Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2020 13:37

  Στις Φυλακές Κορυδαλλού ο Δημ. Κουτσολιούτσος, στις φυλακές Τρικάλων ο Τζώρτζης - Τι είπαν στις απολογίες τους

  Στις Φυλακές Κορυδαλλού ο Δημ. Κουτσολιούτσος, στις φυλακές Τρικάλων ο Τζώρτζης - Τι είπαν στις απολογίες τους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Σε μερική αποδοχή των ευθυνών του, χωρίς όμως να αποκομίσει ο ίδιος περιουσιακό όφελος, προχώρησε χθες σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο ιδρυτής του ομίλου Folli Follie, Δημ. Κουτσολιούτσος.   

  Ο άλλοτε κραταιός επιχειρηματίας, φέρεται να ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη για την εικονικότητα των οικονομικών στοιχείων που παρουσιάζονταν επί σειρά ετών στους ισολογισμούς της εταιρείας, αφήνοντας εκτός κάδρου τόσο τη σύζυγό του όσο και τον γιο του Τζώρτζη. Ωστόσο η δικαστική απόφαση ήταν να οδηγηθούν στις φυλακές τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του Τζώρτζης Κουτσολιούτσος μετά την πολύωρη απολογία τους χθες για το αποκαλούμενο σκάνδαλο της Folli Follie. Ο πρώτος μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και ο δεύτερος στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρικάλων.

  Αρνήθηκαν

  Πέραν της μερικής αποδοχής για τμήμα του κατηγορητηρίου πάντως  οι άλλοτε ισχυροί άνδρες της εταιρείας προσπάθησαν να αντικρούσουν τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία.

  Αντίθετα με τον σύζυγο και τον γιο της, η Καίτη Κουτσολιούτσου αφέθηκε ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της δυο φορές τον μήνα και της απαγόρευση εξόδου. Επιπλέον υποχρεούται στην καταβολή εγγυοδοσίας 100.000 ευρώ.

  Η τελευταία άλλωστε κατέθεσε πως δεν γνώριζε τίποτα. Όπως φέρεται να είπε, ναι μεν ήταν αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, ασχολείται όμως μόνο με τη σχεδίαση των προϊόντων και τις δημόσιες σχέσεις.

  Μερική παραδοχή

  Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος αποδέχθηκε μέρος όσων του αποδίδονται όσον αφορά στην εικονικότητα των οικονομικών στοιχείων που παρουσιάζονταν επί σειρά ετών στους ισολογισμούς της εταιρείας. Ισχυρίστηκε ωστόσο ότι αυτό αναγκάστηκε να το πράξει σε κάποια δύσκολη οικονομική συγκυρία του ομίλου, στο πλαίσιο του οράματός του για να δημιουργήσει έναν πολυεθνικό όμιλο, ο οποίος θα αποτελούσε "το στολίδι της ελληνικής επιχειρηματικότητας και θα αναδείκνυε το όνομα της Ελλάδας παγκοσμίως". Και πως πίστευε ότι σε σύντομο χρόνο θα μπορούσε να επαναφέρει την εταιρεία στη νομιμότητα, κάτι που δεν κατάφερε λόγω των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων παγκοσμίως από το 2007 και μετά. Επέμεινε πάντως πως σε καμία περίπτωση δεν ωφελήθηκε από την ενέργεια του αυτή. Προσκόμισε δε και σχετικά τραπεζικά παραστατικά, προκειμένου να δείξει ότι ο ίδιος με προσωπικά του δάνεια χρηματοδοτούσε την εταιρεία, όποτε αυτό ήταν αναγκαίο.

  "Στεναχωριέμαι για όλους τους ανθρώπους στους οποίους δημιούργησα πρόβλημα" φέρεται να είπε.

  "Θλίβομαι, επίσης, διότι από την εσφαλμένη αυτή επιλογή μου δημιούργησα τεράστια προβλήματα τόσο στους ανθρώπους που αγαπάω, όσο και στους επί σειρά ετών συνεργάτες μου, οι οποίοι αδίκως φέρονται ως διαπράξαντες σοβαρές κακουργηματικές πράξεις. Τόσο η οικογένειά μου όσο και όλοι οι υπάλληλοι και συνεργάτες μου στην Εταιρεία στην Ελλάδα δεν είχαν καμία γνώση και καμία ανάμειξη στα όσα μου καταλογίζονται και στα όσα ο ίδιος ανέχθηκα στον υπο-όμιλο της FF στην Ασία", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

  Σε άλλο σημείο της απολογίας του σημείωσε: "Ευχερώς καθίσταται κατανοητό, ότι δεν αποκόμισα κανένα παράνομο περιουσιακό όφελος από το 2007 και εντεύθεν που φέρομαι ότι ενήργησα παρανόμως, καθώς καθ’ όλο το επίδικο χρονικό διάστημα ουδόλως αυξήθηκε η προσωπική μου περιουσία. Η ακίνητη περιουσία μου, η οποία είναι ήδη γνωστή στις Αρχές, αποκτήθηκε στο σύνολό της πριν το επίδικο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, έχω ερευνηθεί από τις αρμόδιες Αρχές για όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μου και ουδέν παράνομο έσοδο έχει ανευρεθεί σε αυτούς. Το κατάλοιπο του συνόλου των τραπεζικών μου λογαριασμών κατά το έτος 2018 είναι είτε μηδενικό είτε ελάχιστο. Δεν είναι δυνατό, λοιπόν, να θεωρηθεί ότι προέβην στις κατά το κατηγορητήριο αξιόποινες πράξεις με σκοπό τον προσωπικό μου πλουτισμό, όταν από όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μου προκύπτει και αποδεικνύεται ότι ο ίδιος χρηματοδοτούσα την εταιρεία μου και δεν αποκόμιζα παράνομα οφέλη από αυτήν".  Και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο: "Ο ίδιος ενεργούσα μόνο προς όφελος της εταιρείας και διαρκώς χρηματοδοτούσα-δάνειζα αυτή για την εξασφάλιση της ρευστότητάς της, όποτε τούτο ήταν αναγκαίο. Συνεπώς, τα ποσά που μου καταλογίζονται ως παράνομο περιουσιακό όφελος έχουν είτε δοθεί στην εταιρεία είτε έχουν καταβληθεί για την κάλυψη τόκων και λοιπών τραπεζικών εξόδων".

  Μέλημά μου το καλό της εταιρείας 

  Ο κ. Δ. Κουτσολιούτσος συνέχισε υποστηρίζοντας ότι: "Το επίδικο χρονικό διάστημα που φέρομαι ότι τέλεσα τις αποδιδόμενες σε βάρος μου αξιόποινες πράξεις αποτέλεσε ένα διάστημα, κατά το οποίο αναλώθηκα στην ανεύρεση λύσης για τη διάσωση της εταιρείας. Δεν αποτελούσε για εμένα μέλημα η οκνηρή πολυτελής διαβίωση, αλλά η πολύωρη καθημερινή εργασία μου για την επίτευξη των επιχειρηματικών πλάνων και για την ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας της Εταιρείας. Αισθάνομαι ότι εν μέρει τα κατάφερα, διότι παρά τον σφοδρό κλυδωνισμό που υπέστη η Εταιρεία μετά τις ανακοινώσεις του αμερικανικού επενδυτικού σχήματος QCM και την ποινική εμπλοκή εμού, της οικογένειας και των συνεργατών μου, η εταιρεία εξακολουθεί να λειτουργεί και μάλιστα να διατηρεί αξιοζήλευτα περιουσιακά στοιχεία. Ουδείς, λοιπόν, μπορεί να ισχυριστεί ότι επεδίωξα να δημιουργήσω μια εικονική εταιρεία για να πλουτίσω τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά μου και, όταν κατορθώσω τούτο, να εξαφανιστώ από την αγορά. Άλλωστε, όπως προκύπτει από την έκθεση της εταιρείας PWC για τη χρήση του έτους 2017, η οποία αποτελεί μέρος της δικογραφίας, η Εταιρεία ακόμα και σήμερα διατηρεί περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 794.600.809,99 ευρώ. Μάλιστα, η καθαρή θέση της εταιρείας, αν αφαιρεθεί το σύνολο των υποχρεώσεων από το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται περίπου στο ποσό των 70 εκατ. ευρώ".

  Εγώ δάνειζα την εταιρεία 

  Και συνέχισε επαναλαμβάνοντας: "Oυδέν παράνομο περιουσιακό όφελος απέκτησα, διότι κατέβαλα τουλάχιστον ισότιμο ποσό ως δάνεια στην Εταιρεία για τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας αυτής, καθώς και για την πληρωμή τόκων και λοιπών τραπεζικών εξόδων". 

  Συνεχίζοντας την απολογία του ο κ. Κουτσολιούτσος είπε: "Η εταιρεία, κατά τα έτη 2006, 2007 και 2008 αύξησε τον τραπεζικό δανεισμό της για να πραγματοποιήσει τα επενδυτικά της πλάνα σε μια κατ’ αρχήν διαφαινόμενη θετική παγκόσμια οικονομική συγκυρία. Εν τέλει, όμως, η απόφαση για την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού προκάλεσε κλυδωνισμούς στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Οι κλυδωνισμοί αυτοί πολλαπλασιάστηκαν με την απρόβλεπτη επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας, εξαιτίας της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος LehmanBrothers, η οποία οδήγησε στη γνωστή σε όλους παγκόσμια οικονομική ύφεση. Όπως είναι φυσικό, τα προβλήματα που άρχισε να αντιμετωπίζει η εταιρεία ήδη από το έτος 2007 διογκώθηκαν λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Τούτο, διότι η εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία βασιζόταν τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε διεθνείς αγορές, παρουσίασε έντονα σημάδια κάμψης, αφού μειώθηκε η κατανάλωση από το αγοραστικό κοινό και αντιστοίχως η ζήτηση των προϊόντων της". 

  Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του είπε: "Ενώ, λοιπόν, αποφάσισα την ανάπτυξη της εταιρείας σε ένα ευοίωνο οικονομικό περιβάλλον, η επιλογή τελικά να αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ο τραπεζικός δανεισμός οδήγησε σε επιδείνωση των χρηματοοικονομικών δεικτών της εταιρείας. Η προσδοκώμενη ανάπτυξη της εταιρείας όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά η επελθούσα παγκόσμια οικονομική κρίση αποτέλεσε την οριστική επισφράγιση της ματαίωσης των επιχειρηματικών μου στόχων. Η μη εκπλήρωση των επιχειρηματικών προσδοκιών για ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την παγκόσμια κατάρρευση των αγορών, έθεσε τα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας εν αμφιβόλω και ιδίως έναντι των υποχρεώσεών της προς τις τράπεζες. Επισημαίνεται δε, ότι ήδη πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση, ο τζίρος του ελληνικού Ομίλου ευρισκόταν οριακά πάνω από το ύψος του δανεισμού από τις τράπεζες". 

  Αυτενεργούσαν - ευρείας κλίμακας πλαστογραφία 

  Παράλληλα, ο κ. Κουτσολιούτσος είπε: "Υπό το βάρος των ανωτέρω αντίξοων οικονομικών συνθηκών, απευθύνθηκα στον LAW ChiuChuen (Tonio) και του ανέπτυξα τους προβληματισμούς μου σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα της Εταιρείας, αναζητώντας μια λύση, προκειμένου ο ασιατικός υπο-όμιλος να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διόγκωσης του τραπεζικού δανεισμού της μητρικής εταιρείας. Αρχικώς, θεωρούσα ότι θα μπορούσε να ανευρεθεί λύση δια της αναπτύξεως στην ασιατική αγορά. Δεδομένου, όμως, ότι αυτό δεν αποτελούσε μια άμεση και πρόσφορη λύση, τότε εκείνος μου πρότεινε την παρέμβαση στα λογιστικά στοιχεία του υπο-ομίλου της Ασίας, δια της δημιουργίας κάποιων εικονικών εταιρειών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αύξηση τόσο του τζίρου όσο και της κερδοφορίας αυτού. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίζαμε λίγο χρόνο, προκειμένου να μην είναι φορτική η πίεση των τραπεζών για την αποπληρωμή των δανείων, η οποία θα προκαλούσε ασφυξία στη λειτουργία της Εταιρείας. Υπό την πίεση, λοιπόν, των οικονομικών υποχρεώσεων της Εταιρείας, αποδέχτηκα αυτό που μου πρότεινε ο LAW ChiuChuen (Tonio) ως προσωρινή λύση, προκειμένου να κρατήσω την Εταιρεία ζωντανή και να διασφαλίσω τα συμφέροντα των μετόχων και των επενδυτών, αλλά κυρίως των εργαζομένων στην Εταιρεία".

  Στη συνέχεια αν και όπως είπε δεν αποποιείται των δικών του ευθυνών ανέφερε ότι συνεργάτες του στην Ασία "αυτενεργούσαν, χωρίς να έχουν τη δική μου γνώση ή συναίνεση σε όλες τις πράξεις τους. Μπορεί ο ίδιος να είχα συμφωνήσει στην εφαρμογή μίας πρακτικής για παρέμβαση στα λογιστικά στοιχεία του υπο-ομίλου της Ασίας, αλλά δεν θεωρούσα ότι η πρακτική αυτή θα έφθανε στο σημείο να πραγματοποιείται μία τέτοια ευρείας κλίμακας πλαστογραφία. Μπορεί ο ίδιος ως επικεφαλής του Ομίλου να θεωρείται ότι γνώριζα όλες τις ενέργειες των υπαλλήλων και συνεργατών μου, αλλά η μοναδική αλήθεια είναι ότι οι ανωτέρω προέβαιναν αυτοτελώς και χωρίς καμία δική μου γνώση σχετικά με επιμέρους πράξεις. Ο ίδιος, γνώριζα μόνο το τελικό αποτέλεσμα και δεν ησχολούμην με τις λοιπές λεπτομέρειες. Για αυτό, άλλωστε, δεν γνώριζα ούτε το σύνολο των εταιρειών που είχαν συσταθεί για τις εικονικές συναλλαγές, ούτε το γεγονός ότι απαιτούντο οι κατά το κατηγορητήριο πράξεις τις πλαστογραφίας". 
   

  "Δεν γνώριζα"

  Πως δεν είχε καμία γνώση για τις ενέργειες του πατέρα του και για τα όσα συνέβαιναν στην "αμαρτωλή" θυγατρική της Folli Follie στην Ασία φέρεται να είπε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Υποστήριξε ότι αυτός είχε την ευθύνη της ελληνικής μητρικής και δεν γνώριζε τίποτα για τα παραποιημένα στοιχεία του ασιατικού βραχίονα που είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται μια ψευδής εικόνα ευρωστίας για τον Όμιλο.

  "Ο σύζυγός μου είχε αναλάβει την οικονομική διαχείριση" 

  Τέλος, η Καίτη Κουτσολιούτσου στην απολογία της υποστήριξε ότι: "Η ενασχόλησή μου με την εν γένει δραστηριότητα των εταιρειών του ομίλου, εξαντλείτο αποκλειστικά στο δημιουργικό – καλλιτεχνικό κομμάτι της εταιρείας. Ουδέποτε ασχολήθηκα με τα θέματα διοίκησης της εταιρείας ή με τις οικονομικές της καταστάσεις. Η εργασία μου είχε κυρίως να κάνει με θέματα σχεδιασμού κοσμημάτων, marketing, δημοσίων σχέσεων, διαφήμισης προϊόντων, διοργάνωση εκθέσεων, εκδηλώσεων γενικώς με ό,τι αφορούσε το καλλιτεχνικό-δημιουργικό και προωθητικό  τμήμα των εταιρειών".

  Υπογράμμισε μάλιστα: "Ουδέποτε περιέρχονταν σε ουσιαστική γνώση μου τα οικονομικά στοιχεία της Εταιρείας και θεωρούσα ότι, ανεξαρτήτως των όποιων προβλημάτων αντιμετώπιζε η Εταιρεία, όλα όσα γράφονταν στους ισολογισμούς αυτής ήταν αληθή και ακριβή. Η παρουσία μου στις συνεδριάσεις του ΔΣ, όπου εγκρίνονταν οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου ήταν καθαρά τυπική, ενώ ουδέποτε ασχολήθηκα ουσιαστικά με την οικονομική διοίκηση του ομίλου. Αντιθέτως, ο σύζυγός μου ήταν εκείνος που είχε αναλάβει το ρόλο της οικονομικής διαχείρισης του ομίλου. Πάντοτε θεωρούσα ότι, επειδή η ίδια ουδεμία γνώση ή σχέση έχω με τα οικονομικά, δεν χρειαζόταν να ενημερώνομαι για τα οικονομικά ζητήματα της εταιρείας". 
   

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Folli Follie: Από το report-κόλαφος του QCM, στην προφυλάκιση Κουτσολιούτσων

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ