Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Σεπ-2020 08:16

  Vivartia: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας πώλησης

  Vivartia: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας πώλησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αλλαγή, για τρίτη φορά μέσα στην τελευταία 15ετία, σελίδας στη Vivartia που βαρύνεται με υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 424 εκατ. ευρώ.

  Χθες έγινε γνωστό πως το αμερικανικό fund CVC Capital Partners υπέβαλε πρόταση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών που κατέχει η MIG στη Vivartia και πως ξεκινούν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με ορίζοντα την 6η Νοεμβρίου. 

  Βέβαια το CVC Capital Partners δεν είναι το μοναδικό fund που τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρθηκε για τη Vivartia. Την πόρτα της MIG και των Τραπεζών έχουν περάσει πάνω από 4 funds αλλά και αρκετοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Φαίνεται όμως να είναι αυτό που θα κόψει το νήμα. Βέβαια αυτό μένει να το δούμε το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου. Στις 6/11 ολοκληρώνονται οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις. 

  Για τους Παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η πώληση της Vivartia, σενάριο που "παίζει” πολύ έντονα την τελευταία διετία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αντιθέτως είναι μονόδρομος τόσο για τη Vivartia όσο και για τη MIG προκειμένου να μειώσουν την έκθεση που έχουν προς τις Τράπεζες, και οι τελευταίες να περιορίσουν την έκθεσή τους προς αυτές. 

  Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου VIVARTIA την 31/12/2019, (https://www.vivartia.com/wp-content/uploads/VIVARTIA-S-A-IFRS-NOTES-31-12-2019.pdf) άγγιζαν το ποσό των 424,222 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 374,180 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και 50,042 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των οποίων ανήλθε πέρυσι σε 4,87%.

  Ενώ η MIG έχει προθεσμία έως το τέλος του έτους να βρει λύση για την αποπληρωμή των δικών της δανείων ύψους 250 εκατ. ευρώ προς την Πειραιώς, κάτι που θα επιτύχει εν μέρει ή εν όλω αν η Vivartia πουληθεί, εν προκειμένω στο CVC Capital το οποίο θα επαναδιαπραγματευτεί το άνοιγμα του ομίλου Vivartia όχι μόνο προς την Πειραιώς αλλά και προς τις άλλες Τράπεζες που έχουν έκθεση στην προς πώληση εταιρεία.

  Το CVC Capital Partners και η MIG δεν είναι άγνωστοι. Πριν από δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2018, η MIG πούλησε στην CVC Capital Partners τον εισηγμένο στο ΧΑ όμιλο Υγεία. Εκτός από το Υγεία, το CVC Capital Partners έχει αποκτήσει τα νοσοκομεία Μητέρα, ΙΑΣΩ General Metropolitan.

  Αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται με την Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στις αρχές του έτους τοποθετήθηκε στην Skroutz ενώ μέσω του fund CVC Capital VII απέκτησε τις μαρίνες του τουρκικού ομίλου Dogus σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

  Η CVC Capital Partners είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) στον κόσμο. Από την ίδρυση της το 1981 έως και σήμερα έχει επενδύσει κεφάλαια άνω των 134 δισ. δολαρίων παγκοσμίως υλοποιώντας πάνω από 300 επενδύσεις, ενώ σήμερα διαχειρίζεται assets αξίας άνω των 80,5 δισ. δολαρίων. Έχει γραφεία σε 24 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

  Σε ό,τι αφορά στη Vivartia, στα 15 χρόνια ζωής της δεν κατάφερε να επιτύχει αυτό το οποίο είχαν οραματιστεί οι ιδρυτές της. Το "διαμάντι του στέμματος” των Δημήτρη Δασκαλόπουλου και Σπύρου Θεοδωρόπουλου, που πέρασε στον έλεγχο της MIG το 2007, ιδρύθηκε το 2006 έπειτα από τη συγχώνευση των ΔΕΛΤΑ, Chipita και Γενική Τροφίμων. Από το σχήμα αποχώρησε πρώτος το 2007 ο Δ. Δασκαλόπουλος και το 2010 ο Σπ. Θεοδωρόπουλος παίρνοντας μαζί του την Chipita. Πλέον επίκειται μια ακόμη μετοχική αλλαγή που για κάποιους δεν θα είναι η τελευταία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ