοράς και με πάνω από 15 εκατ. συνδρομητές, αλλά συγχρόνως και ένα από τα μεγαλύτερα IPO του κλάδου: η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας το 2017, με αρχική αποτίμηση το 1 δισ. ευρώ, είναι το μεγαλύτερο IPO που έχει πραγματοποιηθεί στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας από ιδιωτική εταιρεία.

  Πλέον, το deal για την πώληση της Play στον γαλλικό κολοσσό Iliad, αποτελεί και ένα από τα πιο επιτυχημένα "exit” για την Olympia. Με έσοδα 1,6 δισ. ευρώ το τελευταίο 12μηνο, προσαρμοσμένα EBITDAal 523 εκατ. ευρώ, δείκτη καθαρού δανεισμού/EBITDAal κάτω του 2,5, περιθώριο καθαρού κέρδους στο 32% και 269 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές προ της πληρωμής μερίσματος, το enterprise value (για το 100% με βάση το προσφερόμενο τίμημα) διαμορφώνεται στα 3,47 δισ.ευρώ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Iliad.

  Στο ταμείο 440 εκατ. ευρώ

  Αντίστοιχα, με το equity value να ανέρχεται στα 2,2 δισ. ευρώ (100%), από την πώληση του ποσοστού (20,1%) της στην πολωνική εταιρεία η Olympia Group βάζει στα ταμεία της 440 εκατ. ευρώ. Αποκτά, έτσι, σημαντική ρευστότητα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική οικονομική συγκυρία. Ρευστότητα που θεωρείται βέβαιο πως θα κατευθυνθεί σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες που έχει στο στόχαστρο του ο Π. Γερμανός, αλλά και στα μεγάλα project που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η περαιτέρω ανάπτυξη της Sunlight, στις ΗΠΑ και αλλού, αλλά και ο σχεδιασμός για το σχήμα Public-MediaMarkt.

  Με βάση τις ανακοινώσεις, η Iliad υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά (θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό που έχει εξασφαλιστεί) πακέτου μετοχών που αντιστοιχεί στο 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Play από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας στην ίδια τιμή (σ.σ. 39 ζλότι ανά μετοχή), συναλλαγή που θα δώσει στην Iliad την πλειοψηφία των θέσεων στο Συμβούλιο Διευθυντών της Play. Θα ακολουθήσει δημόσια προσφορά από τον γαλλικό όμιλο για το ποσοστό που κατέχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι, με μεγαλύτερο αυτό της Nationale-Nederlanden (5,6%). Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή της συναλλαγής είναι κατά 39% υψηλότερη σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την προηγούμενη Παρασκευή. Στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας η μετοχή της Play ολοκλήρωσε τις συναλλαγές χθες Δευτέρα με άνοδο 37%, στα 38,42 ζλότι, στα υψηλότερα επίπεδα τιμών την τελευταία πενταετία.

  Αν και παλαιότερα είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον και υπήρξαν συγκεκριμένες συζητήσεις, η πώληση της Play σε αυτή τη συγκυρία και σε αυτά τα επίπεδα τιμήματος αποτελεί το επιστέγασμα μιας εξαιρετικής πορείας της εταιρείας στην πολωνική αγορά, καθώς κατάφερε σε πολύ λίγα χρόνια, όχι μόνο να μεγαλώσει σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλά και να πάρει ηγετική θέση. Παράλληλα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη διοικητική ομάδα αλλά και το πλάνο ανάπτυξης της Play που κατάφερε να κυριαρχήσει απέναντι σε μεγαθήρια όπως η Orange, η Plus και η Deutsche Telecom.

  Επιπλέον, η συμφωνία ενισχύει ακόμη περισσότερο το διεθνές αποτύπωμα της Olympia, η οποία αυτή τη φορά κάθισε στη θέση του συνομιλητή με έναν τηλεπικοινωνιακό κολοσσό. Η Iliad ("Ιλιάδα”), ο 6ος πλέον μεγαλύτερος παροχος στην Ευρώπη μετά την προσθήκη της Play, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Euronext, διαθέτει συνδρομητική βάση 20 εκατ. πελατών στη Γαλλία και 6 εκατ. στην Ιταλία, όπου ήδη έχει παρουσία. Ιδρυτής της Iliad η οποία εμφανίζονταν να ενδιαφέρεται για είσοδο και στην ελληνική αγορά, είναι ο 53χρονος δισεκατομμυριούχος Ξαβιέ Νιέλ (Xavier Niel), η προσωπική περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 6,7 δισ.δολάρια. Στόχος της γαλλικής εταιρείας είναι η επέκταση της Play και στη σταθερή τηλεφωνία, μεταξύ άλλων, ώστε να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο πάροχο.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  * Τρίπτυχο νέας εποχής για τoν Όμιλο Olympia

  * Κομισιόν: Τον Οκτώβριο η απόφαση για την εξαγορά της Play από την Iliad

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ