Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Σεπ-2020 07:59

  Χαμηλές προσδοκίες για τουρίστες από τη Ρωσία παρά το άνοιγμα της αγοράς

  Χαμηλές προσδοκίες για τουρίστες από τη Ρωσία παρά το άνοιγμα της αγοράς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μπορεί η αγορά της Ρωσίας να ανοίγει τη Δευτέρα για τον Τουρισμό- μετά την αεροπορική οδηγία (notam) από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο με αρνητικό τεστ covid-19 στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου- οι προσδοκίες όμως για την επιβατική κίνηση είναι ελάχιστες.

  Δεν είναι μόνο το ανώτατο όριο των 500 επιβατών που τέθηκε στους επισκέπτες από τη Ρωσία ανά εβδομάδα, χωρίς βέβαια να είναι σίγουρο αν θα υπάρξει η αντίστοιχη ζήτηση. Η φετινή σεζόν κλείνει πρόωρα για την πλειονότητα των ελληνικών προορισμών και ήδη πολλά ξενοδοχεία έχουν αποφασίσει να λειτουργήσουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου λόγω χαμηλών πληροτήτων.

  Ακόμη και μετά το "πράσινο φως” για την είσοδο Ρώσων τουριστών, θεωρείται από παράγοντες του τουριστικού χώρου, πως η μεταβολή στις εισπράξεις θα είναι αμελητέα. Φέτος αναμένονται περίπου 3 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρονιάς από 18,2 δισ. πέρσι. Σημειώνεται εξάλλου πως η τρίτη μεγαλύτερη "δεξαμενή” εισπράξεων για τον ελληνικό Τουρισμό, οι ΗΠΑ, παραμένει κλειστή.

  Από τις ΗΠΑ πέρσι ήρθαν στην Ελλάδα 1,2 εκατ. επισκέπτες, αφήνοντας 1,18 δισ. συνολικά. Οι Ρώσοι τουρίστες (583 χιλιάδες το 2019), των οποίων τα μεγέθη έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, άφησαν πέρσι 433 εκατ. ευρώ.

  Φέτος στο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι εισπράξεις από τη Ρωσία είναι μόλις 11 εκατομμύρια, ενώ η  ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 85,8% και διαμορφώθηκε στις 22 χιλιάδες ταξιδιώτες.

  Μόνο με τεστ

  Η αεροπορική οδηγία που αφορά τους ταξιδιώτες από Ρωσία θα ισχύει από την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου έως και την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 τα μεσάνυχτα. Προβλέπεται ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Ρωσία θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR, (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος), μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

  Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για τον Covid-19 από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο στην αγγλική γλώσσα το οποίο θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο τους και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητάς τους.

  Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη. Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

  Οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο για covid-19. Έως την έκδοση των αποτελεσμάτων του εργαστηριακού ελέγχου οι επιβάτες θα παραμένουν σε περιορισμό στον τόπο προσωρινής διαμονής τους.

  Επίσης όλοι οι επιβάτες πρέπει να φέρουν αποδεικτικό κράτησης ξενοδοχείου ή άλλα κατάλληλα έγγραφα, από τα οποία προκύπτει ο τόπος προσωρινής διαμονής τους στη χώρα.

  Από την notam εξαιρούνται τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν το μέτρο της ελεγχόμενης εισόδου μονίμων κατοίκων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ