Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Σεπ-2020 16:56

  Α. Καλλιτσάντσης: Το Δημόσιο πρέπει να επιταχύνει τις αδειοδοτικές διαδικασίες

  Αναστάσιος Καλλιτσάντσης Economist 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η στρατηγική της κυβέρνησης που έχει βάλει στο επίκεντρο τις επενδύσεις σε υποδομές και περιβάλλον βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς αυτοί οι κλάδοι μπορούν να προσφέρουν άμεση αξία στην οικονομία. Ωστόσο δεν φθάνει η στρατηγική, χρειάζονται και γρήγορες διαδικασίες υλοποίησης.

  Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ, κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, προσθέτοντας ότι η ανάγκη για γρήγορες διαδικασίες γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, καθώς για την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να συμβασιοποιηθούν μεγάλα έργα μέσα σε τρία χρόνια.

  "Είναι δεδομένο πως πρόθεση υπάρχει από την κυβέρνηση, αλλά παραμένει μια σειρά από παθογένειες όπως η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και στους χρόνους αδειοδότησης και ανταπόκρισης των δημόσιων υπηρεσιών γενικότερα. Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει συγκεκριμένους χρόνους, αλλά αυτοί οι χρόνοι δεν τηρούνται ποτέ”, σημείωσε ο κ. Καλλιτσάντσης.

  Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ελλάκτωρ, σημείο-κλειδί των καθυστερήσεων είναι το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν ορίζει συγκεκριμένες οικονομικές ρήτρες για την καθυστέρηση διοικητικών πράξεων. "Η ύπαρξη αστικής ευθύνης θα ήταν καταλυτική για την τήρηση των προθεσμιών από την πλευρά του Δημοσίου. Σήμερα αν μια υπηρεσία ξεπεράσει τους χρόνους και επί δέκα ακόμη δεν σημαίνει τίποτα. Μια δικαστική διαδικασία δεν έχει νόημα για το έργο και την εταιρεία γιατί θα πάρει 20 χρόνια”, τόνισε.

  Όπως είπε ο κ. Καλλιτσάντσης το σημαντικό, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, αυτό που είναι σημαντικό είναι η προσέλκυση διεθνών επενδύσεων. Όμως για ένα μεγάλο μέρος  της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας η εμπιστοσύνη στο ελληνικό Δημόσιο ως αντισυμβαλλόμενος έχει κλονιστεί, εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.

  "Για να μπορέσει να δομηθεί γρήγορα και ξανά μια σχέση εμπιστοσύνης, ούτως ή άλλως χρειάζεται κάποιος χρόνος. Ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει. Τα κεφάλαια του έργου Ανάκαμψης θα πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί μέσα σε τρία χρόνια, ο άθλος είναι τεράστιος. Αν σε αυτά προστεθούν και οι όποιες δικαστικές προσφυγές η επίτευξη αυτών των χρόνων αποτελεί ένα θαύμα”, σημείωσε.

  "Σε κάθε περίπτωση εμείς σαν όμιλος αλλά εκτιμώ και όλη η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας”, τόνισε ακόμη ο κ. Καλλιτσάντσης.

  Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών της δικαιοσύνης ειδικά για τα μεγάλα έργα. Ακόμη χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία την πρόθεση του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh Invest να επενδύσει στην Ελλάκτωρ.

  Κ. Κετσιετζής

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ