Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Σεπ-2020 08:20

  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Οι νέοι μέτοχοι και οι επενδύσεις του 1,7 δισ. ευρώ

  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Οι νέοι μέτοχοι και οι επενδύσεις του 1,7 δισ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι διεθνείς επενδυτές βάζουν περιβαλλοντικό πρόσημο στις επενδύσεις τους, επιλέγοντας τοποθετήσεις οι οποίες έχουν "πράσινο” πρόσημο. Άλλωστε η ανάσχεση των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, βρίσκεται ολοένα και πιο δυναμικά στο προσκήνιο, με τις εταιρείες που έχουν περιβαλλοντική διάσταση στις δραστηριότητές τους να τοποθετούνται στο επίκεντρο του νέου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτής της διεθνούς τάσης εντάσσεται και η επένδυση τεσσάρων μεγάλων διεθνώς εγνωσμένου κύρους επενδυτών στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που εγκρίθηκε χθες από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. 

  Η επένδυσή πραγματοποιήθηκε μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 1.868.826,60 ευρώ, με καταβολή μετρητών, κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και διάθεση των νέων μετοχών σε κεφάλαια που διαχειρίζονται διεθνείς επενδυτές. Η ΑΜΚ εγκρίθηκε ομόφωνα και φέρνει στο μετοχολόγιο της εταιρείας ηχηρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και συγκεκριμένα τις Anavio Capital Partners LLP, Blackrock Inc, Kayne Anderson Capital Advisors LP και Impax Asset Management.

  Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους νέους επενδυτές στην ΤΕΝΕΡΓ τοποθετούνται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, εξέλιξη με ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο για την εταιρεία όσο και για την ελληνική οικονομία αλλά και την ελληνική κεφαλαιαγορά. Και μάλιστα παρά το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί εντός και εκτός των συνόρων, εξαιτίας της πανδημίας του COVID 19. 

  Σημειώνεται ότι οι επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον μέσω διαδικασίας συλλογής δεσμευτικών προσφορών, και υπήρξε δεσμευτικό ενδιαφέρον για συνολικά 6.229.422 μετοχές στην τιμή των 11 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή για συνολικό ποσό ύψους 68.523.642 ευρώ. Επιπλέον πρέπει να αναφερθεί ότι η τιμή διάθεσης, δηλαδή τα 11 ευρώ ανά μετοχή, βρίσκεται στην μέχρι σήμερα περιοχή των υψηλών τιμών της μετοχής. Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ακυρώσει 4.293.268 μετοχές (3,769% του μετοχικού κεφαλαίου) που έχει αποκτήσει από τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών. Αυτό σημαίνει ότι η αποτελεσματική αραίωση που θα υποστούν οι μέτοχοι από την ΑΜΚ θα είναι μόλις της τάξης του 1,7% ποσοστό σημαντικά μικρότερο από τα οφέλη που θα αντληθούν. 

  Επενδύσεις

  Όπως δήλωσε μετά την επιτυχή διαδικασία ο πρόεδρος του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γ. Περιστέρης, τα κεφάλαια συνολικού ύψους 68,5 κατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος στην καθαρή ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για επενδύσεις, πρόσθεσε ο ίδιος, που θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, την ελληνική οικονομία, την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς θα συνδράμουν την εθνική προσπάθεια για στροφή στις ΑΠΕ και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

  Σημειώνεται ότι σήμερα το συνολικό χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 1800MW έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ και κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα 607 MW έργων στην Ελλάδα, τα 512MW στις ΗΠΑ, τα 102MW στην Πολωνία και τα 30MW έργων στην Πολωνία. Επιπλέον το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 548MW έργων υπό κατασκευή: 330MW στη νότια Εύβοια, 119MW επίσης στην Εύβοια, 30MW στην Βοιωτία και 67MW στην Ευρυτανία. 

  Συνολικά ο όμιλος έχει δρομολογήσει νέες επενδύσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση και της διαχείρισης απορριμμάτων. Η εταιρεία έθεσε νέο στόχο για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος της κατά 1000MW μέσα στην επόμενη πενταετία, μέχρι το 2025 στα 2800MW, που θα τη διατηρήσουν στην κορυφή της ελληνικής αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο στόχος αυτός τοποθετεί την εταιρεία μεταξύ εκείνων που φιλοδοξούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση του εγχώριου ηλεκτρικού συστήματος, με διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) στα 14,7 GW και μερίδιο στην ακαθάριστη ηλεκτροπαραγωγή από το 32,6% στο 65,7%.

  Στα €26,6 εκατ. τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη - αύξηση κατά 19,8%

  Με αύξηση 17,6% στις ενοποιημένες πωλήσεις, στα 166,5 εκατ. ευρώ, έκλεισε το α'  εξάμηνο του 2020 ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σκαρφάλωσαν στα 26,6 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση κατά 19,8%.

  Αναλυτικά, όπως αναφέρει η εισηγμένη σε σχετική ανακοίνωση, ο Όμιλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών και κερδοφορίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

  Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2020 της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαμορφώνονται ως εξής:

  Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε  166,5 εκατ. ευρώ έναντι 141,6 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2019, αυξημένες κατά 17,6%.

  Αναλυτικά:

  Τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν σε 142,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27%. Τα έσοδα από τον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν σε 16,3 εκατ. ευρώ, έναντι 18,6 εκατ. ευρώ, το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις του κατασκευαστικού τομέα της Εταιρείας προς τρίτους διαμορφώθηκαν στα 0,9 εκατ. ευρώ έναντι 1,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2019. Τα έσοδα από τον τομέα των παραχωρήσεων διαμορφώθηκαν σε 7,2 εκατ. ευρώ έναντι 9,3 εκατ. ευρώ.

  Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA)1 ανήλθε σε 108,4 εκατ. ευρώ, έναντι 88,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, αυξημένη κατά 22,8%. Tα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα € 108,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26,7% σε σύγκριση με το 2019  λόγω εσόδων από αποζημιώσεις ασφαλίστρων. Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ)1 ανήλθαν σε 73 εκατ. ευρώ, έναντι 62,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019 αυξημένα κατά 16,2%. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 33,1 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν στα 25,1 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 26,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19,8% σε σύγκριση με το 2019, καθώς κατά την προηγούμενη χρήση υπήρξαν έσοδα από αποτιμήσεις παραγώγων σε έργα στις ΗΠΑ, καθώς και  έσοδα από αποζημιώσεις ασφαλίστρων

  Η καθαρή δανειακή θέση1 του Ομίλου (δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος του α΄ εξαμήνου διαμορφώθηκε στα 789,4 εκατ. ευρώ έναντι 747 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2020, αυξημένη κατά 42,4 εκατ. ευρώ, λόγω  αυξημένων επενδυτικών δαπανών.

  Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα και την πορεία της Εταιρείας, ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργος Περιστέρης σημείωσε: "Παρά την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύει η παγκόσμια οικονομία και η χώρα μας, καταφέραμε κι αυξήσαμε τα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας μας κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτελεί μία ασφαλή επενδυτική επιλογή, καθώς δραστηριοποιείται στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, τομέα που χαρακτηρίζεται από ισχυρά αμυντικά χαρακτηριστικά σε περιόδους κρίσης σαν κι αυτή που βιώνουμε, έχοντας παρουσία στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τις ΗΠΑ.  Αυτό φάνηκε, άλλωστε, και από την τοποθέτηση στην Εταιρεία μας συνολικού ποσού άνω των 68,5 εκατ. ευρώ από τέσσερα μεγάλα διεθνή funds, μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, η οποία εγκρίθηκε και τυπικά χθες από τους μετόχους μας. Η οικονομική ευρωστία της Εταιρείας, η ισχυρή μετοχική της βάση και το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα αξίας άνω των 1,5 δις. ευρώ που υλοποιούμε απρόσκοπτα στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας, συναπαρτίζουν το σταθερό έδαφος πάνω στο οποίο θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια, ώστε με σκληρή δουλειά να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε την Εταιρεία μας προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων μας, αλλά και να πρωταγωνιστούμε στον αγώνα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής".  

  Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15/7/2020 η Εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση του αιολικού πάρκου "Mountain Air” ισχύος 138 MW, στην πολιτεία του Idaho στις ΗΠΑ, στην Innergex Renewable Energy Inc. από την οποία αναμένεται να προκύψει κέρδος (IFRS) που θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. δολάρια. Το αποτέλεσμα αυτό θα αποτυπωθεί στα οικονομικά μεγέθη του γ΄ τριμήνου 2020. 

  Μετά και την ως άνω πώληση, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανέρχεται πλέον σε 1.373 MW. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 728 MW στην Ελλάδα, 513 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη. Ο Όμιλος διαθέτει, επίσης, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, ο Όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

  Στόχος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της Εταιρείας να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.                

  1Οι εναλλακτικοί δείκτες μέτρησης ΕΔΜΑ προσδιορίστηκαν όπως στη σημείωση 6 της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης περιόδου 01/01/2019-31/12/2019.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ