Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2020 08:29

  Mytilineos: Βλέπει μερίδιο 10% στη λιανική του ηλεκτρισμού

  Mytilineos: Βλέπει μερίδιο 10% στη λιανική του ηλεκτρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, η Mytilineos βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο που τέθηκε κατά την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, να διατηρηθεί η κερδοφορία στα επίπεδα του 2019 και επομένως να κρατηθεί και το μέρισμα στα ίδια επίπεδα.

  "Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις τα αποτελέσματά μας θα είναι κοντά σε εκείνα του 2019 που ήταν το καλύτερο έτος ιστορικά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου του έτους.

  Για το μέρισμα ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που απαιτεί προσοχή, ωστόσο εάν δεν υπάρξει κάποιο σημαντικό πρόβλημα, θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2019.

  Ο ίδιος χαρακτήρισε κρίσιμη και κορυφαία προτεραιότητα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη ΔΕΗ, το θέμα του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις τόσο σε επίπεδο εταιρείας όσο και σε επίπεδο ΣΕΒ. Αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σημείωσε.

  Ερωτηθείς για τη θετική πορεία του κλάδου ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι πίσω από τα αποτελέσματα του κλάδου βρίσκεται η πρωτοφανής κατάρρευση των τιμών του φυσικού αερίου, εκτιμώντας πάντως ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει διόρθωση.

  Για τον κλάδο προμήθειας, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν βλέπει στο άμεσο μέλλον περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου. Η Mytilineos είναι έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο ωστόσο δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα, τόνισε προσθέτοντας ότι στόχος για την εταιρεία είναι να αποκτήσει μερίδιο της τάξης του 10% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

  Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξάλλου, στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2021 η Mytilineos να έχει σε λειτουργία 300MW αιολικών και ακόμη μερικές εκατοντάδες MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

  Επίσης ενόψει της έναρξης λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρισμού (target model) η εταιρεία προχωρά στη δημιουργία νέου τμήματος διαχείρισης και εμπορίας ενέργειας, στο οποίο θα περιληφθεί όλη η παραγωγή, ενέργειας, η εμπορία και οι εισαγωγές αερίου καθώς και όλες οι σχετικές δραστηριότητες. Πρόκειται για μία σημαντική κίνηση από την οποία καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

  Για τον μετασχηματισμό του τομέα βιώσιμης ανάπτυξης και υποδομών, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε υπερήφανος, τονίζοντας ότι στα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να έρθουν περισσότερα έργα που θα ενισχύσουν το ανεκτέλεστο.

  Για τον τομέα της μεταλλουργίας τέλος ανέφερε ότι αναμένεται ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ τόνισε ότι η εταιρεία λόγω hedging έχει μηδενική έκθεση στις διακυμάνσεις για το υπόλοιπο του 2020.

  Θετική υποδοχή

  Εν τω μεταξύ οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία ήταν θετικές. Η Euroxx (σύσταση overweight και τιμή στόχος 12,6 ευρώ) χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα ανθεκτικά παρά το ασθενές μακροοικονομικό περιβάλλον και τις χαμηλές τιμές του αλουμινίου.

  Με δεδομένο ότι στο δεύτερο μισό του έτους αναμένεται ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου αλλά και επιτάχυνση των έργων του τομέα υποδομών, η εταιρεία φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην επίτευξη ικανοποιητικών επιδόσεων για το 2020, αναφέρει η Euroxx.

  Αλλά και η Axia (σύσταση buy και τιμή στόχος 12,8 ευρώ) από την πλευρά της χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα καλά σημειώνοντας ότι κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ