Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Αυγ-2020 08:33

  Σε ΟΤΕ-Space-Unisystems η πρώτη εκτελεστική σύμβαση του "Σύζευξις ΙΙ"

  Σε ΟΤΕ-Space-Unisystems η πρώτη εκτελεστική σύμβαση του "Σύζευξις ΙΙ"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Η υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία ΟΤΕ-Space-Unisystems για το έργο των κεντρικών υποδομών ασφαλείας του "Σύζευξις ΙΙ”, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, άνοιξε τον χορό των εκτελεστικών συμβάσεων του μεγάλου έργου, προϋπολογισμού 620 εκατ. ευρώ, που θα διασυνδέσει σε ένα ενιαίο δίκτυο 34.000 φορείς του δημοσίου.

  Η σύμβαση αποτελεί τμήμα της συμφωνίας-πλαίσιο του έργου "Υποδομές Ασφάλειας / Τηλεφωνίας / Τηλεδιάσκεψης / Καλωδίωσης” και αφορά συγκεκριμένα την προμήθεια, εγκατάσταση, ανάπτυξη και παραμετροποίηση κεντρικών συστημάτων ασφαλείας στο "Σύζευξις ΙΙ”, με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ.

  Στόχος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ, η οποία υλοποιεί το σύνολο του έργου, είναι να προχωρήσουν άμεσα και οι υπόλοιπες 32 εκτελεστικές συμβάσεις προκειμένου να έχουν υπογραφεί όλες έως τον Νοέμβριο. Με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσει η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου, το οποίο ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2010, προκηρύχθηκε το 2014, αλλά ουσιαστικά μπήκε σε τροχιά μόλις το 2019.

  Σημειώνεται ότι με το Σύζευξις ΙΙ θα παρέχονται υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, πρόσβασης στο διαδίκτυο (με ταχύτητες έως 1 Gbps) υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, πακέτων δεδομένων, τηλεδιάσκεψης καθώς επίσης και οι υποδομές, τα τηλέφωνα, τα τηλεφωνικά κέντρα, η καλωδίωση κ.λπ. σε 34.000 φορείς του δημοσίου για περίπου 3 χρόνια.

  Υπολογίζεται ότι με την ολοκλήρωση του έργου το δημόσιο θα μπορεί να εξοικονομεί περί τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Το νούμερο αυτό είναι εκτίμηση, καθώς μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς δαπανά ο κρατικός μηχανισμός για υπηρεσίες τηλεφωνίας και internet. Από το υπάρχον Εθνικό Δίκτυο "Σύζευξις" καλύπτονται μόλις 4.500 κτήρια του Δημοσίου.

  Το Σύζευξις ΙΙ χωρίζεται σε δύο μεγάλα τμήματα: το πρώτο αφορά την παροχή υπηρεσιών κινητής, σταθερής και internet στην δημόσια διοίκηση και το δεύτερο αφορά το κομμάτι των υποδομών που απαιτούνται για την παροχή των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

  Μερίδιο από το τμήμα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διεκδικούν όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι της χώρας: ΟΤΕ, Vodafone, Wind και Forthnet. Ενώ τμήματα των υπουργών που έχουν να κάνουν με τις υποδομές έχουν αναλάβει είτε από μόνες είτε συμμετέχοντας σε κοινοπραξίες εταιρείες πληροφορικής όπως: Intrasoft, Unisystems, Space και Logicom.

  Kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Πώς μοιράστηκε η "πίτα" του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ