Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Αυγ-2020 08:24

  Η Μαλαματίνα ως μήλον της έριδος

  Η Μαλαματίνα ως μήλον της έριδος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tης Αλεξάνδρας Γκίτση

  Η Mantis Group, η οποία διανέμει στην ελληνική αγορά, μεταξύ των άλλων το Red Bull, είναι ο προτιμητέος επενδυτής που θα αναλάβει, εκτός απροόπτου, την τύχη της βορειοελλαδίτικης οινοποιίας Μαλαματίνα, αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση.

  Το "πράσινο φως" στην πρόταση που κατέθεσε η Mantis Group, στην κούρσα διεκδίκησης της ιστορικής βορειοελλαδίτικης οινοποιίας που εφέτος συμπληρώνει 125 χρόνια ζωής, έχει δοθεί ήδη από τα μέσα Αυγούστου –στις 10 Αυγούστου έκλεισε η διαδικασία-, ενώ αναμένεται η απόφαση - επικύρωση από τις αρμόδιες Επιτροπές των Τραπεζών, εντός των επόμενων ωρών. Το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση προς επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με βάση τα άρθρα 106 β&δ του πτωχευτικού κώδικα.

  Πηγές κοντά στην βορειοελλαδίτικη οινοποιία, οι οποίες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ταχεία ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, αναφέρουν πως η Mantis Group, με βάση το σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε θα ξεκινήσει άμεσα τον τρύγο -ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου- θα "βάλει” στην Οινοποιία περί τα 11,5 εκατ. ευρώ "ζεστό” χρήμα ενώ 8,5 εκατ. ευρώ θα δώσει για να καλύψει μέρος του ανοίγματος που έχει σήμερα η εταιρεία προς τις τράπεζες.

  Ποια όμως είναι η Μαλαματίνα και γιατί αποτέλεσε Μήλον της Έριδος μεταξύ των 5 διεκδικητών της, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτησή της και των 4 που κατέθεσαν τελικά δεσμευτική πρόταση;

  Παρά τα σοβαρά χρηματοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, την απώλεια από το 2007, 16 εκατ. ευρώ σε τζίρο –πέρυσι οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 13 εκατ. ευρώ από 12,82 εκατ. ευρώ το 2018- το χαμηλής αξίας προϊόν που παράγει και διαθέτει στην αγορά -την παρεξηγημένη ρετσίνα-, παραμένει από τους σημαντικούς παίκτες του κλάδου. Ελέγχει μερίδιο 41% στην κατηγορία της ρετσίνας, πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές -αποτελούν το 16% των πωλήσεών της-, ενώ η πιστότητα των καταναλωτών και δη αυτών άνω των 40 ετών, στο brand είναι εντυπωσιακή. Κάτι που αποτυπώθηκε και μετά την άρση του lockdown όπου οι πωλήσεις της επέστρεψαν στα επίπεδα της περσινής χρονιάς, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.  

  Συγκριτικό της πλεονέκτημα όμως, όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν, είναι η αποθηκευτική της ικανότητα η οποία "πιάνει” το 16% της εγχώριας παραγωγής κρασιού –η Μαλαματίνα απορροφά πάνω από το 50% της παραγωγής σταφυλιών στην Αττική-Βοιωτία- και το μεταφορικό της έργο.

  Επιπλέον διαθέτει 3 ιδιωτικά οινοποιεία, μια εγκατάσταση εμφιάλωσης και μια εγκατάσταση αποθήκευσης. Το εργοστάσιο εμφιάλωσης έχει χωρητικότητα εμφιάλωσης έως και 35.000 μπουκάλια την ώρα και χωρητικότητα αποθήκευσης 1.550 τόνων σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Τα τρία οινοποιεία μπορούν να επεξεργαστούν έως και 1.900 τόνους σταφυλιών σε καθημερινή βάση (η εταιρεία χρησιμοποιεί σήμερα λιγότερο από το 50% της συνολικής της χωρητικότητας) και αποθηκεύει έως και 29.800 τόνους σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα. Η συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης της (31.350 τόνοι) αντιπροσωπεύει το 16% του συνολικού όγκου κρασιού που παράγεται στην Ελλάδα.

  Από αυτά και μόνο τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό, γιατί η Μαλαματίνα, παρά τα προβλήματά της τα οποία οξύνθηκαν ή προκλήθηκαν λόγω των ενδοοικογενειακών προβλημάτων τα οποία έφθασαν στα δικαστήρια για να επιλυθούν, αποτέλεσε πολύφερνη νύφη για τους 5 διεκδικητές της.

  Σήμερα η ιστορική βορειοελλαδίτικη εταιρεία, με την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς και την ένεση ρευστότητας πάνω από 11 εκατ. ευρώ που προτίθεται να βάλει η Mantis Group, έχει μια δεύτερη ευκαιρία η οποία μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες όχι μόνο στον οινοποιητικό κλάδο αλλά και στο κλάδο των μεταφορών-διανομών. Για τη Mantis, αποτελεί το επόμενο βήμα στην πορεία της αφού από διανεμητική εμπορική εταιρεία αποκτά και παραγωγική βάση. Σε ότι αφορά τώρα, δημοσιεύματα που θέλουν στέλεχος της Κυβέρνησης να έχει μετοχική σχέση με τον προτιμητέο επενδυτή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Capital.gr το διέψευσε κατηγορηματικά.

  Ποιοι είναι οι άλλοι τρεις, συν ένας, διεκδικητές που έφθασαν κοντά αλλά δεν κατάφεραν να κόψουν το νήμα; Εκτός από τη Mantis Group, την βορειοελλαδίτικη οινοποιία, διεκδίκησαν οι εταιρείες Cavino, OSC-Στεφάνου και Symposium Cellars, οι οποίες κατέθεσαν μεν βελτιωμένη προσφορά αλλά δεν κατάφεραν να "πιάσουν” την πρόταση της Mantis Group, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η Cavino, δραστηριοποιείται στον οινοποιητικό κλάδο, εμφάνισε στη χρήση του 2018 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός), πωλήσεις 22,688 εκατ. ευρώ από 20,691 εκατ. ευρώ το 2017, εκ των οποίων το 73,64% προέρχεται από εξαγωγές των προϊόντων της σε χώρες κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο διοικητικό συμβούλιο της Symposium Cellars, είναι ο Αβραάμ Γούναρης, πρώην μέλος στο δ.σ. της Folli Follie και μέλος στο δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας. Η Optimal Supply Chain Α.Ε. του Στυλιανού Στεφάνου, που είχε διατελέσει οικονομικός διευθυντής και αργότερα διευθύνων σύμβουλος στην Σ. & Η. & Α. ΜΕΤΑΞΑ Α.Β.Ε., ελέγχει τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της ΜΕΤΑΞΑ στην Κάτω Κηφισιά όπου εμφιαλώνονται προϊόντα για λογαριασμό τρίτων παικτών. Στην πρώτη φάση διεκδίκηση της Μαλαματίνα, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και το fund Σάντα Μάουρα, που είχε επενδύσει στα Δωδώνη Παγωτά και στα Μάρμαρα Διονύσου, το οποίο εξήλθε της διαδικασίας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ