Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Σεπ-2020 08:17

  Τι θα δουν στο VDR της ΔΕΠΑ Εμπορίας οι επενδυτές

  Τι θα δουν στο VDR της ΔΕΠΑ Εμπορίας οι επενδυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Asset Development Plan του ΤΑΙΠΕΔ, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας τοποθετείται χρονικά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020.

  Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα διάστημα περίπου 3 μηνών προκειμένου να προετοιμάσουν πιθανές συμμαχίες και φυσικά τις δεσμευτικές προσφορές τους, ώστε στη συνέχεια να επιλεγεί ο πλειοδότης και να ακολουθήσει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής στις αρχές του 2021.

  Ποιο είναι το επόμενο βήμα του διαγωνισμού; Στις αμέσως επόμενες ημέρες, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει το Virtual Data Room του διαγωνισμού, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι αλλά και οι σύμβουλοί τους θα αποκτήσουν πρόσβαση σε οικονομικά και εμπορικά δεδομένα για την υπό πώληση εταιρεία.

  Μεταξύ άλλων οι επενδυτές θα έχουν στη διάθεσή τους τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία και τις θετικές επιδόσεις της ΔΕΠΑ, το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας, αλλά και τις εκτιμήσεις της εταιρείας συνολικά για την πορεία της αγοράς αερίου και τη θέση της ΔΕΠΑ σε αυτήν τα επόμενα χρόνια.

  Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχουν οι κοινοπραξίες των Ελληνικών Πετρελαίων με την Edison, της ΔΕΗ με την Motor Oil Hellas και οι εταιρείες Mytilineos, ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου, η Shell και η MET Group με έδρα την Ελβετία. 

  Στην τρέχουσα φάση του διαγωνισμού, επιτρέπεται ο σχηματισμός νέων κοινοπραξιών μεταξύ των συμμετεχόντων, υπό την αίρεση της έγκρισης των σχημάτων που θα προκύψουν από το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός στο διαγωνισμό. Επί του παρόντος ωστόσο δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν σχετικές συζητήσεις.

  Η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς θα διαφοροποιήσει πλήρως το τοπίο και τις ισορροπίες στην αγορά αερίου, με δεδομένη την ισχυρή θέση της εταιρείας.

  Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και στην αγορά της προμήθειας ενέργειας, καθώς στα υπό πώληση asset περιλαμβάνεται η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η οποία διαθέτει ευρύ πελατολόγιο και μεγάλη διείσδυση στη λιανική του φυσικού αερίου.

  Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων πηγών, ο διαγωνισμός δεν αναμένεται να επηρεαστεί από την κρίση του COVID, με δεδομένο ότι οι βασικοί διεκδικητές είναι ελληνικές εταιρείες, ενώ και η ΔΕΠΑ ως επιχείρηση δεν δέχθηκε ουσιαστικό πλήγμα στις δραστηριότητές της, οι οποίες συνέχισαν να αναπτύσσονται ακόμη και στη διάρκεια του lockdown.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ