Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Σεπ-2020 08:12

  Πώς η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ "κέρδισε" τον ανταγωνισμό μέσα στην κρίση

  Πώς η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ "κέρδισε" τον ανταγωνισμό μέσα στην κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Αισθητά καλύτερες επιδόσεις από τους κυριότερους ανταγωνιστές της στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, εμφάνισε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

  Τόσο η αγορά αλουμινίου όσο και η αγορά του χαλκού, επηρεάστηκαν σημαντικά από την κρίση της πανδημίας με αποτέλεσμα οι εταιρείες του κλάδου να κινηθούν με αρνητικό πρόσημο.

  Σύμφωνα με μελέτες για την πορεία της αγοράς αλουμινίου, με εξαίρεση την αγορά της Κίνας, η κατανάλωση στο πρώτο μισό του έτους υποχώρησε κατά 20%. Η  ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ από την πλευρά της είδε τον κλάδο αλουμινίου να υποχωρεί κατά 10,3%.

  Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η εικόνα για τον κλάδο του χαλκού όπου η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είδε τις συνολικές πωλήσεις της να αναπτύσσονται κατά 2,2%. Στα προϊόντα έλασης η αύξηση ήταν 1,4% και στις λάμες χαλκού 9%, όταν οι κυριότεροι ανταγωνιστές στην αγορά του χαλκού ανακοίνωσαν υποχώρηση των πωλήσεών τους κατά 15%.

  Εκτός από την υπεραπόδοση της εταιρείας σε σχέση με τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είδε σημαντικές βελτιώσεις στον ισολογισμό της καθώς συνεχίστηκε η μείωση στο μέτωπο του χρηματοοικονομικού κόστους.

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ενοποιημένο χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα βελτιώθηκε κατά 6,9% ως αποτέλεσμα της μείωσης των περιθωρίων των επιτοκίων, καθώς η εταιρεία συνέχισε να ανανεώνει το δανεισμό της με νέα ομολογιακά με χαμηλότερα επιτόκια.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είχε προϋπολογίσει ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα έπρεπε να ανακατευθύνει μέρος των πωλήσεών της από τις ΗΠΑ σε άλλες αγορές, εξαιτίας των μέτρων που έθεσε σε ισχύ η αμερικανική κυβέρνηση.

  Η αλλαγή αυτή ωστόσο εξαιτίας της πανδημίας πραγματοποιήθηκε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με δεδομένο μάλιστα ότι στις ΗΠΑ οι τιμές ήταν πολύ υψηλές και τα περιθώρια κέρδους μεγάλα. Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση της απόφασης για την υπόθεση της έρευνας αντιντάμπινγκ για την αγορά αλουμινίου (φύλλα κοινών κραμάτων αλουμινίου) αναμένεται στις 6 Οκτωβρίου.

  Σε ό,τι αφορά στη νέα μεγάλη επένδυση εγκατάστασης του τετραπλού θερμού έλαστρου TANDEM, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και ξεκίνησε η λειτουργία του στα τέλη Ιουνίου. Η οριστική παράδοση από τον κατασκευαστή αναμένεται να γίνει στα μέσα Οκτωβρίου και πλέον από το νέο έλαστρο θα περνά το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων.

  Ως προς την πορεία της αγοράς στο δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν πηγές της εταιρείας η κατάσταση εμφανίζεται σαφώς ομαλοποιημένη, αν και η ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία συνεχίζεται. Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε όποιες προσωρινές μεταβολές στη ζήτηση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ