Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Σεπ-2020 09:08

  Οικογένεια Κουτσολιούτσου: Σήμερα κρίνεται η δικαστική τύχη της (και η προφυλάκισή της ή όχι)

  Οικογένεια Κουτσολιούτσου: Σήμερα κρίνεται η δικαστική τύχη της (και η προφυλάκισή της ή όχι)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:00

  του Παναγιώτη Στάθη

  Απολογητικά υπομνήματα με τα οποία θα προσπαθήσουν να αντικρούσουν τα βαριά κατηγορητήρια που αντιμετωπίζουν, προσκομίζουν σήμερα ενώπιον των ανακριτικών αρχών τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου για την υπόθεση Folli Follie

  O Δημήτρης, η Καίτη και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος που εμφανίστηκαν την περασμένη Παρασκευή στην 35η ανακρίτρια, συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους πήραν ολιγοήμερη προθεσμία για σήμερα, οπότε και οριστικά θα απολογηθούν για τις βαριές κακουργηματικές πράξεις που αντιμετωπίζουν. Με τις απολογίες της οικογένειας κλείνει ο κύκλος των απολογιών των  συνολικά 30 κατηγορουμένων στην υπόθεση. Όλοι οι άλλοι έχουν ήδη απολογηθεί και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ή όχι.

  Κρίνεται

  Έτσι η δικαστική τύχη της οικογένειας Κουτσολιούτσου κρίνεται πιθανόν σήμερα, σχετικά τους καταγγελλόμενους ως πλασματικούς οικονομικούς ισολογισμούς της Folli Follie, την εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού και τις πλαστογραφίες τραπεζικών εγγράφων που, κατά τα κατηγορητήρια, οδήγησαν την εταιρεία και τους επενδυτές της στην οικονομική καταστροφή.

  Η 35η τακτική ανακρίτρια Αθηνών έχει συντάξει ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, για κακουργηματικές πράξεις που ενέχουν ακόμα και τον κίνδυνο ακόμα και προσωρινής κράτησης.

  Είναι προφανές ότι η διερεύνηση της υπόθεσης άργησε υπερβολικά αφού η κλήση σε απολογία ήρθε (πάνω από) δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη της περίφημης έκθεσης για τα πεπραγμένα της εταιρείας  και (πάνω) 1,5 χρόνια μετά την άσκηση της πρώτης ποινικής δίωξης μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος τη έρευνας από τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση.

  Μάλιστα η ανακρίτρια, αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των συνολικά 30 κατηγορητηρίων, επέκτεινε την δίωξη και σε άλλα πρόσωπα πλην αυτών που είχαν αρχικά διωχθεί.

  Όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν κληθεί σε απολογία στις αρχές Ιουλίου αλλά τότε πήραν προθεσμία για τα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου. Σκοπός ήταν βέβαια να ενημερωθούν για μια δικογραφία που αριθμεί χιλιάδες σελίδες και να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

  Οι κατηγορίες

  Τα βασικά αδικήματα είναι κακουργήματα και:

  Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θα απολογηθούν για πέντε κακουργήματα  που είναι "απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση, και πλαστογραφία".

  Η Καίτη Κουτσολιούτσου θα απολογηθεί για τρία κακουργήματα  (απάτη, ξέπλυμα, χειραγώγηση).

  Η πρώτη ποινική δίωξη (για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) σε βάρος της οικογένειας ασκήθηκε το Δεκέμβριο του 2018. Από τότε, τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

  Ακόμα 11 εμπλεκόμενοι διώχθηκαν ποινικά για τις ίδιες κατηγορίες: ο οικονομικός διευθυντής, ο διευθυντής του λογιστηρίου της εταιρείας, ακόμα τρία μέλη του ΔΣ την επίδικη περίοδο, ο επικεφαλής της θυγατρικής του Ομίλου στην Ασία και ο ορκωτός λογιστής που έλεγξε τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας στον ισολογισμό του 2017. Και σε αυτούς απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

  Η ανακοίνωση Κούγια για τον πρώην CFO της Folli Follie Group Sourcing 

  Στο μεταξύ ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας που εκπροσωπεί τον πρώην CFO της Folli Follie Group Sourcing LTD (FFGS), θυγατρικής στην Ασίας της εταιρείας Folli Follie, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως ο εντολέας του, μόνιμος κάτοικος Χονγκ Κονγκ, δεν κλήθηκε από την ανακρίτρια σε απολογία αν και είναι γνωστής διαμονής και ήδη έχει συνεργαστεί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ελεγκτικό οίκο στο πλαίσιο της έρευνας για τον Όμιλο.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ποινικολόγου, που χαρακτηρίζει "σκανδαλώδη" τη μη κλήτευση του εντολέα του, ο κ. Κούγιας μετέβη σήμερα στο ανακριτικό γραφείο και "όταν διαμαρτυρήθηκε στην κα Ανακρίτρια γι' αυτή τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την ανάκριση, η κα Ανακρίτρια δεν του έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για τη μη νόμιμη κλήτευση του εντολέα μας, η οποία αφήνει εντελώς ελεύθερο το πεδίο στους μεγαλομετόχους της Folli Follie να αναπτύξουν τους δικούς τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς, χωρίς τις θέσεις του πρώην CFO της εταιρείας FFGS κ. Ιωάννη Μπεγιέτη, και γι' αυτό το λόγο αναγκαζόμαστε σήμερα εκ λόγων καθαρά υπερασπιστικής δεοντολογίας να προβούμε σε αυτή τη δημόσια τοποθέτηση, αφού θεωρούμε απαράδεκτο να έχουν κληθεί στην υπόθεση αυτή και να έχουν δώσει τις θέσεις τους ακόμη και ασήμαντα στελέχη της Folli Follie, επί πολλά χρόνια στενοί συνεργάτες της οικογένειας Κουτσολιούτσου, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη σωστή δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου, και να μην έχει κληθεί σε απολογία ο τυπικά CFO της εταιρείας, ο οποίος, όπως τώρα ανακάλυψε, βρέθηκε προ ενός οικονομικού σκανδάλου, του οποίου η αφετηρία έχει χρόνο έναρξης το 2000".

  Τέλος με την ανακοίνωσή του ο κ. Κούγιας αναφέρει πως δημιουργεί "τεράστιο κενό στην ολοκληρωμένη διερεύνηση του σκανδάλου" η κλήση των κατηγορουμένων σε απολογία "χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την έκδοση τελικού πορίσματος".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ