Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Σεπ-2020 07:30

  Σε πρώτο πλάνο μπαίνει ξανά η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

  Σε πρώτο πλάνο μπαίνει ξανά η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένα Μαλλιάρα

  Σε νέα φάση θα μπει μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς το fund CVC Capital αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποβάλει νέα προσφορά για την εξαγορά του 80% της ασφαλιστικής εταιρείας.

  Εφόσον η προσφορά αξιολογηθεί από τους συμβούλους της Εθνικής Τράπεζας, Goldman Sachs και Morgan Stanley και κριθεί ικανοποιητική από την διοίκηση της ΕΤΕ, τότε τον Νοέμβριο θα κλείσει το "σήριαλ" της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής για την οποία η Εθνική Τράπεζα δεσμεύτηκε μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

  Μέχρι και την τελευταία στιγμή, πάντως, όλα φαίνεται πως είναι ανοιχτά, με πιθανή την ενεργοποίηση του plan B της δημόσιας προσφοράς, σε περίπτωση που ναυαγήσει και η πώληση στην CVC.

  Το  CVC Capital ήταν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος που είχε υποβάλει δεσμευτική προσφορά στις 5 Μαρτίου, από τους τρεις (οι άλλοι δύο ήταν οι Fosun και Varde) ενδιαφερόμενους που είχαν εμφανιστεί στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών. Η μοναδική προσφορά ήταν υποδεέστερη των προσδοκιών της διοίκησης της μητρικής Εθνικής Τράπεζας, - εξέλιξη που είχε προδιαγραφεί από την φάση των τριών μη δεσμευτικών προσφορών –.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε αναφέρει το Capital.gr, κινείτο περί τα 500 εκατ. ευρώ (μεταγενέστερες πληροφορίες το προσδιόριζαν σε 480 εκατ. ευρώ) για το 80% της ασφαλιστικής με τη λογιστική αξία του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε 1,080 δισ. ευρώ.

  Τις πληροφορίες που διέρρεαν για το ύψος της μοναδικής προσφοράς, αν και η Εθνική Τράπεζα δεν τις επιβεβαίωσε ποτέ, εντούτοις τις "φωτογράφισε" κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2019 στους αναλυτές στις 31 Μαρτίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ανακοίνωσε τότε στους αναλυτές ότι η Τράπεζα σχημάτισε πρόβλεψη (impairment) 500 εκατ. ευρώ για την περίπτωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής κάτω από τη λογιστική αξία.

  Εν τω μεταξύ, η υποβολή της μοναδικής δεσμευτικής προσφοράς συνέπεσε με το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, κάτι που "πάγωσε" στην πράξη τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας σκέψεις στη διοίκηση της ΕΤΕ και για την υποβολή νέου αιτήματος στην DGComp για αναβολή της πώλησης. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, θα ήταν αδύνατο να πάρει το "πράσινο φως" από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, καθώς η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε "σκαλώσει" ήδη τρεις φορές.

  Οδεύοντας προ το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η διοίκηση της ΕΤΕ καλείται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με το CVC Capital. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, η κρίση του κορονοϊού έχει αφήσει το "στίγμα" της στην κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής, χωρίς ωστόσο να επηρεάσει την παραγωγή της εταιρείας.

  Στο α΄ εξάμηνο 2020, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 17,5 εκατ. ευρώ έναντι 25,5 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, μείωση που οφείλεται, κυρίως, στην περαιτέρω πτώση των επιτοκίων που χρησιμοποιούνται για την προεξόφληση των ασφαλιστικών αποθεμάτων.

  Από την άλλη πλευρά, το σύνολο των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, εξαιρουμένης της παραγωγής του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου, αυξήθηκε σε ποσοστό 4,8% έναντι του α’ εξαμήνου του 2019 και ανήλθε σε 276,5 εκατ. ευρώ. 

  Συνυπολογίζοντας την παραγωγή του εν λόγω προϊόντος, το σύνολο των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων παρουσίασε μείωση κατά 10,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, η οποία αποδίδεται κυρίως στις δυσλειτουργίες των τραπεζικών καταστημάτων.

  Σε κάθε περίπτωση,  η Εθνική Ασφαλιστική παραμένει ένα ισχυρό περιουσιακό στοιχείο της Εθνικής Τράπεζας και η πώλησή της σε τίμημα σημαντικά χαμηλότερο της λογιστικής της αξίας, προκαλεί αντιδράσεις στον σύλλογο των εργαζομένων της ασφαλιστικής.

  Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο σύλλογος σημειώνει ότι για τον τρόπο αποτίμησης μίας μη εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρίας, υπάρχουν δύο ακραία σενάρια: το αρνητικό, όπου η τιμή πώλησης ορίζεται σύμφωνα με την καθαρή θέση της εταιρίας, δηλαδή το ενεργητικό της μείον τις υποχρεώσεις της και το θετικό, όπου η τιμή πώλησης καθορίζεται από τη σημερινή προεξόφληση των μελλοντικών χρηματοροών της εταιρίας, σε συνάρτηση με τη φήμη της και τη θέση της στην ασφαλιστική αγορά.

  Δηλαδή, αξία της εταιρίας είναι η παρούσα αξία της αποτίμησης των ελεύθερων ταμειακών ροών της στο μέλλον, μέθοδος που βασίζεται στην ιδέα ότι η πραγματική αξία μιας επιχείρησης έγκειται αποκλειστικά στην ικανότητά της να δημιουργεί πλούτο στο μέλλον.

  Σύμφωνα με τη δεύτερη μέθοδο την οποία ο σύλλογος εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής θεωρεί και πιο αξιόπιστη, εκτιμά ότι το κάτω όριο της τιμής πώλησης της εταιρείας θα πρέπει να είναι η καθαρή της θέση (σύμφωνα με τις επίσημες λογιστικές καταστάσεις, σήμερα ανέρχεται σε 1,05 δις. ευρώ).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ